Με πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπ. Παιδείας την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου προειδοποιεί η ΠΟΦΕΝ


Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της στη συνάντηση που έχει διευθετηθεί στο ΥΠΠ στις 6 Φεβρουαρίου

Με ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) αναφέρει:

"Η ΠΟΦΕΝ εδώ και χρόνια διαμαρτύρεται και αντιδρά στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους φοιτητές. Τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές έχουν αναγκαστεί να υποστούν σοβαρά πισωγυρίσματα σε σχέση με την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το κόστος των σπουδών έχει αυξηθεί ραγδαία, ενώ την ίδια στιγμή η φοιτητική μέριμνα και η στήριξη από το κράτος έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα. Πολλοί είναι οι νέοι που εξαιτίας αυτών των εξελίξεων επιλέγουν να μην σπουδάσουν και πολλοί είναι οι φοιτητές που δουλεύουν παράλληλα για να τα βγάλουν πέρα ή ακόμα και διακόπτουν τη φοίτησή τους υπό το βάρος των δυσβάστακτων εξόδων. Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΦΕΝ έχει τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήσει σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις κινητοποίηση διαμαρτυρίας και έχει προχωρήσει σε πλειάδα συναντήσεων με το Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας επαρκή φοιτητική μέριμνα.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για το 2018, και συγκεκριμένα το κονδύλι για τη φοιτητική χορηγία και φοιτητικό πακέτο, ήταν μειωμένο κατά 3.930.498 εκατομμύρια σε σχέση με αυτό του 2017. Επίσης οι προϋπολογισμοί για το 2019, είναι εκ νέου μειωμένοι κατά 5 εκατομμύρια σε σχέση με τους ήδη μειωμένους προϋπολογισμούς του 2018. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 5 χρόνια, τα κονδύλια για τη Φοιτητική Μέριμνα μειώθηκαν κατά 23 εκατομμύρια περίπου ευρώ.  Η Φοιτητική Μέριμνα (φοιτητική χορηγία & φοιτητικό πακέτο) δίδεται τα τελευταία χρόνια, με βάση τον νέο νόμο που κουτσούρευε δικαιούχους, αποκλείοντας φοιτητές όπου στις προηγούμενες χρονιές θα ήταν δικαιούχοι. Επίσης παρατηρήθηκε και φέτος καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα για το πακέτο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών.

Τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές έχουν αναγκαστεί να υποστούν σοβαρά πισωγυρίσματα σε σχέση με την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το κόστος των σπουδών έχει αυξηθεί ραγδαία, ενώ την ίδια στιγμή η φοιτητική μέριμνα και η στήριξη από το κράτος έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα. Πολλοί είναι οι νέοι που εξαιτίας αυτών των εξελίξεων επιλέγουν να μην σπουδάσουν και πολλοί είναι οι φοιτητές που δουλεύουν παράλληλα για να τα βγάλουν πέρα ή ακόμα και διακόπτουν τη φοίτησή τους υπό το βάρος των δυσβάστακτων εξόδων.

Σήμερα ένας νέος για να καταφέρει να σπουδάσει έχει να πληρώσει παράλογα ποσά για ενοίκια, ποσά που μπορεί να ξεπερνούν τα 500 ευρώ για ένα μονάρι. Έχει να αντιμετωπίσει τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, τα διαχρονικά έξοδα για αγορά βιβλίων και υλικών μαθημάτων, τα υπέρογκα δίδακτρα αν σπουδάζει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, ακόμα και στην τελευταία συνάντηση της ΠΟΦΕΝ με το Υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Δεκέμβριο, τα αιτήματά μας έπεσαν στο κενό. Τολμούν ακόμα στο Υπουργείο να επικαλούνται δήθεν αύξηση του κονδυλιού του φοιτητικού πακέτου την ίδια ώρα που κάθε χρόνο αφήνουν προκλητικά εκατομμύρια ευρώ από το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας αδιανέμητα και που κάθε χρόνο τα αποκόβουν από τον προϋπολογισμό.

Για εμάς ο κόμπος έφτασε στο κτένι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραμένουμε παρατηρητές την ίδια ώρα που καταργείται το δικαίωμα των νέων στην μόρφωση. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε σε πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας  την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου. Τα αιτήματα μας ξεκάθαρα μέσα και από τις συνεδριακές αποφάσεις της Ομοσπονδίας:

  1. Το συνολικό κονδύλι αλλά και ότι τα κριτήρια για τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012. Διεκδικούμε ως πρώτο βήμα την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για να επιστρέψει το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας τουλάχιστον στα επίπεδα του 2016, και αυτό να διανεμηθεί σε φοιτητική χορηγία και φοιτητικό πακέτο, στην ολότητα του.
  2. Αμεση μείωση των ενοικίων. Καλούμε την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης του ζητήματος, είτε μέσω μείωσης των ενοικίων είτε μέσω οικονομικής στήριξης των φοιτητών. Άμεση τροχιοδρόμηση κατασκευής φοιτητικών εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών
  3. Μείωση των υπέρογκων διδάκτρων που οι φοιτητές πληρώνουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και διασύνδεση των διδάκτρων με την κάλυψη παροχής βιβλίων κα υλικών μαθημάτων.

Η ΠΟΦΕΝ διευκρινίζει ότι ο μόνος τρόπος να επανεξεταστεί η πραγματοποίηση της πορείας διαμαρτυρίας, είναι το Υπουργείο Παιδείας να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας στη συνάντηση που έχει διευθετηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.

Καλούμε όλες τις Φοιτητικές Ενώσεις όπως ακολουθήσουν την ΠΟΦΕΝ σε αυτό τον αγώνα και αναλάβουν επίσης δικές τους ενέργειες και πρωτοβουλίες μέσα στους χώρους σπουδών για προώθηση των αιτημάτων μας. Επίσης λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη επίθεση που δέχεται η παιδεία του τόπου δηλώνουμε ότι απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής στην πορεία στους οργανωμένους μαθητές, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, στις οργανώσεις των πολύτεκνων και στους οργανωμένους γονείς. Η μαζική και δυναμική μας συμμετοχή στην κινητοποίηση της 7ης Φεβρουαρίου να γίνει η απαρχή για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Το δικαίωμα μας στην μόρφωση δεν παζαρεύεται!

Τέρμα πια στις περικοπές!

Στήριξη των φοιτητών τώρα!"




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










752