Λίγα λόγια για τον Δήμο Χατζημιλτή και το βιβλίο του «Οι γενναίοι του 1955»


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΤΤΑ*

Ο Δήμος Χατζημιλτής ήταν ένας γενναίος και πολύ τολμηρός άνθρωπος. «Μεγάλωσε» όπως πολλοί από εμάς στον αυλόγυρο της παλιάς Καθολικής, μιας εκκλησίας που δυστυχώς δεν υπάρχει πιά.

Τον έχω μπροστά μου διαβάζοντας το βιβλίο που έκανε το κόπο να γράψει: διαβάζω ένα βιβλίο, ίσως από τα καλύτερα που έτυχε να διαβάσω για την ένδοξη εποχή του αγώνα και βλέπω σχεδόν ανάγλυφα και τρισδιάστατα τα δρώμενα και τους δρώντες της εποχής, όλοι επί σκηνής ολοζώντανοι και ενθουσιώδεις όπως ήταν το πνεύμα των πραγμάτων τότε τα ανεπανάληπτα χρόνια του 55 – 59.

Επανέρχονται στη μνήμη όλα τα ονόματα των ανθρώπων που έτυχε να γνωρίζω πριν 60 χρόνια.

Ο Δήμος, ο γιός του κυρίου Κωστή και της κυρίας Αφροδίτης (ήτανε κύριος και κυρία με όλη τη σημασία της λέξης) υπήρξε για όλη του τη ζωή ο μεγάλος πατριώτης που αγάπησε τον τόπο αυτό καθώς και κάθε τι Ελληνικό, ο Δήμος ο θρυλικός τομεάρχης Λεμεσού που παρέμεινε ασύλληπτος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν ένας κρυφός ποιητής κι ένας μελετητής της ιστορίας, όχι μόνο της πολιτικής ιστορίας θέλω να πω.

Η κατοπινή του καριέρα του επέτρεψε να μάθει πολλά και να γνωρίσει ενδιαφέροντα πρόσωπα σε όλη σχεδόν την οικουμένη.

Οι κουβέντες που κάναμε λίγα χρόνια πριν το τέλος είχαν πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον. Χαρά να ακούς τον Δήμο να διηγείται περιστατικά είτε από την ζωή του στη Ρωσία είτε της εποχής της Νέας Υόρκης και της Αθήνας! Πάντοτε χωρίς τονισμό στο πρόσωπο του και διανθισμένα με ελαφρύ χιούμορ. 

Ο Δήμος που στα 25 του χρόνια ανάλαβε δυσθεώρατες ευθύνες σε μια εποχή δύσκολη, πνιγμένη στα «κέρφιου» τα βασανιστήρια και τους κάθε λογής περιορισμούς κατόρθωσε να κρατήσει τον αρχηγό ζωντανό και την οργάνωση ακμαία. Αργότερα σαν διπλωμάτης, μας εκπροσώπησε επάξια σε όλες τις θέσεις που ανάλαβε.

Του αξίζουν πολλοί έπαινοι στο διηνεκές!

‘Έπαινος και στη Νίνα Δρουσιώτου Χατζημιλτή, τη βοηθό του στον αγώνα, την αγάπη του στην προσωπική του ζωή, την Νίνα που τον συντρόφεψε και επίσημα από το 1959 μέχρι το τέλος της ζωής του στέκοντας δίπλα του στήριγμα και αρωγός και που βοήθησε σημαντικά στην έκδοση αυτού του βιβλίου!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










337