Εργαστήριο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: Προφυλάξου–ενημερώσου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας


  Το Τμήμα Επιστημών Υγείας και το Κέντρο Καριέρας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Γυναικών Επιχειρηματιών Λευκωσίας διοργάνωσε εργαστήριο με θέμα: «Προφυλάξου – Ενημερώσου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας». Η πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Μαίρη Παπαδοπούλου εξήγησε τις δράσεις του Συνδέσμου που έχουν ως στόχο να σταλθεί το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Ο ΟΓΕΕ μέσα από πολλαπλές δράσεις όπως είναι για παράδειγμα η παροχή δωρεάν Τεστ Παπανικολάου σε αγροτικές περιοχές και εκστρατείες ενημέρωσης διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του γυναικείου πληθυσμού στην Κύπρο.

Η Δρ. Μαίρη Αβρααμίδου εξήγησε πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί το δεύτερο, κατά σειρά είδος καρκίνου που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Η άγνοια είναι ένας βασικός, δυσμενής παράγοντας αύξησης αυτών των περιστατικών. Πολύ πριν αναπτυχθεί ο καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας παρουσιάζονται αλλοιώσεις των κυττάρων, οι οποίες μπορεί να εξελιχτούν σε καρκίνο αν δεν γίνει η κατάλληλη θεραπεία. Οι αλλοιώσεις αυτές ανιχνεύονται με το Τεστ Παπανικολάου. Η υπεύθυνη σεξουαλική δραστηριότητα, ο συστηματικός έλεγχος με Τεστ Παπανικολάου και ο έγκαιρος εμβολιασμός μπορεί να σώσουν ζωές.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι φοιτητές των τμημάτων Ακτινοθεραπείας και Νοσηλευτικής έτυχαν ενημέρωσης από τους ειδικούς για θέματα όπως:

  • Πως προκαλείται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
  • Σχέση καρκίνου τραχήλου της μήτρας και ιού HPV
  • Πως μπορεί κανείς να προστατευτεί
  • Σημασία του Τεστ Παπανικολάου
  • Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται το εμβόλιο

Το Κέντρο Καριέρας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τις Σχολές του Πανεπιστημίου θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ενδυνάμωση της γνώσης σε τέτοιου είδους, σημαντικά θέματα.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










131