Λαέ αντιστάσου να ζήσουν τα παιδιά σου


ΤΟΥ ΘΡΑΣΟΥ ΤΗΕΛΕΜΑΧΟΥ*

            Εδώ και μερικές μέρες, έχουμε ζήσει στιγμές τεράστιας αγωνίας και αβεβαιότητας για το μέλλον που θα έχει το νησί μας τα επόμενα χρόνια. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση ,η οποία έχει μέχρι τώρα έχει καταστρέψει οικονομικά πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, κτύπησε και την δική μας πόρτα. Ο κακός χειρισμός των τραπεζιτών –κυρίως- με την αγορά ομολόγων άνευ αξίας, σε συνδυασμό με άλλους εξωγενείς παράγοντες, έφερε το νησί στην αναζητήσει δισεκατομμύρια ευρώ για την οικονομική της επιβίωση.

Η ηγεσία του τόπου στράφηκε προς την Ευρωπαϊκή ένωση και την ΤΡΟΙΚΑ σε μια προσπάθεια να βγάλει το νησί από την κρίση. Το αποτέλεσμα ήταν οι εταίροι μας στην Ευρώπη να δείξουν για ακόμη μια φορά το αντιλαϊκό τους πρόσωπο. Σέρβιραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία περιλάμβαναν κούρεμα καταθέσεων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και άλλα μέτρα λιτότητας που ως μόνο αποτέλεσμα θα έχουν την πτώση του ετοιμόρροπου χρηματοπιστωτικού συστήματος,  ακολούθως την χρεοκοπία του νησιού και τη συνεχή κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας της φτώχειας, των κοινωνικών προβλημάτων.

Σε ένα κράτος αβεβαιότητας, όπου  παρακμάζει οικονομικά και βιοτικά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η φοιτητική κοινότητα, τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα; Δυστυχώς, τεράστιες αλλαγές περιμένουν ολόκληρο το φοιτητόκοσμο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα βρίσκεται στον αέρα το μεγάλο ζήτημα της επιβολής διδάκτρων στα δημόσια Πανεπιστήμια, πράγμα που ένα εκ τον κομμάτων που βρίσκεται στην εξουσία, ο ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  το θεωρούν αναγκαίο, και χαρακτηρίζει την μη-επιβολή του μέχρι τώρα ως ένδειξη λαϊκισμού. Επιπρόσθετα το εκλογικό του επιτελείο έθετε ως δέσμευση τους την εισδοχή διδάκτρων ή εισφοράς όπως την ονόμαζαν από τον περασμένο Νοέμβριο.

Τεράστια οικονομικά προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν τα Πανεπιστήμια –κυρίως τα δημόσια- όπου το κονδύλι από την κυβέρνηση είναι αρκετά μειωμένο με αποτέλεσμα να στραφούν σε ένα πιο νοικοκυρεμένο προϋπολογισμό ο οποίος ίσως να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τους φοιτητές εάν δεν αξιοποιηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, τερματίζοντας τις αποκοπές και επενδύοντας στους φοιτητές.

            Πολλοί φοιτητές ίσως χρειαστεί να τερματίσουν τις σπουδές του και να επιστρέψουν στις πόλεις τους για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειες τους, οι οποίες θα πέσουν θύμα της παγκόσμια καπιταλιστικής κρίσης και των κυπριακών τραπεζών.

            Γι’ αυτά τα προβλήματα το πρώτο λόγο οφείλει να τον έχει η νέα γενιά. Ας μην δεχτούμε ούτε και μία έκπτωση στην παιδεία, ούτε και μια υποχώρηση. Ας κινήσουμε γη και ουρανό για να μην βάλει κανείς χέρι στο συνταγματικό δικαίωμα μας για δωρεάν παιδεία. Ας πιέσουμε τους αρμόδιους να στηρίξουν το κάθε φοιτητή που χρειάζεται μια σανίδα σωτηρίας για να μην σταματήσει τις σπουδές του.

            Εμείς είμαστε το μέλλον αυτού του τόπου και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σφραγίσουμε το δρόμο. Σε όλους αυτούς που παίζουν παιχνίδια με το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

*Επικοινωνία και Σπουδές  Διαδικτύου Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










210