Νέο Μάστερ Καλών Τεχνών: Σύγχρονες Εικαστικές Πρακτικές (M.A Fine Art: Contemporary Art Practices)


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΤΖΑΛΟΥ*

Το Πανεπιστήμιο Frederick θέτει από τη φετινή χρονιά σε εφαρμογή μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο Μάστερ Καλών Τεχνών: Σύγχρονες Εικαστικές Πρακτικές (M.A Fine Art: Contemporary Art Practices).
Τo πρόγραμμα εξειδικεύεται στις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες πολιτισμικές συνθήκες και στοχεύει στην προώθηση καινοτόμων μεθόδων θεωρητικής και πρακτικής μελέτης του συνεχώς εξελισσόμενου τομέα της σύγχρονης τέχνης. Η εφαρμογή και η λειτουργία του εν λόγω προγράμματος θεωρήθηκε επιβεβλημένη δεδομένης και της έλλειψης μιας κρατικής σχολής Καλών Τεχνών στην Κύπρο.
Το προτεινόμενο μεταπτυχιακό πρόγραμμα επανεξετάζει το ρόλο του καλλιτέχνη και του πολιτισμικού παραγωγού μέσα στο ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πεδίο. Ειδικότερα, εξερευνά και επανατοποθετείται σε καίριες θεματικές της τοπικής και διεθνούς πολιτισμικής παραγωγής, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τους σπουδαστές να επαναπροσδιορίσουν και να εμπλουτίσουν το εικαστικό τους λεξιλόγιο σε σχέση με τις τρέχουσες θεωρητικές προσεγγίσεις και τις σύγχρονες εικαστικές εφαρμογές στη τέχνη. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σπουδαστές με διαφορετικό μαθησιακό υπόβαθρο, προωθώντας καινοτόμες και δημιουργικές διεπιστημονικές συνεργασίες.
Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να διεκπεραιώσει μια εμπεριστατωμένη πρακτική μελέτη, προϊόν μιας προωθημένης κριτικής σκέψης και ενός εμπλουτισμένου εικαστικού λεξιλογίου. Θα μπορεί επίσης να αντιλαμβάνεται την εικαστική του πρόταση σε σχέση με τη σύγχρονη διεθνή σκηνή και αγορά, καθώς και ν’ αναπτύσσει στρατηγικές αναφορικά με τις επαγγελματικές προοπτικές. 
Οι απόφοιτοι θα μπορούν να απασχοληθούν με την εφαρμογή και τη διδασκαλία της σύγχρονης τέχνης, με την επιμέλεια εκθέσεων, αλλά και με άλλους τομείς της δημιουργικής παραγωγής (τηλεόραση, θέατρο ραδιόφωνο, διαφήμιση). Θα μπορούν επίσης να αποτελέσουν δημιουργικούς πυλώνες πρωτοπόρων και ουσιαστικών εικαστικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων στον κοινωνικό αλλά και τον αστικό ιστό.
Τα μαθήματα του προγράμματος διδάσκονται από το ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick. Την ομάδα αποτελούν ενεργοί καλλιτέχνες, θεωρητικοί και πολιτισμικοί παραγωγοί της τοπικής και διεθνούς σκηνής:

Η Κλίτσα Αντωνίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και υποψήφια διδάκτωρ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Wimbledon και στο  Central St. Martins School of Art and Design του Λονδίνου την περίοδο 1988-91. Από το 1991 μέχρι το 1993 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο κλάδο στο Ινστιτούτο Pratt της Νέας Υόρκης ενώ τις περιόδους 1995-96 και 2000-2004 παρακολούθησε Διδακτορικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Aπο το 1994  μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Kύπρο και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε μεταξύ άλλων στις  εκθέσεις : Site Specific Imagine the City στην Κοζάνη το 2013, Through The Roadblocks στο Ίδρυμα Λανίτη στη Λεμεσό, Terra Mediterranean in Crisis στο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας και Mapping Cyprus Contemporary Views στην BOZAR EXPO στις Βρυξέλλες, το 2012, The Location of Culture, Pulchri Studio στη Χάγη, Roaming Images, The Persistence of the Image στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης το 2011. Της απονεμήθηκαν διάφορα βραβεία και υποτροφίες. Είναι συνιδρυτής της ομάδας Artrageous.

