Μελέτη με θέμα τα απορρίμματα από τους μαθητές της Δ΄ τάξης του Α’ Δημοτικού Λιοπετρίου


Μετά από συζήτηση αποφάσισαν ότι θα ήταν ενδιαφέρον να κάνουν μια έρευνα χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική τους. Έτσι άρχισαν να φωτογραφίζουν μέρη της κοινότητας στα οποία υπήρχαν σκουπίδια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διερευνητικής διαδικασίας, τα παιδιά διέκρινε ένας μεγάλος ενθουσιασμός και μια έντονη περιέργεια για το τι ανακάλυπτε κάθε μαθητής καθημερινά. Κάθε φορά που κάποιο παιδί έφερνε στην τάξη φωτογραφίες, σχολίαζαν και έκριναν το περιεχόμενο τους.

Στη συνέχεια, για να εμπλέξουν και τους μαθητές όλου του σχολείου σκέφτηκαν ότι καλό θα ήταν να μην έκαναν μόνο μια έκθεση φωτογραφίας, αλλά να ετοιμάσουν και κάποιες ερωτήσεις με τις οποίες θα μπορούσαν, μέσα από ένα παιγνιώδη τρόπο, να συλλέξουν πληροφορίες για τις απόψεις των υπόλοιπων συμμαθητών τους.

Στόχος τους ήταν να εκθέσουν τις φωτογραφίες τους για να:

  1. 1.Να ευαισθητοποιήσουν το κοινό (συμμαθητές, δασκάλους, κατοίκους του χωριού) για την κατάσταση η οποία επικρατεί στην κοινότητα τους.
  2. 2. Να προτείνουν τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Το project των παιδιών, όπως προέκυψε, χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη:

Α’ Μέρος: Τα παιδιά έκαναν έκθεση φωτογραφίας στο χώρο του σχολείου στην οποία κάλεσαν όλους τους μαθητές.

Β’ Μέρος: Στο Β’ μέρος τα παιδιά έκαναν μια γενική παρουσίαση της έρευνας τους μέσω powerpoint όπου ανέδειξαν τους στόχους της έρευνας, την πορεία που ακολούθησαν, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και αρκετές από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σχολιάζοντας τις παράλληλα. Το project παρουσιάστηκε όχι μόνο σε μαθητές αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου ακολουθώντας τους κανόνες μιας σωστής παρουσίασης.

Γ’ Μέρος: Στο Γ’ μέρος τα παιδιά παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερωτήσεων που έθεσαν στους μαθητές όλου του σχολείου. Μέσω αυτών τους ζητούσαν να προτείνουν μέτρα επίλυσης του προβλήματος, να γράψουν συνθήματα για το περιβάλλον, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους για την κατάσταση που παρατηρήθηκε να επικρατεί στην κοινότητα τους, να διαλέξουν την φωτογραφία με τα περισσότερα σκουπίδια, να διακρίνουν και να ονομάσουν τα σκουπίδια που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν αλλά και να επιλέξουν τη φωτογραφία που τους έκανε περισσότερη εντύπωση.

Δ’ Μέρος: Στο Δ’ μέρος τα παιδιά αναφέρθηκαν στο θέμα της ανακύκλωσης το οποίο ήταν και ένα από τα μέτρα που πρότειναν σχεδόν όλες οι τάξεις του σχολείου. Τόνισαν τη σημασία της ανακύκλωσης και επίσης υπέδειξαν στους υπόλοιπους μαθητές πώς να χρησιμοποιούν τους κάδους ανακύκλωσης που τοποθετήθηκαν στο σχολείο μας.

Μέσα από αυτό το project τα παιδιά κατανόησαν πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε το περιβάλλον μας καθαρό και κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα:

  1. 1.Οι λόγοι που υπάρχουν σκουπίδια στην κοινότητα μας είναι πολλοί. Ο κυριότερος όμως είναι ότι εμείς οι ίδιοι δεν νοιαζόμαστε τόσο για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί.
  2. 2.Η εικόνα του χωριού θα βελτιωθεί μόνο αν όλοι οι κάτοικοι αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.

Μέσα από αυτήν την ερευνητική εμπειρία τα παιδιά απέκτησαν γνώσεις που αφορούν τη μεθοδολογία της έρευνας, ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία, απέκτησαν δεξιότητες παρουσίασης, μπορούν και εκφράζουν την άποψη και την κρίση τους για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τέλος τους δημιουργήθηκε η όρεξη για συνεχή διερεύνηση διαφόρων θεμάτων, παίρνοντας απόφασεις να δράσουν πάνω στο περιβάλλον τους και να το βελτιώσουν.

 

Σωτηρούλα Σταύρου

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Δ’ τάξης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










197