Εurogroup: Τμηματικά η χορήγηση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα


Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα θα είναι τελικά χαμηλότερη από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και θα δοθεί τμηματικά, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες.

Στα 6,8 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ποσό που θα λάβει τμηματικά μέχρι τον Οκτώβριο η Ελλάδα και όχι στα 8,1 δις, που αναφέρονταν όλα τα δημοσιεύματα τις τελευταίες εβδομάδες. Το ποσό της διαφοράς (1,3 δισ. ευρώ) δεν υπάρχει στο πρόγραμμα, το ζητούσε η κυβέρνηση, ωστόσο Γερμανοί, Ολλανδοί και Φινλανδοί πάτησαν στο ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα και το απέρριψαν. Το επιχείρημα που πρόβαλαν ήταν ότι μπορεί να μην πέρναγε στα κοινοβούλια τους.

Πάντως, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι με το ποσό που συμφωνήθηκε τελικά δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, η Ευρωζώνη θα δώσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ, οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών θα επιστρέψουν κέρδη από ελληνικά ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει από την πλευρά του1,8 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα της Ευρωζώνης και των κεντρικών τραπεζών θα δοθούν τμηματικά. Η Ελλάδα θα λάβει 2,5 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη στο τέλος του μήνα και άλλα 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Από τις κεντρικές τράπεζες θα πάρει 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ το ΔΝΤ θα αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του στις 28 Ιουλίου.

Ωστόσο, για να πάρει τις δόσεις τμηματικά η κυβέρνηση, θα πρέπει να τηρήσει από νομοθετικής πλευράς όλες τις δεσμεύσεις της μέχρι 19 Ιουλίου.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, χαιρέτισε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα, τονίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες επιτεύχθηκαν σημαντικά πράγματα υπό βαρύ πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση σε πολλούς τομείς, γιατί μόνο έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργηθεί απασχόληση.

Πρέπει να επισπευτεί η φορολογική μεταρρύθμιση, όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να γίνει η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, όχι μόνο για οικονομίες, αλλά για να υπάρξει ένας πραγματικός δημόσιος τομέας που θα προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες.

Οι τιμές δεν πέφτουν στην Ελλάδα εξαιτίας των εμποδίων που υπάρχουν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, οι πολίτες πληρώνουν το κόστος, και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει, είπε.

Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, και ζήτησε να υπάρξει μια δυναμική το επόμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ χαιρέτισε και αυτός τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα, ωστόσο επεσήμανε ότι οι εταίροι περιμένουν από την Ελλάδα να τηρήσει τα προαπαιτούμενα τις επόμενες ημέρες, υιοθετώντας το πολυνομοσχέδιο και τις νομοθετικές πράξεις για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και τις μεταρρυθμίσεις.

"Περιμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων και των προαπαιτούμενων πριν από τις 19 Ιουλίου, ώστε να προχωρήσουμε στις εκταμιεύσεις των 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα", είπε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση, ανέφερε ότι στο τέλος του μήνα το ΔΣ θα αποφασίσει για τη συνεισφορά του, διαβεβαιώνοντας ότι, εάν όλα πάνε καλά σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στις αρχές Αυγούστου θα δοθούν στην Ελλάδα τα 1,8 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει κανένα λόγο να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, γιατί είναι εταίροι στο πλαίσιο της Τρόικας. Πάντως, διευκρίνισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, εκείνο που συζητήθηκε είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν.

Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο δημοσιονομικό τομέα, φέτος θα εμφανίσει μικρό πλεόνασμα και όλα δείχνουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δέσμευση των εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014.

Ο κ. Σουρνάρας εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με την εκταμίευση των δόσεων τους επόμενους μήνες.

«Παρά την πολιτική κρίση, καταλήξαμε σε συμφωνία που εγκρίθηκε από το Eurogroup, το πρόγραμμα θεωρείται ότι συνεχίζεται κανονικά, η αξιολόγηση ήταν αρκετά θετική σήμερα, ενώ έκλεισε το δημοσιονομικό κενό που είχε δημιουργηθεί στον τομέα της υγείας», ανέφερε.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το ότι δεν θα εφαρμοστεί για το 2013 εισφορά στις επιχειρήσεις για να καλυφθεί το έλλειμμα στον ΟΑΕΕ και πως δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις των αξιωματικών.

Για το ΦΠΑ, είπε ότι η Τρόικα συμφώνησε τις επόμενες δέκα ημέρες να μελετηθεί το θέμα της μείωσης στην εστίαση και, αν συμφωνηθεί, να εφαρμοστεί από την 1ην Αυγούστου.

«Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να τεθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, να αναδιαρθρώσουμε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, να γίνει αποπληρωμή των οφειλομένων στην ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, και να έχει περάσει ο κώδικας δικηγόρου", είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι τις 19 Ιουλίου πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, που αφορά τη φορολογική διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον τομέα της υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










126