Λουκαΐδης: Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της παιδείας οι κατάλογοι διοριστέων


ΕΡ: Ποιες οι θέσεις σας επί της προσπάθειας για αλλαγή του σημερινού συστήματος διορισμών μέσω του καταλόγου διοριστέων και του διαλόγου που αναμένεται ν’ αρχίσει;

ΑΠ: Ο διάλογος έχει αρχίσει με την κατάθεση της αρχικής πρόταση του υπουργείου Παιδείας στο Συμβούλιο Δημοτικής Μέσης, όπου υπήρξαν και οι πρώτες τοποθετήσεις όλων εμπλεκομένων. Από την πρώτη τοποθέτηση, αλλά και από τις γραπτές εισηγήσεις που κάποιοι έχουν καταθέσει φαίνεται να δημιουργείται ένα πρόσφορο έδαφος για να γίνει δυνατή η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του καταλόγου. Η δική μας η άποψη όπως την είχαμε καταθέσει και στο συμβούλιο είναι ότι η πρόταση αποτελεί μια καλή βάση επί της οποίας μπορούμε να κτίσουμε.

Η πρόταση φαίνεται να εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια που πρέπει να διέπει το νέο κατάλογο και την ύπαρξη απόλυτα αντικειμενικών κριτηρίων, που δεν θα δεν επιτρέπουν, σε κανενός είδους υποκειμενισμό στη διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών μας. Πέραν τούτου, η φιλοσοφία του καταλόγου παραμένει αναλλοίωτη, αλλά οι εκσυγχρονιστικές αλλαγές που προτείνονται, μπορούν να δώσουν ένα διέξοδο στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την ύπαρξη του υφιστάμενου καταλόγου.

ΕΡ: Σας απασχολεί η μεγάλη ηλικία που διορίζονται πολλοί εκπαιδευτικοί, λόγω του σημερινού καταλόγου

ΑΠ: Με ταχείς ρυθμούς μεγαλώνει ο μέσος όρος ηλικίας πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Ήδη σε αρκετούς κλάδους, ο μέσος όρος ηλικίας έχει υπερβεί τα 50 χρόνια. Με δεδομένη την ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων σε όλους τους κλάδους, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εκπαίδευση θα είναι ανυπέρβλητα. Μέσα από τις νέες διαδικασίες θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους υποψηφίους να έχουν ελπίδες διορισμού. Από εκεί και πέρα, για μας, παραμένει η έγνοια να διασφαλίσουμε όλο εκείνο τον κόσμο που είναι πολύ κοντά σε διορισμό, ώστε να μην κινδυνεύσει να πάει στη βρύση και να φύγει άποτος. Τούτο διασφαλίζεται μέσα από τη μακρά μεταβατική περίοδο και άλλες ρυθμίσεις, που εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην πρόταση.

Σκοπός και στόχος είναι η πρόταση να εγκριθεί, χωρίς να οδηγηθούμε σε συγκρούσεις, οι οποίες στο παρελθόν δεν επέτρεψαν την όποια αλλαγή.

Επειδή δεν πάει άλλο και η συνέχιση της ύπαρξης του καταλόγου ως έχει αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της εκπαίδευσης και υπονομεύει τις όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, κυρίως μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα, άλλα και όλες τις άλλες, θα πρέπει να πάμε σε αλλαγή.

ΕΡ: Τι εννοείτε υπονομεύει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες;

ΑΠ: Εάν κάποιος εκπαιδευτικός ξεκινά να εργάζεται στα 50 του χρόνια, για ποια αξιολόγηση θα μιλούμε; Για ποιες διαδικασίες προαγωγών μιλάμε; Φθάσαμε στο σημείο προάγονται διευθυντές μόνο για ένα χρόνο, το πολύ δύο. Δεν είναι μεμονωμένο αυτό το φαινόμενο, αλλά μαζικό. Στην Τεχνική Εκπαίδευση ην εισδοχή γίνεται σε ηλικία άνω των 50. Αυτή είναι η προοπτική και για τη συντριπτική πλειοψηφία όλων των κλάδων στη Μέση.

Το ίδιο ισχύει και για τα αναλυτικά προγράμματα. Με ποια ορμή με πιο ενθουσιασμό θα αναλάβει κάποιος καθήκοντα σε ηλικία άνω των 50 και θα μπορέσει να συνεισφέρει; Φυσικά υπάρχουν και τα ατομικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, πλην όμως δημιουργούμε τις χειρότερες προϋποθέσεις για να οδηγήσουμε τη δημόσια παιδεία σε υποβάθμιση.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










837