Ημερίδα Επιστημονικής Φαντασίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Στους χαλεπούς καιρούς διαχειριστικής μικρόνοιας και οικονομικής μικροπολιτικής που διάγουμε, η επιστημονική φαντασία, ως λογοτεχνικό είδος και ως ικανότητα του επιστήμονα, αποτελεί μέρος της μεγάλης πολιτικής του ανθρώπινου είδους, αυτής που, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο του γερμανού φιλοσόφου Martin Heidegger, προβάλλει το παρελθόν και το παρόν του Ανθρώπου στο μέλλον ανοίγοντας διάπλατα τις νέες καινοφανείς δυνατότητές του.    

Κατά την ημερίδα θα αναπτυχθούν τα ακόλουθα θέματα:

  • «Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις των εξωγήινων στις λαϊκές δοξασίες και την επιστημονική φαντασία» από τον Jean-Bruno Renard, Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονπελιέ III της Γαλλίας
  • «Σκέψεις πάνω στις ουτοπίες: η επιστημονική φαντασία ως αυτογνωσία μέσω του φαντασιακού» από τον Marc Atallah, Διευθυντή της Maison d’Ailleurs, του Μουσείου Επιστημονικής Φαντασίας, Ουτοπίας και Θαυμαστών Ταξιδιών στην Ελβετία και
  • «Διαβάζοντας τη σκέψη: μια λογοτεχνική επιστήμη» από τον Pierre Cassou-Noguès, Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Παρισιού 8.

Οι ομιλίες θα είναι στη γαλλική με απευθείας μετάφραση στην ελληνική.

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Φαντασία του σήμερα, Πραγματικότητα του αύριο: Επιστήμη, Κοινωνία, Οραματισμός».

Την ημερίδα θα συντονίζει ο κύριος Παναγιώτης Χριστιάς, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό.

Πληροφορίες: 22894305




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











252