Είναι καιρός για σοφότερες σκέψεις και διάλογο


ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΙΣΙΑΟΥΛΗ*

Οι αντιδράσεις των κυπρίων πολιτών και ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, των χρόνια ασθενών, των μακροχρόνια ανέργων, των καρκινοπαθών και άλλων δικαιώνουν τις απόψεις του ΑΚΕΛ για τη νέα πολιτική για τα τέλη στα δημόσια νοσηλευτήρια και την ορθότητα των τροπολογιών που καταθέσαμε στη Βουλή και καταψηφίστηκαν δυστυχώς από τα κυβερνώντα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική από την οποία θα εισπράξει από τους  χρήστες των δημόσιων νοσηλευτηρίων περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ από την καταβολή συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων για ιατρική περίθαλψη,  δηλαδή 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αντί να δαπανήσουν αυτά τα χρήματα στον τομέα της Υγείας όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επιπρόσθετα ότι τα επόμενα 3 χρόνια θα περικόψει 100 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Υγείας. Δηλαδή στα επόμενα 3 χρόνια θα εισπράξουν 150 εκατομμύρια από την επιβολή χρεώσεων και θα μειώσουν και άλλα 100 εκατομμύρια τις δαπάνες στον τομέα της Υγείας. Είναι αυτό κοινωνική πολιτική στον τομέα της Υγείας;

Η προηγούμενη κυβέρνηση εισηγήθηκε την επιβολή τελών στους χρήστες των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά ως αντιστάθμισμα πρότεινε όπως τα έσοδα  από αυτές τις χρεώσεις επενδυθούν πίσω στο τομέα της Υγεία και ειδικά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία δύο ακτινοθεραπευτικών, καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, νέας μονάδας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, και την αναβάθμιση του εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Σήμερα όλα αυτά έχουν μπει στο ψυγείο.

 Η πολιτική που εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση θα οδηγήσει στη διάλυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.  Εμείς θεωρούμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας, και για να μπορούν να το πράξουν θα πρέπει να αναβαθμιστούν και η υποδομή τους να ενισχυθεί.  Καλούμε λοιπόν τη κυβέρνηση να ενισχύσει τα δημόσια νοσηλευτήρια και όχι να τα υποβαθμίσει. 

Το ΑΚΕΛ θα επαναφέρει σύντομα τις προτάσεις και εισηγήσεις που κατέθεσε για βελτίωση της πολιτικής που εφαρμόζεται για τα τέλη εγγραφής και νοσηλείας με την ευχή αυτή τη φορά οι κυβερνώντες να κάνουν σοφότερες σκέψεις, να ακούσουν επιτέλους τον κόσμο και να διορθώσουν τα κακώς έχοντα.

 

*Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυναμεις




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










228