Γερμανικό πανεπιστήμιο αφαίρεσε το διδακτορικό της υπουργού Παιδείας λόγω λογοκλοπής


 Χωρίς τον τίτλο της διδάκτορος πορεύεται πλέον η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας, Ανέτ Σάβαν, αφότου το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ έκρινε πως η πολιτική σύμμαχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ διέπραξε «εσκεμμένη εξαπάτηση μέσω λογοκλοπής» στη διδακτορική της διατριβή.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα υπουργός έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, αντιτείνοντας πως ποτέ δεν υπέπεσε εν γνώση της σε λογοκλοπή. Η κ. Σάβαν έχει αποσαφηνίσει πως προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ωστόσο, η πανεπιστημιακή επιτροπή που αποφάσισε να ανακαλέσει το διδακτορικό της κ. Σάβαν έκρινε με ευρεία πλειοψηφία (12 ψήφοι έναντι δύο, με μία απουσία) πως η εργασία της υπουργού περιείχε «έναν σημαντικό αριθμό απ’ ευθείας αποφθεγμάτων από άλλα κείμενα» που δεν αποδίδονταν στους αυθεντικούς συγγραφείς.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Σάβαν δεν είναι η πρώτη υπουργός επί καγκελαρίας Μέρκελ που χάνει το διδακτορικό της λόγω λογοκλοπής. Πρώτο «θύμα» ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτεμπεργκ, ο οποίος μάλιστα υποχρεώθηκε σε παραίτηση από το αξίωμά του προτού καν εκδοθεί η καταδικαστική απόφαση του alma mater του.

Η ανάκληση του διδακτορικού τίτλου της κ. Σάβαν έρχεται επτά μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οπότε η κ. Μέρκελ θα διεκδικήσει για τρίτη φορά την καγκελαρία.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


283