Ικανοποίηση Προοδευτικής ΚΦ για τις δηλώσεις Μαρτίδου στο www.paideia-news.com για τα δίδακτρα των ιδ. πανεπιστημίων


«Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και την ίδια στιγμή προβληματισμό, που επιθυμούμε να σχολιάσουμε τα όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα δίδακτρα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με δήλωση της κ. Δέσποινας Μαρτίδου, Διευθύντριας Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας  σε γνωστή ειδησεογραφική ιστοσελίδα που ασχολείται με ζητήματα παιδείας, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια έχουν καταθέσει αίτηση για αναθεώρηση των διδάκτρων τους για τη χρονιά 2013-2014.

Όπως ανέφερε επίσης η κ. Μαρτίδου, «Για να έβαζαν αύξηση στα δίδακτρά τους το 2011-12 έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτηση τον προηγούμενο χρόνο (μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου). Κανένα πανεπιστήμιο δεν είχε υποβάλει αίτηση. Άρα τα δίδακτρα έπρεπε να είχαν παραμείνει τα ίδια με εκείνα του 2010-11». Επίσης, σε αναφορά της για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, η κ. Μαρτίδου ανέφερε ότι «Το ίδιο έγινε και για το 2012-13 αφού πέρσι το Σεπτέμβριο, τα πανεπιστήμια δεν είχαν υποβάλει αίτημα. Άρα, ούτε τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά μπορούν να αυξήσουν τα δίδακτρά τους».

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση αναθεώρησης των διδάκτρων τους. Το πιο πάνω αποτελεί αποδοχή από τους ιδιοκτήτες, της αναθεωρημένης νομοθεσίας των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και αναγνώριση της διαδικασίας έγκρισης των διδάκτρων ανά πρόγραμμα σπουδών και του καθορισμού  πλαφόν από το Υπουργείο Παιδείας. Για το Φοιτητικό Κίνημα και ιδιαίτερα για τη δική μας παράταξη, το πιο πάνω αποτελεί μεγάλη πολιτική νίκη αφού οι δικές μας πιέσεις και αγώνες ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες να αποδεχτούν και να εναρμονιστούν με τη νομοθεσία.

Αυτό το σημαντικό βήμα προς τα μπρός, θα είναι κενό περιεχομένου εάν δεν απαντηθούν άμεσα, τα πιο κάτω ερωτήματα:

1ο – Τί θα γίνει με τα χρήματα των φοιτητών που πλήρωσαν τα αυξημένα και παράνομα δίδακτρα για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά;

2ο – Είναι πλέον γεγονός ότι δεκάδες φοιτητών, σταματούν ή αναστέλλουν τις σπουδές τους λόγω των υπέρογκων διδάκτρων. Πώς θα αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων αυτό το φαινόμενο; Θα συνεχίσουν την αυξητική πολιτική στα δίδακτρα ή θα δείξουν το κοινωνικό πρόσωπο που οφείλουν;

3ο – Τί θα γίνει με τους φοιτητές που έκαναν ήδη την εγγραφή τους για τη φετινή χρονιά και καλούνται να πληρώσουν και πάλι αυξημένα και παράνομα δίδακτρα;

4ο  - Με την αναγνώριση της νομοθεσίας από τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, έχει αποσυρθεί η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της νομοθεσίας;

Ως Προοδευτική Κ.Φ, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, και έχοντας αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς χιλιάδων φοιτητών, τόσο την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά όσο και φέτος, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-       Να επιστραφούν άμεσα τα παράνομα δίδακτρα σε όλους τους φοιτητές ανεξαιρέτως

-       Να εφαρμοστεί πλήρως η νομοθεσία και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις στους παρανομούντες. Καλούμε την πολιτεία και όλους τους θεσμούς της να αναλάβουν αποφασιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

-       Τα φετινά δίδακτρα, όπως πηγάζει μέσα από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, της Διευθύντριας Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας  αλλά και κύρια από τη νομοθεσία, να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα εγκεκριμένα του 2010-2011.

Κλείνοντας, δηλώνουμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αυξητική τάση στην επιβολή των διδάκτρων. Η αισχροκέρδεια που συντελείται στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους πρέπει να λάβει τέλος. Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, δεκάδες φοιτητών ήδη σταματούν τις σπουδές τους και οι πρώτοι που το γνωρίζουν αυτό είναι τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Καλούμε τους Ιδιοκτήτες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους και να μην επιβάλουν περεταίρω αυξήσεις στα δίδακτρα με την προοπτική να τα μειώσουν και να δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές να έχουν πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το φοιτητικό κίνημα στην ιστορία του, έχει δώσει πάμπολλους αγώνες και με πολύμορφους τρόπους έχει καταφέρει να κερδίσει τα δίκαια του και να νομιμοποιηθεί στης συνειδήσεις της Κυπριακής κοινωνίας. Η υπομονή μας τελειώνει και μαζί θα τελειώσει και η περίοδος χάριτος. Καλούμε τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια να μην την εξαντλήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση οι φοιτητές γνωρίζουν πολύ καλά πως να διεκδικήσουν τα δίκαια τους και θα το πράξουν αποφασιστικά με μπροστάρη όπως πάντα την Προοδευτική Κ.Φ». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










119