Επιστήμονας της Χρονιάς ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Α. Ευσταθίου


Ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Αντρέας Ευσταθίου αναδείχθηκε σε Επιστήμονα της Χρονιάς, στα βραβεία Man Of The Year 2013. Σε μια πανηγυρική εκδήλωση και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο αστροφυσικός επιλέγηκε μετά από διαγωνισμό ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους. Στην ομιλία του, ο καθηγητής Αντρέας Ευσταθίου ανέφερε ότι «μεγάλες νικήτριες απόψε, σ’ αυτή την κατηγορία (Επιστήμονας της Χρονιάς) είναι η Αστρονομία και η Αστροφυσική». Πρόκειται για δύο επιστημονικούς κλάδους με τους οποίους ο κόσμος της Κύπρου είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος είπε ο κ. Ευσταθίου για να εξηγήσει ότι κάτι τέτοιο «είναι φυσικό αφού σε αυτή τη χώρα μιλούμε την ίδια γλώσσα με τους θεμελιωτές της Αστρονομίας όπως ο Ίππαρχος, ο Αρίσταρχος και ο Πτολεμαίος». Η Κύπρος, διαπίστωσε «σήμερα υστερεί στην επιστημονική έρευνα και θα πρέπει να βελτιωθούμε» ήταν η παραίνεση του πρωτοπόρου αστροφυσικού. «Εάν, λοιπόν, απόψε καταφέραμε μέσω αυτής της βράβευσης να κινήσουμε το ενδιαφέρον σε εκατό παιδιά, να ασχοληθούν με την έρευνα και την Αστρονομία τότε θεωρώ ότι αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος», είπε, ο καθηγητής. Ο κ. Ευσταθίου ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την οικογένειά του για τη στήριξη και την αφοσίωσή τους.

Ο καθηγητής Αντρέας Ευσταθίου επικεφαλής ομάδας 20 αστροφυσικών από 18 Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο υπολόγισε ότι ο γαλαξίας IRAS 08572+3915 είναι περίπου πέντε φορές πιο φωτεινός αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις που επικρατούσαν μέχρι πρόσφατα. Αυτή η αναθεώρηση της φωτεινότητάς του καθιστά τον IRAS 08572+3915 τον πιο κοντινό υπέρ-φωτεινό υπέρυθρο γαλαξία.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συγχαίρει θερμά τον Καθηγητή Αντρέα Ευσταθίου για την ανάδειξή του σε Επιστήμονα της Χρονιάς.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










195