Ο Δρ Σάββας Χριστοδουλίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής. Πραγματοποίησε τις πρώτες σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τουλούζης και τις μεταπτυχιακές σπουδές του [M.A και PHD] στο Πανεπιστήμιο της Προβηγκίας. Εκπόνησε διατριβή με τίτλο « Μοναδικές εκφάνσεις του κουτιού στην τέχνη του 20ου αιώνα » στον κλάδο Lettres et Arts. Μελέτησε τις αξίες  των χρωμάτων στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη παλαιότερα και πρόσφατα του Δημήτρη Λιπέρτη.  Παρουσίασε πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1997, της Αθήνας το 2011 και του Σάο Πάολο το 2012. Συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα στην Αθήνα. Είναι εισηγητής και επιμελητής του προγράμματος εκδηλώσεων Αιθρίες / Προτάσεις για Πολιτισμό που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας για την περίοδο 2013-14.    

Ο Δρ Γιάννης Τουμαζής είναι Επίκουρος Καθηγητής. Είναι επίσης Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και του Ιδρύματος Πιερίδη. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας, Σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και Αισθητική και Θεωρία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Picardie στη Γαλλία όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Επιμελήθηκε πολλές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο και το εξωτερικό ενώ το 2011 ήταν ο επιμελητής του Κυπριακού Περιπτέρου στην 54η Μπιενάλε Βενετίας. Ανέλαβε επίσης το μουσειογραφικό σχεδιασμό πολλών μουσείων στην Ελλάδα και την Κύπρο μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο Μουσείο ΘΑΛΑΣΣΑ στην Αγία Νάπα. Έχει εκδώσει μελέτες, επιστημονικά συγγράμματα και καταλόγους για τη σύγχρονη τέχνη. Είναι ένας από τους συγγραφείς του έργου «Κυπριακή Τέχνη τον 20ο Αιώνα» ενώ το βιβλίο του “Marcel Duchamp , Artiste Androgyne” μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Presses Universitaires, (Παρίσι, 2013).

O Παναγιώτης Μιχαήλ είναι Επίκουρος Καθηγητής. Σπούδασε στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Σούρικωφ της Μόσχας και στο Queens College της Νέας Υόρκης. Είναι συν-ιδρυτής της καλλιτεχνικής ομάδας pick nick projects, 2012-. Το 2005 πήρε 1ο Βραβείο σε διαγωνισμό για φιλοτέχνηση έργου για το Επαρχιακό Δικαστικό Μέγαρο της Λεμεσού και το 1999 τιμήθηκε με Βραβείο Κριτών στη Μπιενάλε Αλεξάνδρειας. Το 2005 αντιπροσώπευσε την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Διατηρεί στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Από τις τελευταίες ξεχωρίζουν οι ακόλουθες: Give(a)way, Μπιενάλε ev+a στοΛίμερικ το 2006, Crossings, AContemporaryView στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας το 2007, Περιμένω Νέα Σου στο Μουσείο Γουναρόπουλου στην Αθήνα,  Fuori_Nonluogo, Novalis Contemporary Art στο Τορίνο το 2009,SuspendedSpacesστοLaMaison de la Culture του Αμιέν το 2010 καιRoamingImages, Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης στα πλαίσια της 3ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, το 2011.  Το 2013 συμμετέχει στο πρόγραμμα φιλοξενείας καλλιτεχνών του Kunstlerhaus Bethanien στο Βερολίνο.

Η ΗourigTorossian είναι Επίκουρη Καθηγήτρια. Πραγματοποίησε σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Wimbledon και πήρε το δίπλωμα της στη ζωγραφική με άριστα. Στη συνέχεια φοίτησε στο Royal College of Art του Λονδίνου για μεταπτυχιακές σπουδές. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της το 1994 είναι εν ενεργεία καλλιτέχνης με εκθέσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2005 εκπροσώπησε την Κύπρο στην Αυστρία στο πλαίσιο της έκθεσης με θέμα ‘Το έργο καλλιτεχνών από τα νέα δέκα μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης’. Η τελευταία ατομική έκθεση της με τίτλο Χρώμα και Συμμετρία φιλοξενήθηκε στην Γκαλερί Αργώ στη Λευκωσία το 2010.

