Επιτροπή Αντικαταστατών Δημοτικής Εκπαίδευσης: Οδεύουμε στο κατώφλι της ανεργίας


«Κανένας δεν φαίνεται να γνωρίζει, ή αν γνωρίζει δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για 200 και πλέον αντικαταστάτες οι οποίοι θα είναι ουσιαστικά αυτοί που θα πληρώσουν τα σπασμένα αφού θα οδηγηθούν στην ανεργία μιας και δεν μπορούν βέβαια να "βολέψουν" και αυτούς. Οδεύουμε λοιπόν στο κατώφλι της ανεργίας λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει ακόμη και την Παιδεία αυτού του τόπου, την Παιδεία που θα έπρεπε ως κράτος να την προστατεύουμε και ως κοινωνία να τη σεβόμαστε και να επενδύουμε πρώτα σε αυτή»

. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αντικαταστατών Δημοτικής Εκπαίδευσης. Αναφέρει στην ανακοίνωσή της:  

«Είμαστε η νέα γενιά των εκπαιδευτικών, που υπηρετεί ήδη τη δημόσια δημοτική εκπαίδευση από τη θέση των αντικαταστατών και όπως φαίνεται θα την υπηρετεί υπό αυτό το καθεστώς για πολλά χρόνια ακόμα. Παρόλα αυτά έχουμε όλοι αποδεχτεί την τωρινή κατάσταση και χωρίς να χάνουμε βέβαια τις ελπίδες μας για διορισμό, ούτε την όρεξη μας ως εκπαιδευτικοί, συνειδητοποιούμε απλά ότι η εποχή του άμεσου διορισμού και της γρήγορης μονιμοποίησης ανήκει στο παρελθόν. Εντούτοις συνεχίζουμε να υπηρετούμε τον τομέα της εκπαίδευσης από τη θέση του αντικαταστάτη με υπέρμετρο ζήλο, αν και τα κίνητρα μας χρόνο με το χρόνο εξανεμίζονται. Ήρθαμε στο σημείο να πιστεύουμε στο «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Εδώ και 7 χρόνια κάθε Σεπτέμβρη αναμένουμε με αγωνία τους διορισμούς της Δημοτικής εκπαίδευσης, όχι για να δούμε αν θα είναι το όνομά μας μέσα, αλλά για να υπολογίσουμε πόσες πιθανότητες έχουμε για εργοδότηση ως αντικαταστάτες. Όσους περισσότερους διορισμούς με σύμβαση (δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένοι) έχουμε τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε και εμείς να εργαστούμε αναλόγως σε μεγάλης ή μικρής διάρκειας αντικαταστάσεις. Αυτό το συναίσθημα κάθε Σεπτέμβρη είναι ψυχοφθόρο για όλους μας. Μιλούμε λοιπόν για απόφοιτους Πανεπιστημίου, οι περισσότεροι με μεταπτυχιακά και αρκετοί με διδακτορικά στον τομέα της εκπαίδευσης, νέους με όρεξη για δουλειά και άπλετη αγάπη για τα παιδιά σας, αλλά ταυτόχρονα και άτομα που έχουμε πλέον οικογένειες, παιδιά, σπίτια, δάνεια, υποχρεώσεις και αρκετές έννοιες για την οικονομική μας εξασφάλιση.

Αυτός ο Σεπτέμβρης όμως είναι πολύ διαφορετικός και για μας αλλά και για μια μερίδα συμβασιούχων εκπαιδευτικών της Δημοτικής γιατί όχι μόνο δεν θα έχουμε νέους διορισμούς για να πλησιάσει και για μας η ώρα του διορισμού, αλλά θα έχουμε, όπως φαίνεται, απολύσεις συμβασιούχων. Δυστυχώς, η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για τον επαναδιορισμό όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών δεν φαίνεται να τηρείται. Τον Απρίλιο μετά από απόφαση του υπουργού μας ανακοινώθηκε η μόνιμη αποκοπή μισθού από όλη τη δημόσια υπηρεσία της τάξεως του 0,8 – 2,2 % για τη διασφάλιση 471 συμβάσεων. Αυτή η αποκοπή ήδη εφαρμόστηκε από τον Ιούνιο αλλά το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί διότι ερχόμαστε τώρα, τέλος Αυγούστου, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία και μετρούμε 109 συμβασιούχους αδιόριστους τους οποίους προσπαθούν με νύχια και με δόντια να "βολέψουν" κάπου για να μην μείνουν άνεργοι (ακούσαμε για στρατό, για κεντρικές φυλακές κ.α.). Κανένας όμως δεν φαίνεται να γνωρίζει, ή αν γνωρίζει δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για 200 και πλέον αντικαταστάτες οι οποίοι θα είναι ουσιαστικά αυτοί που θα πληρώσουν τα σπασμένα αφού θα οδηγηθούν στην ανεργία μιας και δεν μπορούν βέβαια να "βολέψουν" και αυτούς. Οδεύουμε λοιπόν στο κατώφλι της ανεργίας λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει ακόμη και την Παιδεία αυτού του τόπου, την Παιδεία που θα έπρεπε ως κράτος να την προστατεύουμε και ως κοινωνία να τη σεβόμαστε και να επενδύουμε πρώτα σε αυτή.

Ως Επιτροπή Αντικαταστατών Δημοτικής Εκπαίδευσης καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να τηρήσουν αν μη τι άλλο τις δεσμεύσεις τους για να μην σβήσουν και τα ελάχιστα όνειρα που μας έχουν απομείνει στο να προσφέρουμε σε αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










162