Μαθητές και φοιτητές στη Λευκωσία καταδίκασαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους


ΚΥΠΕ - Φοιτητές και μαθητές συμμετείχαν και φέτος σε αντικατοχικές εκδηλώσεις, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, καταδικάζοντας την παράνομη ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ εξέφρασαν τη βούλησή τους για συνέχιση του αγώνα που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού.

Στη Λευκωσία, μέλη της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) συγκεντρώθηκαν στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου και στη συνέχεια, κρατώντας κυπριακές σημαίες και πανό, πορεύτηκαν προς το οδόφραγμα του Ορφέα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΦΕΝ παρέδωσε σε εκπροσώπους του ΟΗΕ ψήφισμά, με το οποίο καταδικάζει την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η Άγκυρα, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983.
«Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την ενέργεια αυτή και καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράνομη οντότητα, αυτή η απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική κατάσταση συνεχίζεται, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα» αναφέρεται.
Στο ψήφισμα προστίθεται ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών διεθνούς δικαίου. Προστίθεται ότι 44 χρόνια μετά «το συρματόπλεγμα της ντροπής συνεχίζει να κρατά χωρισμένη την πατρίδα και το λαό μας» ενώ το status quo εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη νεολαία και το σύνολο των Κυπρίων.
Στόχος είναι η επανένωση και η απελευθέρωση της Κύπρου, με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης και ασφάλειας, αποκαθιστώντας τους πληγέντες της εισβολής και καθιστώντας τις επόμενες γενιές, ισότιμους πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, καταλήγει.
Αντικατοχικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής του Πολυτεχνείου διοργανώθηκαν επίσης στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, στη Λεμεσό, στις Φοινικούδες στη Λάρνακα, στον χώρο του μνημείου «Μακαρίου Γ΄ και Αντίστασης» στη Πάφο και στο Ανοικτό Αμφιθέατρο Φρενάρους στην Αμμόχωστο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










845