Μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς, ενόψει της λήξης της σχολικής χρονιάς


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

Άλλη μια σχολική χρονιά φθάνει στο τέλος της, αφήνοντας πίσω της πολλά θετικά, αρνητικά, αλλά και δυστυχώς και τραγικά. Ο λόγος για τον οποίο επικοινωνώ μαζί σας είναι ένας και μοναδικός: Επιθυμώ από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω θερμά για τα όσα άοκνα και αφειδώλευτα έχετε επάξια προσφέρει στη μαθητιώσα νεολαία μας κατά τη διάρκεια και αυτού του σχολικού έτους.

Γνωρίζω πολύ καλά, φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί, τον αγώνα σας, τις αταλάντευτες και πείσμονες προσπάθειές σας, τις προσωπικές σας θυσίες ακόμα και εις βάρος της οικογένειάς σας, για να στηρίξετε, να ενισχύσετε, να ενδυναμώσετε και να καταξιώσετε στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας το Δημόσιο Σχολείο, σε καιρούς χαλεπούς. Μόνο μύωπες δεν αντιλαμβάνονται το γεγονός αυτό ή άνθρωποι οι οποίοι διακατέχονται από συναισθήματα κατωτερότητας απέναντί σας. Κρατήσατε και κρατάτε το επίπεδο του Δημόσιου Σχολείου σε υψηλά επίπεδα, παρά την οικονομική καταστροφή που έπληξε τον τόπο μας, προσφέροντας νυχθημερόν αγάπη, ελπίδα, αισιοδοξία και συμπαράσταση σε όλους ανεξαίρετα τους μαθητές σας, ιδιαίτερα όμως σε όσους η οικονομική καταστροφική λαίλαπα κυριολεκτικά διέλυσε την οικονομική οικογενειακή τους κατάσταση και συνεπώς και τη θαλπωρή της οικογενειακής ζωής, όπως την ξέραμε πριν επέλθει ο οικονομικός Αρμαγεδδών.

Δεν είναι πλέον δυνατόν να αποκρυφτεί από την κυπριακή κοινωνία ότι η αμέριστη συμπαράσταση και συμπόρευση σας με αναξιοπαθούντες μαθητές σας, αλλά και τους γονείς τους απέτρεψε ακόμα και τραγικά ανεπανόρθωτα οικογενειακά δράματα απόγνωσης και απελπισίας.

Το λειτούργημα το οποίο με αυταπάρνηση στη συντριπτική πλειοψηφία επιτελείτε ουδεμία σχέση έχει με άλλα λειτουργήματα ή επαγγέλματα. Σε σας έλαχε το ιερό, μοναδικό και ανεπανάληπτο καθήκον να είστε οι πλάστες των ψυχών των παιδιών μας. Γνωρίζω ότι αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι, από την ώρα που αναλαμβάνετε τα καθήκοντα στο σχολικό χώρο, ο εαυτός σας, η ζωή σας η ίδια, δεν ανήκουν πια ολοκληρωτικά σε σας, όπως πριν από το διορισμό σας. Τα μοιράζεστε αγόγγυστα και καρτερικά με άλλους, που δεν είναι άλλοι από τους μαθητές σας, Η σχέση σας με τους μαθητές σας δεν μπήκε και δεν θα μπει ποτέ σε απαραβίαστα άθραυστα καλούπια. Δεν είναι οριοθετημένη! Δεν είναι μια σχέση, η οποία ολοκληρώνεται στην τάξη. Αντίθετα, από την τάξη συνεχίζεται στους διαδρόμους του σχολείου, στην αυλή της σχολικής μονάδας αλλά και σ' όλο το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέσα στα οποία οι αγαπημένοι σας μαθητές ζουν, κινούνται και δημιουργούν κάτω από την άρτια επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγησή σας.

Συνδράμετε με κάθε αποτελεσματικό παιδαγωγικό τρόπο, ώστε οι μαθητές σας να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να αυτοαξιολογούνται, να αποκτήσουν τις αρετές του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας, να έχουν αυτοπεποίθηση και να πιστέψουν στον εαυτό τους, να ανακαλύψουν τις δικές τους προσωπικές ικανότητες αλλά και τα ατομικά τους ενδιαφέροντα. Και αυτά είναι σημαντικότατα και απαραίτητα για τα παιδιά μας, για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας, της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής τους.

Παράλληλα, με το πνεύμα σας μπολιάζετε το πνεύμα τους, με το ήθος σας επηρεάζετε καθοριστικά το ήθος τους, με το χαρακτήρα σας διδάσκετε το ενάρετο του χαρακτήρα, με τη δικαιοσύνη διδάσκετε το δίκαιο, με τη συμπεριφορά σας τις ανθρώπινες σχέσεις, με την αγάπη σας την αγάπη. Είστε και οι κουβαλητές και οι μάστορες.

Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί, τελευταία ζήσαμε τραγικά, αλλά και θλιβερά γεγονότα. Πεποίθησή μου είναι ότι μέσα από το δημοκρατικό και δομημένο διάλογο, ο οποίος τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να χαρακτηρίζεται από αρχή και τέλος, πρέπει εντατικά, επίμονα, μεθοδικά και αδιάλειπτα να προχωρήσουμε προς το μεγάλο όραμα για την Παιδεία του τόπου μας. Η πλήρης ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ. Για το καλό των παιδιών μας, την καταξίωση τη δική σας και γενικότερα για το καλό της κοινωνίας μας, όπως και της από δεκαετίες χειμαζόμενης πατρίδας μας, ένεκα της συνεχιζόμενης παράνομης και μη συμβατής με το διεθνές δίκαιο εισβολής της Τουρκίας. Στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης επέμενα πάντοτε, επιμένω και θα επιμένω! Είναι αδήριτη ανάγκη μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων να ολοκληρωθεί, αν είναι δυνατό χθες και όχι αύριο. Ήμουν, είμαι και θα είμαι συνεχώς δίπλα σας, έτοιμος να ακούσω τις εισηγήσεις, τις απόψεις, τις διαφωνίες, τα παράπονα αλλά και τις διαμαρτυρίες σας. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα ίσως από κάθε άλλο ότι στις δημοκρατίες αδιέξοδα δεν υπάρχουν.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλές καλοκαιρινές διακοπές, προσωπική και κάθε οικογενειακή υγεία και ευτυχία, όπως και κάθε επιτυχία στο θεάρεστο λειτούργημα που επιλέξατε να υπηρετήσετε. Να είστε πάντα καλά!

*Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










306