Η σχεδία του Οδυσσέα


ΤΗΣ ΚΛΑΙΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ*   
Η τραγικότητα της κρίσης, της ανελέητης εφαρμογής της καταπίεσης, αντί της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που αναμέναμε, ανέπτυξε στο έπακρο την αλληλεγγύη των ατόμων, που έγιναν πρόσωπα, ανθρώπινες υπάρξεις με έντονα αισθήματα αγάπης και προσφοράς.

Οι πολλαπλές εισφορές, αφιερωματικές βραδιές, μουσικές, τηλεοπτικές, ενδοσωματειακές, ανύψωσαν την ανθρώπινη υφή του προσώπου, μικρού ή μεγάλου, οργανωμένου ή ανοργάνωτου.

Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η συμπάσχουσα ψυχή, ανέβασε τη θρησκευτική επίγνωση του «αγαπάτε αλλήλους».

Κι ενώ στην αρχή τρομάξαμε για το ανεκλάλητο κακό που προμελετημένα εφάρμοσε το Eurogroup στην Κύπρο, σαν ένα πειραματόζωο για μελλοντικές δράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δη στις χώρε του Νότου, τώρα ανεδείχθη η κρίση, ένα εφαλτήριο ανθρωπιάς, ένας καταπέλτης του εγωκεντρισμού, ένα άνοιγμα φωτός, μια πορεία κατανόησης κι ελπίδας.

Κι όταν την 25η Μαρτίου τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, ήρθαν να καταγράψουν τις απελπιστικές πράξεις, τα απονενοημένα έργα (συλλαλητήρια, πυρκαγιές, καταστροφές), βρήκαν ένα λαό ήρεμο, έτοιμο ν’ αντέξει τη συμφορά και τις ανήθικες πράξεις των «φίλων», με στωικότητα - όχι γιατί μέσα του δεν πονούσε αφόρητα – αλλά γιατί είχε πίστη, αγάπη κι ελπίδα.

Κι είπαν: Συναντήσαμε κάτι απίστευτο.  Ανθρώπους με Αξιοπρέπεια και Ήθος.

Ο πόνος και η συμφορά που μας επεσσώρευσε η Τρόικα και οι αφέντες της, θα παραμείνουν στην ιστορία ως μελανό στίγμα, αλλά την ίδια ώρα, η στάση του Κυπριακού λαού, μικρών και μεγάλων θα φωτίζει ως Ήλιος, την ανθρωπότητα.

Είμαστε αληθινοί Έλληνες, ωραίοι Έλληνες, είμαστε πιστοί Χριστιανοί.  Η Ορθοδοξία στήριξε τους προγόνους μας από τις πρώτες μέρες της διδασκαλίας του Χριστιανισμού από τους Παύλο και Βαρνάβα.

Η Εκκλησία έκτοτε στηρίζει τον λαό σε κάθε είδους καταστροφή.  Ενισχύει την Ελληνική Παιδεία, κι ας σταματήσουν όσοι απεργάζονται την κατάργησή της.  Θα κτυπήσουν σε υφάλους και θα καταποντιστούν αυθωρεί.

Ο λαός έχει αναπεταμένες όλες τις κεραίες και συλλαμβάνει τις υποχθόνιες δράσεις και τα επίπλαστα Κινήματα, δήθεν κριτικής μεταρρύθμισης, ενώ είναι με κριτικόν εγγραμματισμό στην Παιδεία.
Σίγουρα εκσυγχρονισμός χρειάζεται αλλ’ όχι τα μαγειρέματα σε ξένα μαγειρεία.

Όχι κατάργηση της Εθνικής Ταυτότητας και της Θρησκευτικής πίστης, της αλλοίωσης της γλώσσας.

Όχι στην απομάκρυνση από το Ελληνικό Κάλλος.

Δεν είμαστε μάζα, είμαστε προσωπικότητες και αιώνιο σύμβολό μας η Σχεδία του Οδυσσέα, που πλέει σ’ όλα τα ανοιχτά πελάγη, για να φέρει το μήνυμα του ωραίου και του αληθινού.


*Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










228