ΙΠΕ: Παράταση μέχρι 14 Νοεμβρίου για δήλωση συμμετοχής στους Διαγωνισμούς ΜΕΡΑ και ΤΕΚΕ


Με στόχο την γνωριμία των μαθητριών και μαθητών καθώς και των εκπαιδευτικών τους με τις επιστημονικές ερευνητικές διαδικασίες, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) προχώρησε στην προκήρυξη των ετήσιων Διαγωνισμών «Μαθητές και Μαθήτριες στην Έρευνα - ΜΕΡΑ 2018-2019» και «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση - ΤΕΚΕ 2018-2019», σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.  

Μέσα από τους Διαγωνισμούς, οι οποίοι εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Καλλιέργεια Κουλτούρας ΕΤΑΚ» των Προγραμμάτων «RESTART 2016-2020» για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία του ΙΠΕ, επιδιώκεται η διέγερση της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας των μαθητριών και των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και η ενεργή εμπλοκή τους σε ερευνητικές και καινοτομικές δραστηριότητες.
Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν ομάδες μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι οποίες θα εκπονήσουν ερευνητικές εργασίες (Διαγωνισμός «ΜΕΡΑ») ή θα δημιουργήσουν μια καινοτόμα εφαρμογή/κατασκευή (Διαγωνισμός «ΤΕΚΕ»). Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης συμμετοχής και για τους δυο Διαγωνισμούς, έπειτα από παράταση που παραχωρήθηκε, είναι η 14η Νοεμβρίου 2018. Οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή στους Διαγωνισμούς θα προσκληθούν σε ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2018 στη Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα, για να τύχουν ενημέρωσης και κατάρτισης γύρω από τον τρόπο υλοποίησης της ερευνητικής εργασίας/τεχνικής μελέτης και κατασκευής. Η τελική υποβολή των εργασιών θα γίνει την ερχόμενη Άνοιξη.
Oι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τιμητικά διπλώματα, πλακέτες και χρηματικά έπαθλα. Επιπρόσθετα, οι νικητές του Διαγωνισμού «ΜΕΡΑ» (επίπεδο Λυκείου) θα μπορούν να λάβουν μέρος στο London International Youth Science Forum (LIYSF), με κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής από το ΙΠΕ. Τους νικητές θα αναδείξει Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης στην οποία θα συμμετέχουν επιστήμονες/ερευνητές με σημαντική εμπειρία σε θέματα εκπαιδευτικής έρευνας καθώς και εκπρόσωποι του ΚΕΕΑ και του ΙΠΕ.
Στη φετινή ανακοίνωση των διαγωνισμών, το ΙΠΕ έχει προχωρήσει σε μία συμβολική κίνηση με στόχο την ιδιαίτερη προώθηση της συμμετοχής των κοριτσιών στους διαγωνισμούς αλλά, και σε ένα διευρυμένο πλαίσιο, της ενεργής συμμετοχής των γυναικών σε δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Η κίνηση αυτή συνίσταται στην αποκλειστική χρήση του θηλυκού γραμματικού γένους μέσα στο κείμενο της επίσημης Πρόσκλησης σε όλα τα σημεία όπου γίνεται αναφορά στα άτομα που συμμετέχουν. Στην Πρόσκληση επεξηγείται η φιλοσοφία αυτής της επιλογής και διευκρινίζεται ότι οι διαγωνισμοί απευθύνονται σε όλη τη μαθητική, εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα ανεξάρτητα από το φύλο.
Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του ΙΠΕ, Δρ Βασίλης Τσάκαλος είπε ότι «η συγκεκριμένη επιλογή έχει συμβολικό χαρακτήρα και θέλει να προκαλέσει συζήτηση και προβληματισμό για τα θέματα ισότητας των φύλων και για την ανάγκη ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και αντρών στην έρευνα, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα». Ο Δρ. Τσάκαλος, πρόσθεσε ότι «το ΙΠΕ υιοθέτησε πρόσφατα το Σχέδιο Ισότητας Φύλου με το οποίο επιδιώκει να προωθήσει έμπρακτα την ισότητα των φύλων τόσο σε ότι αφορά στο σχεδιασμό ερευνητικών προγραμμάτων όσο και στο πλαίσιο της εσωτερικής του λειτουργίας και της λήψης αποφάσεων».
Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΙΠΕ www.research.org.cy.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










797