Η ΟΛΤΕΚ καταγγέλλει το Υπ. Παιδείας για αναποφασιστικότητα να δώσει λύση σε προβλήματα της Τεχνικής


Η Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά από τη συνάντηση που είχε με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού την Πέμπτη 31/1/2013 καταγγέλλει «την αναποφασιστικότητα του ΥΠΠ στο να δώσει λύση σε δύο βασικά προβλήματα που ταλανίζουν το Ενιαίο Λύκειο και έχουν άμεση σχέση με την Τεχνική Εκπαίδευση».

Αναλύοντας τους λόγους της καταγγελίας αναφέρει:  

«Η διδασκαλία των μαθημάτων των Γραφικών Τεχνών και του Αρχιτεκτονικού – Τεχνικού Σχεδίου, αποτελούν δύο θέματα στα οποία το Υπουργείο Παιδείας, υπό την ασφυκτική πίεση και εκβιασμό της ΟΕΛΜΕΚ αποφεύγει συστηματικά να ασχοληθεί και τα παραπέμπει από σύσκεψή σε επιτροπή και από επιτροπή σε σύσκεψη.  Φέτος μάλιστα κλείνουν δέκα χρόνια από την ύπαρξη των δύο πιο πάνω θεμάτων που όλο λύνονται και πάντα μένουν ανοικτά.

Στο θέμα των Γραφικών Τεχνών το ΥΠΠ εδώ και ένα χρόνο έχει στα χέρια του γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας ημερομηνίας 5/1/2012 που το καλεί να λύσει το θέμα κάνοντας το αυτονόητο εφαρμόζοντας την Νομοθεσία, δηλαδή να αναθέσει τη διδασκαλία του μαθήματος αποκλειστικά στους καθηγητές των Γραφικών Τεχνών και όμως αρνείται να το κάνει φοβούμενο την αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία άλλοτε ανοικτά και άλλοτε συγκεκαλυμμένα, πιέζει και εκβιάζει, παραβιάζοντας κάθε δημοκρατική αρχή και θέση.

Η ΟΕΛΜΕΚ που σε άλλα θέματα δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, αρνείται να συναινέσει στη διδασκαλία ενός μαθήματος από τους κατάλληλα καταρτισμένους καθηγητές και επιμένει σε αναχρονισμούς και σοφιστείες.  Είναι φανερό ότι η καλή θέληση της ΟΛΤΕΚ, όλα αυτά τα χρόνια, έχει παρεξηγηθεί, τόσο από το Υπουργείο, όσο και από την ΟΕΛΜΕΚ και δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο την πολιτική της αναβλητικότητας και την παραπομπή των θεμάτων από σύσκεψη σε σύσκεψη χωρίς τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Στο μάθημα του Ελεύθερου – Προοπτικού Σχεδίου, ενώ είναι ολοφάνερο ότι παραβιάζεται η απόφαση που πήρε το ίδιο το Υπουργείο το 2004 για το διαχωρισμό του μαθήματος «Σχέδιο», σε δύο ξεχωριστά μαθήματα, το «Ελεύθερο - Προοπτικό Σχέδιο» και το «Αρχιτεκτονικό - Τεχνικό Σχέδιο», το ίδιο το Υπουργείο παραπέμπει για μια ακόμη φορά το θέμα σε επιτροπή.

Είναι πλέον φανερό ότι το ΥΠΠ απλώς αποφεύγει να λύσει το θέμα, παραπέμποντας το ουσιαστικά στο νέο Υπουργό και μέχρι αυτός να ενημερωθεί άλλη μια χρονιά θα έχει περάσει χωρίς να λυθούν τα προβλήματα.

Σε λίγες μέρες οι μαθητές θα κάνουν τις επιλογές των μαθημάτων και φυσικά με την «καθοδήγηση» των συμβούλων θα οδηγηθούν και πάλι σε επιλογές που βολεύουν συντεχνιακά συμφέροντα και όχι το συμφέρον των μαθητών, τοποθετώντας έτσι ολοφάνερα τους μαθητές σε δεύτερη μοίρα και πλήττοντας την ποιότητα της παρεχόμενης προς αυτούς εκπαίδευσης.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και αρκετά για το μάθημα της Τεχνολογίας, αλλά ακόμη περιμένουμε και εμείς, όπως και η Επίτροπος Διοίκησης μετά από παράπονο που υποβλήθηκε από την Οργάνωσή μας, τις θέσεις του Υπουργείου.  Να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους δέκα μήνες η Επίτροπος έχει ζητήσει τρεις φορές από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να υποβάλει γραπτώς τις θέσεις του, αλλά ακόμη περιμένει».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










168