Ευρ. Πρόγραμμα CODE- YOUTH – Coding and Youth: An Innovative Program in the digital era


 Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα EU CODE WEEK, o Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) ανακοινώνει την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «CODE and  YOUTH».  Το  πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα έχει εγκριθεί το περασμένο καλοκαίρι από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), ο όποιος είναι ο Εθνικός Συντονιστής του Προγράμματος Erasmus+ στον Τομέα της Νεολαίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκτός από το CCS, το Εκπαιδευτικό Κέντρο «Emphasys Center» (Κύπρος), που αποτέλεσε τον εμπνευστή της πρότασης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (Ελλάδα) και οι Μη-Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί Νεολαίας Futuro Digitale (Ιταλία) και C.G.E. (Γερμανία).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας τη σημασία της απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων, τόσο για την κοινωνική ένταξη όσο και για την απασχολησιμότητα των νέων, έχει προβεί σε διάφορες πρωτοβουλίες, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Στρατηγικής (EU Digital Agenda), όπως η Εθνική Στρατηγική για τις Ψηφιακές Θέσεις Εργασίες (Grand Coalition for Digital Jobs), η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (EU Code Week) και άλλες. Κύρια προσπάθεια όλων των πιο πάνω είναι η μείωση του χάσματος που φαίνεται να παρατηρείται στο τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων σε σχέση με τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά και η κάλυψη των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό στους τομείς της Πληροφορικής που εκτιμείται από την Ε.Ε ότι θα φθάσει τις 900,000 μέχρι το 2020.

Παρά το γεγονός ότι η Πληροφορική έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, εντούτοις ο αριθμός των μαθητών που επιλέγουν να ασχοληθούν με ψηφιακά επαγγέλματα δεν είναι ικανοποιητικός. Κατά συνέπεια, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να αναδείξουν τη τεράστια σημασία της απόκτησης ολοκληρωμένων ψηφιακών δεξιοτήτων, που ξεπερνούν τις δεξιότητες απλής χρήσης Η/Υ και λογισμικών εργαλείων, αλλά εντάσσονται στον τομέα του προγραμματισμού (coding).

Πρόσφατα η Ε.Ε. (ET 2020 New priorities) έχει συμπεριλάβει τον προγραμματισμό (coding) ως μία από τις αναγκαίες δεξιότητες που μπορούν να ενδυναμώσουν τον κάθε μαθητή και να το βοηθήσουν να κατανοήσει, αλλά και να διαμορφώσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Μέσα από τον προγραμματισμό αναδεικνύεται η σημασία πολλών άλλων δεξιοτήτων όπως η σαφήνεια, η λογική, η αναλυτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργικότητα που συμβάλουν με τη σειρά τους στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων άλλων μαθημάτων (π.χ. Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Ξένες Γλώσσες, Μουσική κλπ.)

Ανταποκρινόμενο στα πιο πάνω, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «CODE & YOUTH» στοχεύει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος για την εισαγωγή των εφήβων στον «κόσμο της πληροφορικής και του προγραμματισμού», καθώς και στη δημιουργία μίας διαδραστικής πλατφόρμας για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν. Το πρόγραμμα παρέχει, επίσης, ευκαιρίες, για γνωριμία με τους διάφορους τομείς/κλάδους πληροφορικής με απώτερο σκοπό τη μείωση του χάσματος μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας στον τομέα των ψηφιακών επαγγελμάτων.

Καταληκτικές δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού αυτού Έργου είναι η προσφορά ενός εκπαιδευτικού προγράμματος «Code & YouthCodingSummerSchool» το επόμενο καλοκαίρι (Ιούνιο-Ιούλιο 2017) στις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν (Κύπρος, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία). Το καλοκαιρινό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε εφήβους και έχει ως στόχο την εισαγωγή τους στον προγραμματισμό και στην αλγοριθμική σκέψη, καθώς και την πιλοτική διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού «Code & Youth Competition» τον ερχόμενο Οκτώβριο 2017 στα πλαίσια του EU Code Week 2017.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










114