Η Βίκυ Περικλέους είναι Λέκτορας στο Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο  Manchester Metropolitan University και  Μ.Α Θεατρικός Σχεδιασμός /  Εικαστική Γλώσσα του Performance στο Wimbledon School of Art,  στο Λονδίνο. Το εικαστικό της έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις στο χώρο, δράσεις και εικαστικές παραστάσεις σε μη συμβατικούς εκθεσιακούς χώρους, εμπλέκοντας προβληματικές γύρω από το αστικό και κοινωνικοπολιτικό τοπίο της Λευκωσίας. Τελευταίες παρουσιάσεις περιλαμβάνουν την ομαδική έκθεση ‘Terra Mediterranea – In Crisis’, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας,  την ατομική έκθεση ‘Πουθενά και Αλλού’, στην Γκαλερί Όμικρον, Λευκωσία, την συμμετοχή στην 3η Μπιενάλε Αθήνας ‘Μονόδρομος’ και την ομαδική έκθεση ‘Little Land Fish’, στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ανάμεσα στους εισηγητές και την ομάδα ανάπτυξης του διεθνούς πρότζεκτ Uncovered, Nicosia International Airport, 2010-2013 στο οποίο συμμετέχει και ως εικαστικός.

Ο Νικόλας Λαμπούρης είναι Λέκτορας. Σπούδασε Studio Arts και Πολυμέσα στο Queens College  του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης όπου αποφοίτησε το 2001 με άριστα και διάκριση αντίστοιχα. Το 2005 πήρε μάστερ στον κλάδο της Φωτογραφίας από το Kent Institute of Art and Design του Πανεπιστημίου του Kent. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε προγράμματα, διαλέξεις και σεμινάρια γύρω από την Τέχνη και το Ντιζάιν. Δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο των εικαστικών τεχνών με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του στις εκθέσεις Like Ike στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας το  2008, Will Stare Only If You Ask Me To, International Photography Awards στο Λος Άντζελες το 2009 και 32 Posters Against Poverty & Social Exclusion, σε συνεργασία με το Culture in Action και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία το 2010. Η τελευταία του ατομική έκθεση με τίτλο Institutionalized φιλοξενήθηκε στη Γκαλερί Αργώ στη Λευκωσία το 2009. 

Ο Καθηγητής Κώστας Μάντζαλος είναι Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick. Το 1985 πήρε το Diploma Visual Communication από το Πανεπιστήμιο του West London και το 1987 το Δίπλωμα Εμπεριστατωμένων Σπουδών[ PG.Dip] στον κλάδο Γραφικών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο του De Montfort. Ένα χρόνο μετά πήρε μάστερ στον ίδιο κλάδο από το ίδιο Πανεπιστήμιο.   Το 1989, με την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, γύρισε στην Κύπρο όπου δραστηριοποιήθηκε ως ακαδημαϊκός και εικαστικός συνάμα. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία ο Κώστας Μάντζαλος είναι σχεδιαστικός σύμβουλος σε διάφορους οργανισμούς όπως οι Hilton Hotels, Tetra Pak, Unicef και άλλοι. Από το 1996 είναι συνιδρυτής μαζί με τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κουννή της εικαστικής ομάδας 242 με δραστηριότητα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Η εικαστική ομάδα 242 έχει στο ενεργητικό της ατομικές εκθέσεις στο Άμστερνταμ, Αθήνα, Ντόρμουντ, Έρλανγκεν, Λευκωσία και Μελβούρνη και συμμετοχές σε εικαστικά δρώμενα σε Αλμέιδα,

Βερολίνο, Θεσσαλονίκη, Νάπολι, Νέο Δελχί, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

*Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










226