Η πολωνική Εκκλησία βράβευσε το Διευθυντή του Παγκ. Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Μονής Κύκκου


Η τελετή απονομής της τιμητικής διάκρισης πραγματοποιήθηκε στον εντυπωσιακό από αρχιτεκτονικής απόψεως καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος στο προάστειο της Χαϊνόφκα, παρουσίᾳ του Αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. κ. Σάββα και μελών της Ιεράς Συνόδου, εκπροσώπων των ξένων δογμάτων, βουλευτών του Πολωνικού Κοινοβουλίου, πολιτικών των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Την εκδήλωση παρουσίασαν τοπικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, δημοσιογράφοι, καθώς και το Ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Σογιούζ» σε παγκόσμια, δορυφορική κάλυψη, το οποίο φιλοξένησε και δηλώσεις του τιμωμένου.

Ο ορθόδοξος βουλευτής του Πολωνικού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Πρίγκηψ Κωνσταντίνος Οστρόγκσκυ», κ. Ευγένιος Τσίκβιν και η κ. Άννα Ρατζουκίεβιτς, αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Ορθοδοξία» ανέγνωσαν το σκεπτικό της βράβευσης. Ο δρ Χ. Χοτζάκογλου στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον Αρχιεπίσκοπο για την ιδιαίτερη τιμή της βράβευσης, αναφέρθηκε στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκοκρατούμενη βόρειο Κύπρου, εξήρε τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης της Πολωνικής Εκκλησίας και υπογράμμισε την ετοιμότητα του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της εν Κύπρῳ Ιεράς Μονής Κύκκου για την ανάδειξη των πολιτισμικών σχέσεων Κύπρου-Πολωνίας ανά τους αιώνες και τη συντονισμένη δράση στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου έγινε επίσης δεκτός από τον Καθηγούμενο, κ. Ανδρέα της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Σουπράσλ, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και παρέστη σε ειδική μουσική εκδήλωση, ενώ παρεχώρησε συνέντευξη στον Πολωνικό, Ραδιοφωνικό σταθμό «Ορθοδοξία».

Την επομένη παρέστη σε ειδική συνεδρία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Πολωνικού Κοινοβουλίου ενάντια στις Θρησκευτικές Διακρίσεις υπό την προεδρία του γερουσιαστού κ. Φίλιππου Λιμπίτσκι, παρουσίᾳ του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδος Κυπρο-Πολωνικής Φιλίας, κ. Ανδρέα Γαλαζέφσκι, εκπροσώπων μη-κυβερνητικών οργανώσεων, του Πρέσβη της Κύπρου στη Βαρσοβία, κ. Ανδρέα Ζήνωνος, και του δρος Ιωάννη Ηλιάδη, Αντιπροέδρου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, όπου παρουσιάσθηκε το θέμα της καταστροφής της Πολιτιστικής κληρονομιάς στη βόρειο Κύπρο και συζητήθηκαν συγεκριμένες δράσεις από τις δύο πλευρές για την περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος.

Ακολούθως επισκέφθηκε τους καθηγητές και φοιτητές στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας, καθώς και τη Ρωμαιοκαθολική Θεολογική Σχολή, όπου συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας στον ερευνητικό και πολιτιστικό τομέα των φορέων των δύο χωρών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










169