Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ιδρύεται το πρώτο «Science Shop» στην Κύπρο


To Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει ότι  έχει θεσμοθετηθεί και λειτουργεί μέσα από τις ακαδημαϊκές δομές του, το πρώτο  «Science Shop», το οποίο στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία των πολιτών. Το πρώτο ʽScience Shopʼ στην Κύπρο με απόφαση της Συγκλήτου του Ευρωπαϊκού  Πανεπιστημίου έχει ενσωματωθεί στις ακαδημαϊκές δομές του πανεπιστημίου.

Η θεσμοθέτηση του  ʽScience Shopʼ έγινε  μέσα από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα PERARES (Public Engagement with Research and Research Engagement with Society,  7th   framework programme). Λειτουργεί  στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με την αξιοποίηση  των  εργαστηρίων του Πανεπιστημίου , των καθηγητών και των φοιτητών του. Σε συνεργασία με τις κοινωνικές ομάδες προχωρεί με συντονισμένο τρόπο στην  επιστημονική επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την Κυπριακή κοινωνία και οικονομία.

Με τη λειτουργία του ʽScience Shopʼ σημαίνει πρακτικά ότι η όποια κοινωνική ομάδα ή οργάνωση, αλλά και ο κάθε ιδιώτης θα μπορεί ν’ απευθύνεται στους υπεύθυνους του προγράμματος για το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν -περιβαλλοντικό, ενεργειακό, κοινωνικό, οικονομικό κλπ.- και αμέσως θ’ αρχίζει η διαδικασία εξεύρεσης επιστημονικής λύσης.

Σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ο υπεύθυνος του προγράμματος Καθηγητής Δρ. Ανδρέας Ευσταθιάδης αναφέρει ότι το πρόγραμμα λειτουργεί κάτω από συντονιστική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι κοινωνικές ομάδες,  μέλη ΔΕΠ και φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Μέσω των επαφών της συντονιστικής ομάδας με κοινωνικές οργανώσεις θ’ αναδεικνύονται τοπικά, αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματα προς επίλυση σχετικά με την κοινωνία, την οικονομία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, κ.α., τα οποία χρήζουν επιστημονικής μελέτης.

Η συντονιστική ομάδα  σε συνεργασία με τους συντονιστές των ερευνητικών μαθημάτων των Σχολών προσδιορίζει τον τύπο και τον τρόπο της πιθανής μελέτης και φέρνει σε επαφή τον υπεύθυνο καθηγητή και τους ενδιαφερόμενους φοιτητές με την κοινωνική ομάδα. Εάν υπάρχει κοινό ενδιαφέρον, προχωρά η υλοποίηση της μελέτης, είτε ως υλοποίηση Διπλωματικής εργασίας, είτε ως υλοποίηση Μεταπτυχιακής διατριβής, είτε ως τεχνική εργασία στο πλαίσιο συγκεκριμένου μαθήματος.

Με το επιτυχές / ευτυχές πέρας της μελέτης, ετοιμάζεται έκθεση αναφοράς που είναι διαθέσιμη στην κοινωνική ομάδα και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η κάθε μελέτη

υλοποιείται με μηδενικό κόστος καθώς είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το όλο εγχείρημα δίδει θετικά αποτελέσματα σε όλους τους ενδιαφερομένους υπό την έννοια του ότι:

  • Οι φοιτητές ασχολούνται με θέματα άμεσου ενδιαφέροντος με απήχηση στην ευρύτερη κοινωνία και όχι μόνον.
  • Οι καθηγητές ασχολούνται με θέματα που ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και έχουν επιπρόσθετα μία ομάδα φοιτητών που ασχολείται με ζήλο στην επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων
  • Η κοινωνική ομάδα έχει πρόσβαση και αξιοποιεί τα αποτελέσματα της μελέτης με τη βοήθεια της τεχνικής και άλλης υποδομής του ʽScience Shopʼ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.
  • Το δε Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο  Κύπρου συνεισφέρει άμεσα με το προσωπικό του, τους φοιτητές του και τις υποδομές του στην επίλυση θεμάτων του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου  που χρήζουν επιστημονικής αντιμετώπισης.

Αναφέρεται ότι παρόμοιες δράσεις υλοποιούνται σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ το εγχείρημα ξεκίνησε από την Ολλανδία που είναι και η συντονίστρια χώρα του έργου, πριν από περίπου 35 χρόνια.

Στοιχεία Επικοινωνίας και Αιτήσεις:

Email: scienceshop@euc.ac.cy

Τηλέφωνο: 99409382 / 96460816




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










140