Η ΦΕΠΑΝ χαιρετίζει την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την Ιατρική Σχολή


«Το 2013 αποτελεί χρονιά ορόσημο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού ιδρύθηκε και άρχισε τη λειτουργία της η Ιατρική Σχολή. Ιδρύοντας και ενισχύοντας κλάδους υψηλής αξίας, το πανεπιστήμιο μπορεί να ενδυναμώσει την παρουσία του διεθνώς και να στρέψει την παιδεία του τόπου μας προς το μέλλον».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Φοιτητική Ένωση Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία χαιρετίζει την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την Ιατρική Σχολή ύψους €1,030,770 από τη Βουλή, έστω και με καθυστέρηση.

Συνεχίζοντας η ΦΕΠΑΝ επισημαίνει:  

«Το πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής, έχει προϋπολογισμό 2,5 εκ. για το 2013 και πιο κάτω από 3 εκ. το 2014. Αναμένεται όταν θα φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη το 2019 να έχει προϋπολογισμό σταθερά στα 7 εκ. για κάθε νέο έτος. Από το 2014 μάλιστα θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για 100 ξένους φοιτητές ετησίως σε αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών, με ετήσια δίδακτρα γύρω στα €25000, πιο κάτω από τις τιμές αντίστοιχων άλλων πανεπιστημίων στο εξωτερικό. Από τα έσοδα αυτά αναμένεται να χρηματοδοτείται πλήρως ο προϋπολογισμός της σχολής, αφήνοντας μάλιστα έσοδα και στο πανεπιστήμιο.

Η Φοιτητική Ένωση Πανεπιστημίου Κύπρου δηλώνει ότι είναι αδικαιολόγητο να πληρώσει η παιδεία και ειδικά ένα ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα του τόπου το κόστος της κρίσης. Επιβάλλεται λοιπόν, η πολιτεία στηρίξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την παιδεία του τόπου. Ο όποιος σχεδιασμός που στόχο έχει να φέρει ελπίδα για πρόοδο στον τόπο μας δεν πρέπει να παραμεριστεί. Την ίδια ώρα, το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι πως η νέα γενιά δεν πρέπει να χαθεί, να ξενιτευτεί, αφήνοντας πίσω μια κοινωνία αδιάφορη για το αύριο, με μόνο μέλημα την συντήρηση των δήθεν κεκτημένων του χθες.

Η Φ.Ε.ΠΑΝ. θεωρεί, εξάλλου, πως απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας για επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου ορθού αναπτυξιακού σχεδιασμού και όχι αλλαγή του οποιουδήποτε σχεδιασμού με μοναδικό στόχο τη διατήρηση της παλιάς φιλοσοφίας.

Θεωρούμε την Υγεία κοινωνικό αγαθό το οποίο έχει υποχρέωση να παρέχει το κράτος στους πολίτες και είμαστε σίγουροι ότι η Ιατρική Σχολή θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά πως δεν πρέπει να συνεχιστεί η συνεχής προσπάθεια για κωλύματα στη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










135