ΝΕΔΗΣΥ: Συγχαρητήρια στον Καδή για την εισαγωγή της διδασκαλίας του μαθήματος της ομοσπονδίας


Η ΝΕΔΗΣΥ με ανακοίνωσή της «συγχαίρει τόσο τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή όσο και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, για εισαγωγή της διδασκαλίας του πολιτεύματος της ομοσπονδίας στο μάθημα της Αγωγής του Πολίτη».

Στη συνέχεια παρατηρεί τα εξής: «Η παιδεία σαν την πλούσια χώρα, παράγει όλα τα αγαθά». (Σωκράτης) Όταν το 1977 στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, Μακαρίου-Ντενκτάς, συμφωνήθηκε «… η θεμελιώδης βάση ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος…» θα έπρεπε να ακολουθηθεί η λογική πορεία των πραγμάτων. Μια πορεία στην οποία η παιδεία θα παρήγαγε και το αγαθό της ενημέρωσης του Κυπριακού Ελληνισμού.

Τα τελευταία 37 χρόνια λαός και πολιτική ηγεσία αποφεύγαμε την ορθολογιστική προσέγγιση του εθνικού μας προβλήματος ακροβατώντας μεταξύ πολιτικού ρεαλισμού και εύηχων συνθημάτων. Σπαταλήσαμε πολύτιμο χρόνο για μια λύση με το «σωστό περιεχόμενο» χωρίς να λάβουμε ποτέ σοβαρά υπόψη τις διαστάσεις αφενός των όσων συμφωνούσαμε κατά καιρούς και αφετέρου ότι ο χρόνος δε εργαζόταν ποτέ υπέρ μας. Η ΝΕΔΗΣΥ θεωρεί ως επιβεβλημένη ανάγκη, η μαθητιώσα νεολαία του τόπου, η νέα γενιά αλλά και όλος ο κυπριακός ελληνισμός να είναι σε θέση να γνωρίζουν τα πολλά διαφορετικά πολιτεύματα που ισχύουν ανά το παγκόσμιο. Επιβάλλεται να γνωρίζουμε επί της ουσίας τι σημαίνει ομοσπονδία και τι θα αλλάξει στον τόπο μας αν κι εφόσον καταφέρουμε να εξεύρουμε μια συνολική λύση στο εθνικό μας πρόβλημα.

Μπορεί στο παρελθόν να έχουμε επιχειρήσει ως πολιτεία να ενημερώσουμε τον λαό για την ομοσπονδία, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των πυροτεχνημάτων, χωρίς να επιτυγχάνουμε θεσμοθέτηση στρατηγικής για την επιδιωκόμενη λύση.

Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι δεν χρειάζονται άλλα 40 χρόνια κατοχής! Όλοι γνωρίζουμε πως η ομοσπονδιακή λύση είναι συμβιβασμός μέσα από τον οποίο θα διασφαλιστεί η ύπαρξή μας, των προγόνων μας και που ταυτόχρονα θα μας απαλλάξει από τον τούρκικο στρατό, στα πλαίσια μιας επανενωμένης πατρίδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Επιτέλους, μέσα από κριτική διάθεση και σκέψη ειδικότερα η νέα γενιά, να έχει όλα τα εχέγγυα για να μπορεί να αποφασίσει το καλύτερο για το μέλλον».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










151