Κομισιόν: Η Κύπρος βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις της στο θέμα πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΚΥΠΕ-  Η Κύπρος έχει βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και συνεχίζει να παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ολοκλήρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Κομισιόν για την εξέλιξη της εκπαίδευση στα κράτη μέλη.
Στο ειδικό κεφάλαιο για την Κύπρο, η Κομισιόν σημειώνει ότι η χώρα έχει “ξεκινήσει μια στρατηγική μεταρρύθμιση του τομέα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τόσο σε επίπεδο ανώτερης δευτεροβάθμιας όσο και σε επίπεδο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”, η οποία όπως σημειώνει, αποσκοπεί “στην καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ του εν λόγω τομέα και της, κατά κύριο λόγο ιδιωτικής, ανώτερης εκπαίδευσης, η οποία υπερτερεί έντονα επί του παρόντος”.
Ωστόσο παρατηρεί ότι εξακολουθούν και υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στο σύστημα, οι οποίες σχετίζονται με την “ύπαρξη σχετικά χαμηλών επιπέδων βασικών δεξιοτήτων και αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών στο εκπαιδευτικό”.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπό τον Επίτροπο για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό Τίμπορ Ναβράτσκις, κατέγραψαν ότι πρόσφατα “η Κύπρος έχει συστήσει νέο φορέα διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης” και πως “το ζήτημα της εξασφάλισης της ορθής εγγύησης και πιστοποίησης της ποιότητας των ιδρυμάτων και προγραμμάτων, ιδίως στα ιδιωτικά κολέγια, θα αποτελέσει πεδίο δοκιμής για την Κύπρο στο μέλλον”.
Συγκεκριμένα, με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της Κομισιόν, τα άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και κατάρτιση (ηλικίας 18-24 ετών) βρίσκεται στο μισό του μέσου κοινοτικού όρου με 5,3% και ο βαθμός ολοκλήρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (σε ηλικίες 30-34 ετών) βρίσκεται στο 54,6%.
Επιπλέον προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα (από την ηλικία των 4 ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης) (2011-2014) παρέχεται στο 82,6%.
Η έκθεση καταγράφει ότι το ποσοστό ατόμων ηλικίας 15 ετών με χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση φτάνει το 32,8%, τα μαθηματικά το 42,0% και τις θετικές επιστήμες το 38,0% - τα στοιχεία αυτά όμως είναι για το 2012, καθώς τα επικαιροποιημένα για το 2015 θα παρουσιαστούν το Δεκέμβρη.
To ποσοστό απασχόλησης σπουδαστών που έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα κατά επίπεδο ολοκλήρωσης εκπαίδευσης (ηλικίας 20-34 ετών που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση 1-3 έτη πριν από το έτος αναφοράς) φτάνει το 68,8%
Και τέλος το 7,5% των ενηλίκων  (ηλικίας 25- 64 ετών) συμμετέχει στη διά βίου μάθηση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










153