ΕΔΟΝ: Ο Υπουργός Παιδείας προωθεί πολύ επικίνδυνες πολιτικές στα ζητήματα της εκπαίδευσης


Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ με ανακοίνωσή του «εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό για τις πολύ επικίνδυνες πολιτικές που προωθεί ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας στα ζητήματα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα μετά από τη θυελλώδη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η υπόθεση σύναψης συμφωνίας του Υπουργείου Παιδείας με ιδιωτική εταιρεία για την εμπορική προώθηση της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης» στα σχολεία».

Και συνεχίζει:

"Πολιτικές που η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη προωθεί με στόχο την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της δημόσιας παιδείας, πλήττοντας αφενός το δημόσιο αγαθό που ονομάζεται παιδεία και αφετέρου διαχωρίζοντας τους μαθητές μας σε δύο κατηγορίες. Στους πλούσιους που θα έχουν πρόσβαση σε επιπλέον μόρφωση και στους φτωχούς που δεν θα έχουν, θέτοντας τους σε δεύτερη μοίρα για το μέλλον τους.

Αυτές οι επικίνδυνες και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, η προσπάθεια να μετατρέψουμε τα σχολεία μας σε υπεραγορές προωθώντας συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες και μετατρέποντας τους καθηγητές των σχολείων μας σε μεσάζοντες, είναι προκλητικά απαράδεκτο για το σύνολο της εκπαίδευσης.

Στη δική μας αντίληψη είναι ξεκάθαρο ότι ο Υπουργός εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτών, αντί τα συμφέροντα των μαθητών και του συνόλου της εκπαίδευσης.

Η χρησιμοποίηση της πώλησης της ψηφιοποιημένης διδακτέας ύλης και της διακίνησης εμπορικού προϊόντος του «Αριστοτέλη» μέσα στα σχολεία, συνιστά διάκριση εις βάρος των μαθητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το «προϊόν». Η Πολιτεία πρέπει να προσφέρει ίσα δικαιώματα στη μόρφωση όλων των παιδιών της Κύπρου.

Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε αυτές τις επικίνδυνες μεθόδους που ακολουθεί ο αρμόδιος Υπουργός δημιουργώντας μαθητές δύο ταχυτήτων. Αν θέλουμε πραγματικά να εισάγουμε νέες τεχνολογίες στα σχολεία μας αυτό μπορεί να γίνει στα πλαίσια της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και όχι υπό μορφή εμπορεύματος προς πώληση με στόχο η συγκεκριμένη εταιρεία να αποκομίσει το κέρδος.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε πως προκύπτουν αρκετά σοβαρά ερωτηματικά για την ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης», από όσα αποκαλύφθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου. Ιδιαίτερα μετά την οργίλη αντίδραση της Γενικής Ελέγκτριας για τον υπηρεσιακό φάκελο που χάθηκε, ή τη μετακίνηση της τέως Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου και την ανακάλυψη εγγράφων εκ των υστέρων, επιβάλλεται η εξέταση πιθανών ποινικών αδικημάτων για την συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό άλλωστε δήλωσε η ίδια η κ. Χ. Γιωρκάτζη.

Καλούμε τον Υπουργό να πάψει να εφαρμόζει τη ρήση «αποφασίζω και διατάζω», τους τακτικισμούς και τους αφορισμούς και να συνεργαστεί συλλογικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, μαθητές, φοιτητές και Οργανώσεις Νεολαίας. Επίσης καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό, έστω και την υστάτη να αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση του και να την αποσύρει».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










147