Γράψτε αποτελεσματικά στην Αγγλική: Πρωτοποριακό βιβλίο της Κούλας Αφροδίση


Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το πρωτοποριακό στο είδος του βιβλίο Effective Writing Through Currentand Controversial Issues – Second Edition - Revised, Updated, Enriched.  Το πρωτοποριακό βιβλίο αφορά τη συγγραφή εκθέσεων στα Aγγλικά και είναι εξαιρετικό εργαλείο διδασκαλίας και μάθησης της Αγγλικής γλώσσας.

Το βιβλίο της πρώην επιθεωρήτριας Αγγλικών Μέσης Εκπαίδευσης, Κούλας Αφροδίση, κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οίκο Πάργα και απευθύνεται τόσο στους μανθάνοντες όσο και στους διδάσκοντες την Αγγλική σε προχωρημένα επίπεδα.

Το βιβλίο στοχεύει αφενός να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους νέους σε τρέχοντα θέματα και προκλήσεις της ζωής καιτης επικαιρότητας και αφετέρου να καλλιεργήσει τοσυνεχόμενο λόγο - προφορικό και γραπτό – στηνΑγγλική με τις σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσειςτης παγκόσμιας βιβλιογραφίας.

Μέσα από το βιβλίο προωθούνται οι δημοκρατικές αξίες και στάσεις, η πολιτισμική ανοχή, η συνεργασία,ο αμοιβαίος σεβασμός και η δημιουργική διάδρασηανάμεσα στουςανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο,τη φυλή την εθνότητα, τη θρησκεία ή τη γλώσσα.

Επίσης, μέσα από το βιβλίο προωθείται ουσιαστικά και η Δημοκρατική Πολιτότητα, που ανακηρύχθηκε από τοΣυμβούλιο της Ευρώπης ως γενικός στόχος για τηνΕυρώπη και ορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας καιΠολιτισμού ως στόχος έτους για τα σχολεία όλων τωνβαθμίδων. Η αγωγή, όπως αναλύεται μέσα από τηνέννοια της πολιτότητας και του βιβλίου, στοχεύει στηνάσκηση της πρωτοβουλίας, της κριτικής σκέψης καιτης προαγωγής του ατόμου ως φορέα πολιτισμού και δημοκρατικών διαδικασιών.

Όπως επισημαίνεται, η εκμάθηση της γλώσσας, μητρικής ή ξένης, δεν πραγματοποιείται με την προσήλωση στη στεγνή γνώση της γραμματικής δομής και τη θεωρητική αποστήθιση κανόνων, αλλά μέσα από την έμπρακτη εφαρμογή τους, τονπειραματισμό, τη συστηματική τριβή με το συνεχόμενο λόγο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο ακροατήριο και ανταποκρίνεται σε ένα καθορισμένο σκοπό.

Για την επιτυχία της επιδίωξης αυτής, το Effective Writing πραγματεύεται καυτά θέματα και σύγχρονες προκλήσεις, όπως την Οικονομική Κρίση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ανεργία, Μετανάστευση, την Αειφόρο Ανάπτυξη και τη Διάσωση του Περιβάλλοντος, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Εκπαίδευση, την Ισότητα των Δύο Φύλων, τη Σύγχρονη Τεχνολογία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, καθώς και προκλήσεις – απειλές στη σύγχρονη κοινωνία όπως: Ναρκωτικά, Εγκληματικότητα, Νεανική Παραβατικότητα, Πολιτικό άσυλο, Τρομοκρατία.

Το βιβλίο αποτελείται από 3 ενότητες. Η πρώτη ενότητα χειρίζεται τις γενικές αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για τη δομή και ανάπτυξη δοκιμίου μέσα από παραδείγματα και ασκήσεις. Η δεύτερη ενότητα υποδιαιρείται σε 22 κεφάλαια με διαφορετικά θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας. Προσβλέπει στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την καλλιέργεια της ωριμότητας στην έκφραση, γραπτή και προφορική, την αντίληψη της έννοιας του «σκοπού» και του «ακροατηρίου» (sense of purpose and audience). Αυτά επιτυγχάνονται μέσα από συστηματική ανάπτυξη των δομών της γλώσσας και την εξάσκηση του μαθητή στη συγγραφή συνεκτικών κειμένων που χαρακτηρίζονται από συνοχή και ειρμό. Ο μαθητής εξοικειώνεται στο να εξερευνά, να κατανοεί και να συγγράφει κείμενα διαφορετικών κοινωνικών τύπων και στυλ (genres), ανάλογα με τις επιταγές της θεωρίας της κοινωνιογλωσσολογίας.

Η προσέγγιση αυτή της ενοποίησης περιεχομένου και γλώσσας Contentand Language Integrated Learning (CLIL) σχετίζεται με τη σύγχρονη προσέγγιση στην προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη και έχει απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας μετά από εισήγηση και προώθηση από τη συγγραφέα. Η Ευρωπαϊκή Μονάδα ΕΥΡΥΔΙΚΗ – Δίκτυο Πληροφοριών για την Εκπαίδευση, έχει οργανώσει στις Βρυξέλλες ειδική συνάντηση όλων των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Εθνικών Μονάδων. Η κα Κούλα Αφροδίση συμμετείχε ως η εκπρόσωπος της Κύπρου και έχει συμβάλει στην έκδοση ειδικού βιβλίου για το θέμα.

Το EffectiveWriting είναι απόρροια πολύχρονης προσήλωσης στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της εκμάθησης της Αγγλικής στην Κύπρο. Η γλώσσα αντικρίζεται ως επικοινωνιακός λόγος μέσα από την αυτενέργεια, τον προβληματισμό, την ενεργό δράση και την αυτόνομη μάθηση. Ταυτόχρονα, το βιβλίο μέσα από τις θεματικές του ενότητες, την προσέγγιση του σ’ αυτά, τους προβληματισμούς και τα μηνύματα που διοχετεύει στοχεύει στην προώθηση του πολιτισμού ως αναπόσπαστου μέρους της εκπαίδευσης.

Ακαδημαϊκοί στο γνωστικό αντικείμενο της Διδασκαλίας της Αγγλικής, που προλογίζουν το βιβλίο, χαιρετίζουν την παρουσία του στον κλάδο, επισημαίνοντας ότι «συμπληρώνει ένα κενό και μια πραγματική ανάγκη στη διδασκαλία του γραπτού λόγου και της δόμησης δοκιμίων και εκθέσεων που χαρακτηρίζονται από σαφήνεια και διαύγεια».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










212