Ιστορικό προσκύνημα αντιπροσωπείας του Παγκυπρίου Γυμνασίου στο Φανάρι


Iστορικό ήταν το προσκύνημα στο Φανάρι, αντιπροσωπείας του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας Ο διευθυντής, Σόλων Χαραλάμπους, ο Mητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, οι καθηγητές και οι μαθητές άναψαν κερί στον ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ μέσα σε ιδιαίτερη συγκίνηση έγινε και η συνάντηση της αντιπροσωπεία του Παγκυπρίου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην αίθουσα του Θρόνου.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην προσφώνηση εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Παγκυπρίου στην Πόλη, στο Φανάρι και την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, συμμετοχή της στο μαθητικό συνέδριο «150 ΧΡΟΝΙΑ Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι το Παγκύπριο είναι ένα από τα σχολεία του Ελληνισμού, που έχουν ένδοξη ιστορία και προσφορά στην Παιδεία, ενώ τόνισε ότι οι επισκέψεις στην Πόλη τονώνουν το φρόνημα των Ρωμιών. Επίσης, αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εξήρε, ακόμα, τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας Κύπρου και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει αρμονική συνεργασία στα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας και σε άλλα ζητήματα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί ο προσυνεδριακός διάλογος μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και θα καταστεί δυνατή η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας για να δώσει απαντήσεις σε θεολογικά, εκκλησιαστικά ζητήματα, αλλά και προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι βρήκε πρακτικά της Συνόδου επί εποχής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Γ΄, ο οποίος τόνιζε στους Κύπριους Ιεράρχες να συμπαρίστανται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο διευθυντής του Παγκυπρίου, Σόλων Χαραλάμπους, στην αντιφώνησή του τόνισε ότι ο βίος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποτελεί διαδρομή προσφοράς και βαθιάς χριστιανικής αγάπης και τού απένειμε, μετά από απόφαση του καθηγητικού συλλόγου, γραμμένη σε περγαμηνή, το αργυρό Αριστείο του Παγκυπρίου, το οποίο στη μια όψη του έχει τα προπύλαια του σχολείου και στην άλλη τη μορφή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέλαβε το αργυρό Αριστείο και δήλωσε ότι, παρά τις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει, θεωρεί ως «πολύ σημαντική και τιμητική» την απονομή σε αυτόν, του αργυρού Αριστείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου και έδωσε προς όλους και στον λαό της Κύπρου τη θερμή ευλογία του.

Επίσης, το Παγκύπριο Γυμνάσιο τίμησε τον τέως λυκειάρχη του Ζωγραφείου Λυκείου και 'Αρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου Δημητρό Φραγκόπουλο, στον οποίο απένειμε μια πλακέτα με ασημένιους κλώνους ελιάς - σύμβολο ειρήνης.

Οι καθηγητές και μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, προσευχήθηκαν κατά την ακολουθία της Δ' στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών.

Εξάλλου, τα γραφεία της ομογενειακής εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», με ιστορία 88 χρόνων, επισκέφθηκαν ο διευθυντής του Παγκυπρίου, Σόλων Χαραλάμπους και ο θεολόγος Γεώργιος Χριστοδούλου, όπου τους υποδέχθηκε ο δημοσιογράφος της εφμερίδας Μηνάς Βασιλειάδης.

Ο οποίος τους ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο εκδίδεται η «Α» καθώς και τα διάφορα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζει.

Ο Μ. Βασιλειάδης πληροφόρησε τους επισκέπτες για την πορεία της εφημερίδας από τη δεκαετία του '20, επισημαίνοντας ότι «από ημερήσιες πωλήσεις 30.000 φύλλων και πέρα, έπεσε στις 600, όσες είναι περίπου, δηλαδή και οι οικογένειες Ελλήνων στην Πόλη».

Ο διευθυντής του Παγκυπρίου Σ. Χαραλάμπους δώρισε στην «Α» φωτογραφικό τόμο, που τιτλοφορείται «Εικόνες της Κύπρου», ο οποίος συμπεριλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες ναών από όλα τα σημεία της Κύπρου, κάποιοι από τους οποίους δεν υπάρχουν πια ή χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


173