Η ΠΟΦΕΝ καταδικάζει το πραξικόπημα. «Ο αγώνας των μαχητών της αντίστασης πρέπει να ενδυναμώνει την αγωνιστική μας διάθεση»


«Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) με ανακοίνωσή της «καταδικάζει το υποκινούμενο από το ΝΑΤΟ προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’. Η προδοσία της 15ης Ιουλίου 1974 άνοιξε την κερκόπορτα στο βάρβαρο τούρκο εισβολέα που προκάλεσε στον τόπο μας τη μεγαλύτερη τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας του, την προσφυγιά και την κατοχή, τις συνέπειες των οποίων ο λαός μας βιώνει μέχρι σήμερα. Το δίδυμο έγκλημα του Ιούλιου δεν είναι παρελθόν αντίθετα είναι παρόν όσο η Τουρκική κατοχή συνεχίζεται.

Τα στοιχεία που βγήκαν στο φως ειδικά μετά την ολοκλήρωση της μελέτης για το πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο τις προσταγές που είχαν οι εγκάθετοι της Χούντας των Συνταγματαρχών και των ΑμερικανοΒρεττανών στην Ελλάδα για να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο ιμπεριαλισμός, απέδειξε ότι εκεί όπου έχει συμφέροντα δε λογαριάζει ανθρώπους, νεκρούς και πρόσφυγες. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού ήταν προφανώς για κάποιους, πάνω από το συμφέρον της ίδιας τους της πατρίδας και πραγματοποιώντας το πραξικόπημα φρόντισαν να ανοίξουν τις πύλες στον τουρκικό Αττίλα.

Παράλληλα η αναβίωση του εθνικισμού σοβινισμού στις μέρες μας από τους νοσταλγούς της χούντας και των ιδεολογημάτων της, δε μπορούν παρά να κρατούν σε εγρήγορση τους δημοκρατικούς φοιτητές και να μην επιτρέψουν να επιστρέψει η Κύπρος σε μαύρες μέρες.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση, η ΠΟΦΕΝ τιμά την μνήμη των ηρωικών μαχητών της αντίστασης που δεν γονάτισαν, αλλά έδωσαν το παρόν τους στον αγώνα της τιμής και της αξιοπρέπειας, προσφέροντας το πιο πολύτιμο αγαθό, την ίδια τους τη ζωή, για την προάσπιση της Δημοκρατίας και του εκλεγμένου Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Οι αντιστασιακοί, παραμένοντας πιστοί σε ιδανικά και αξίες, όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια σε συνομωσίες και επιβουλές, σε μια περίοδο που ξένοι και εγχώριοι εχθροί σχεδίαζαν την καταστροφή της Κύπρου. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι δημοκρατικοί θεσμοί δέχτηκαν βάναυσα πλήγματα από την παράνομη και φασιστική δράση της ΕΟΚΑ Β’.

Η θυσία των μαχητών της αντίστασης φωτίζει διδακτικά το παρόν και το μέλλον. Σήμερα, 38 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο αγώνας των μαχητών της αντίστασης πρέπει να ενδυναμώνει την αγωνιστική μας διάθεση και να ενισχύει το δικό μας αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, στη βάση μια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










100