Με κλειστά χαρτιά έφυγαν οι πολιτικοί αρχηγοί απόψε από το Προεδρικό


Ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα ενόψει την αυριανής  ψηφοφορίας στη Βουλή, για το νομοσχέδιο που προβλέπει το κούρεμα των καταθέσεων, όπως το επέβαλε το Eurogroup.

Αυτό διαφάνηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που έγιναν μετά την αποψινή ενημέρωσή τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.   

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ήταν κάθετα εναντίον της πρότασης και παρέπεμψε στην αυριανή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε τους ευρωπαίους εταίρους ότι προσπαθούν να μας γονατίσουν, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Επίσης είπε ότι δεν πήρε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποκάλυψε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δε θα παρευρεθεί στην αυριανή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή αφού, όπως είπε, τον άκουσε απόψε και επειδή την ίδια ώρα θα συνεδριάζει η ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Την αντίθεση του για το προτεινόμενο νομοσχέδιο εξέφρασε ο αναπλητρωτής πρόεδρος  της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Είπε ότι οι προθέσεις των Ευρωπαίων, δεν είναι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης να στηρίξουν με ειλικρίνεια την προσπάθεια της Κύπρου για ανάκαμψη της οικονομίας της. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο στόχος τους να είναι ο έλεγχος του φυσικού αερίου και η επιβολή λύσης στο εθνικό μας θέμα. Τα υπόλοιπα κατέληξε, θα τα πούμε αύριο αφήνοντας ανοικτό το κάθε ενδεχόμενο.

Ο πρόεδρος  του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν μίλησε για σκληρά διλήμματα και κρίσιμα δεδομένα. «Τα πράγματα είπε ότι απίστευτα δύσκολα» είπε και πρόσθεσε. «Θα πρέπει να υπάρξουν και διαλλακτικές προσεγγίσεις και εναλλακτικά σενάρια. Υπάρχουν ζητήματα που έχουμε θέσει και σήμερα, θα δούμε τι είδους διαβεβαιώσεις ή εγγυήσεις θα υπάρξουν και θα αποφασίσουμε. Υπάρχουν σκιές για αυτήν απόφαση που λήφθηκε. Υπάρχουν υπαλλακτικά σενάρια, ακόμη και αυτές τις ώρες.  Δεν μπορούμε να αφήσουμε να στραγγαλιστεί η οικονομία και ο τόπος".    

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι είναι η ώρα της σύνεσης. Κάλυψε πλήρως τον κ. Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του λέγοντας ότι είχε την απειλή ότι αν δε δεχτεί την πρόταση, την Τρίτη θα έχει ν’ αντιμετωπίσει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Στον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε τέθηκε το δίλημμα ή να δεχτεί το σχέδιο η θα έχει τη χρεοκοπία. Χαρακτήρισε λανθασμένες αποφάσεις των ευρωπαίων, τόσο το κούρεμα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας όσο και των καταθέσεων της Κύπρου.

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
69