Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Πληροφορική (M.Sc Computer Science) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο


Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα της Πληροφορικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει προχωρημένου επιπέδου γνώση σε όλους τους σημαντικούς τομείς της Επιστήμης των Υπολογιστών, όπως σύγχρονα δίκτυα, βάσεις δεδομένων, αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα και τεχνολογίες λογισμικού. Για το νέο πρόγραμμα,  μας μιλά ο Κοσμήτορας, Αναπληρωτής Καθηγητής, στην Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανικής, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Χρήστος Δημόπουλος.  

ΕΡ: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης μεταπτυχιακού στην Πληροφορική, και συγκεκριμένα το M.Sc. στο ComputerScience. Τι κάνει αυτό το μεταπτυχιακό τόσο σημαντικό;

ΑΠ: Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η Πληροφορική αποτελεί βασικό πυλώνα υλοποίησης όλων των σύγχρονων κοινωνικών και επιχειρηματικών διεργασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απρόσκοπτη παροχή ζωτικών κοινωνικών αγαθών όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα εξαρτάταιστις μέρες μαςαπό τη σωστή λειτουργία πολύπλοκων συστημάτων Πληροφορικής. Η δημιουργία και η συνεχής βελτιστοποίηση τέτοιων συστημάτων απαιτεί υψηλό επίπεδο εξειδικευμένων γνώσεων, οι οποίες μπορούν να αποκτηθούν μόνο στα πλαίσια ενός μεταπτυχιακού Προγράμματος στον τομέα της Πληροφορικής.

ΕΡ: Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει αυτό το μεταπτυχιακό στην Αγορά Εργασίας;

ΑΠ: Το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Πληροφορική (MSc Computer Science) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει στους απόφοιτους ένα ολοκληρωμένο πακέτο γνώσεων και δεξιοτήτων, το οποίο τους επιτρέπει να διεκδικήσουν σημαντικές θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής,  τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του Προγράμματος έχουν τη δυνατότητα εξειδίκευσης στις  πιο σημαντικές βιομηχανικές και ερευνητικές εφαρμογές Πληροφορικής, όπως την Ανάπτυξη Λογισμικού (Software Engineering), τα Δίκτυα Υπολογιστών (ComputerNetworks) και την Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας (Image Processing). Ταυτόχρονα, τους παρέχεται η δυνατότητα επιμόρφωσης σε νέα δυναμικά επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης στον τομέα της Πληροφορικής, όπως είναι τα Στρατηγικά Παίγνια, τα Ad Hoc Δίκτυα, τα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων (SensorNetworks) και η Περιβάλλουσα Πληροφορική (Pervasive Computing). Οι πιο πάνω θεματικές ενότητες καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία των ανώτερων θέσεων Πληροφορικής για τις οποίες υπάρχουν σημαντικές ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Συνοψίζοντας, η φοίτηση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορικής προσφέρει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα επιτρέψουν στους νέους Επιστήμονες στον τομέα της Πληροφορικής να πραγματοποιήσουν ένα σημαντικό βήμα προς τη μακροπρόθεσμη επαγγελματική τους εξασφάλιση και καταξίωση. 

ΕΡ: Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στους σπουδαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Πληροφορική;

ΑΠ: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στους φοιτητές που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα ‘MScin Computer Science’.

Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής, το οποίο και υποστηρίζει το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα ακαδημαϊκά Τμήματα Πληροφορικής στην Κύπρο, με σημαντικές διακρίσεις για το ακαδημαϊκό του προσωπικό. Η πρόσφατη βράβευση του εξέχοντος μέλους του Τμήματος, Καθηγητή Αντρέα Ευσταθίου ως Επιστήμονα της Χρονιάς, καθώς και η χρηματοδότηση που έλαβε από την Google ο Ερευνητής του Τμήματος κ. Περικλής Τσενγκ  για την οργάνωση σεμιναρίων διδασκαλίας με τη χρήση ρομποτικής σε δασκάλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελούν μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα της ποιότητας του.

Οι απόφοιτοι όλων των Προγραμμάτων του ΤμήματοςΕπιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικής εργοδοτούνταιαπό κορυφαίες κυπριακές και πολυεθνικές εταιρίες. Στους φοιτητές προσφέρεται επίσης και η δυνατότητα πραγματοποίησης στοχευμένηςπρακτικής άσκησης (Internship)σε συνεργασία με τη Βιομηχανική Συμβουλευτική Επιτροπή του Τμήματος. Οι φοιτητές έχουν επίσης ενεργό συμμετοχή στις δραστηριότητες των ερευνητικών εργαστηρίων του Τμήματος και τους παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης των ερευνητικών δραστηριοτήτων τους σε διδακτορικό επίπεδο.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι από το 2015 θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου μας το MicrosoftInnovationCenter. Τα Microsoft InnovationCenters  παρέχουν υποστήριξη σε φοιτητές, επιχειρηματίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις, με σκοπό την επιτάχυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη του τοπικού λογισμικού οικοσυστήματος. Αυτό θα είναι το πρώτο Microτο πρInnovationCenter.ΠαναπροκsoftInnovationCenter που θα λειτουργήσει στην Κύπρο και ένα από τα ελάχιστα που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι προφανές νομίζω ότι η παρουσία του Microsoft Innovation Center στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Πληροφορική(MSc Computer Science).

Το Πανεπιστήμιο θα δεχτεί τους πρώτους φοιτητές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα  το Εαρινό τετράμηνο που ξεκινά στις 9 Φεβρουαρίου 2015.

ΕΡ: Γιατί να επιλέξει κάποιος το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου;

ΑΠ: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέλος του μεγαλύτερου Διεθνούς Πανεπιστημιακού Οργανισμού Laureate International Universities. Ο Διεθνής αυτός Οργανισμός αποτελείται από 80 Πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 29 χώρες με σύνολο 950.000 φοιτητές,ο οποίος και παρέχει κορυφαία υλικοτεχνική υποστήριξη τόσο στους φοιτητές όσο και στους Καθηγητές του Προγράμματος. Επομένως το επίπεδο σπουδών είναι εξασφαλισμένο με την επίβλεψη  και τον ποιοτικό έλεγχο ενός Διεθνούς Οργανισμού. Ο άρτιος εξοπλισμός των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαστηριακών εγκαταστάσεων του Προγράμματος μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από τους υποψήφιους φοιτητές με μία απλή επίσκεψη στους χώρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΕΡ: Πώς μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες;

ΑΠ: Για περισσότερες πληροφορίες ή διευθέτηση προσωπικού ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών, στοτηλ. 00357-22713000 ή email: admit@euc.ac.cy. 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










154