Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Η Κλινική Λόγου, Ομιλίας και Ακοής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου πρωτοστατεί και φέτος στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας που θεσπίσθηκε το 2004 από τηΜόνιμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Λογοθεραπευτών / Λογοπεδικών (CPLOL) να εορτάζεται ετησίως, την 6η Μαρτίου. Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας στοχεύουν στην ενημέρωση, τόσο του κοινού, όσο και των ειδικών, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διαταραχών επικοινωνίας και τις επιπτώσεις στο άτομο, την οικογένεια, και την κοινωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας αναδεικνύει κάθε χρόνο μια θεματική ενότητα ώστε να προγραμματιστούν δραστηριότητες ανίχνευσης, παρέμβασης, και ενημέρωσης σε συγκεκριμένο τομέα της επιστήμης της Λογοθεραπείας. Φέτος είναι αφιερωμένη στην Πολυγλωσσία και την Πολυπολιτισμικότητα, με τίτλο: «Πολλές γλώσσες, Πολλοί πολιτισμοί, Μία επικοινωνία!».Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 7 Μαρτίου στις 7.00μμ,στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εκδήλωση, που περιλαμβάνει προβολή ταινίας που είναι ανοιχτή για το κοινό (Standand Deliver του Edward James Olmes) ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με καθηγητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και άλλους ειδικούς σχετικά με το θέμα της πολυγλωσσίας και πολυπολιτισμικότητας.

 

Οι άνθρωποι που επικοινωνούν σε πάνω από μία γλώσσες, ή χρησιμοποιούν κάποια διάλεκτο αποτελούν την πλειοψηφία των ομιλητών ανά τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας. Οι Λογοθεραπευτές είναι ειδικοί στη διάγνωση και αποκατάσταση διαταραχών επικοινωνίας. Η επαγγελματική και κλινική τους εξειδίκευση, και οι πολιτισμικές τους ευαισθησίες μπαίνουν στην υπηρεσία της πολυπολιτισμικής κοινωνίας μας, ώστε να στηρίξουν παιδιά και ενήλικες να επικοινωνούν αποτελεσματικά στις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο σπίτι και στην κοινωνία.

Όπως η κατάκτηση της μητρικής γλώσσας, έτσι και η κατάκτηση πολλαπλών γλωσσών επηρεάζεται από διαταραχές γλωσσικής ανάπτυξης. Παιδιά που παρουσιάζουν καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη στη μητρική γλώσσα, θα έχουν τα ίδια στοιχεία και στη δεύτερη γλώσσα που μαθαίνουν. Η κατάκτηση πολλαπλών γλωσσών ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια, ανάλογα με τη χρονική έκθεση και εμπειρία στις πρόσθετες γλώσσες. Οι ειδικοί Λογοθεραπευτές μπορούν να διαχωρίσουν τα στάδια φυσιολογικής πολυγλωσσικής ανάπτυξης από τα φαινόμενα γλωσσικών διαταραχών και ανάλογα να στηρίξουν το παιδί και την οικογένεια.

Το Πρόγραμμα Λογοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει στους φοιτητέςτου το υπόβαθρο για την επιστημονική προσέγγισητης πολυγλωσσίας και αντιμετώπισης γλωσσικών διαταραχών σε πολύγλωσσα άτομα.

Το Σάββατο, 8 Μαρτίου, από τις 10.00πμ-4.00μμ, φοιτητές του προγράμματος Λογοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου θα βρίσκονται στο Cyprus Mall στη Λευκωσία, όπου ενδιαφερόμενοι γονείς θα μπορούν να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Κλινική, Λόγου, Ομιλίας και Ακοής του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, οι γονείς θα μπορούν να κλείσουν συναντήσεις για εξετάσεις των παιδιών τους από ακαδημαϊκούς και εξειδικευμένους επαγγελματίες, στην Κλινική Λόγου, Ομιλίας και Ακοής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










269