Νέο πτυχίο στην Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου


«Οι απόφοιτοι του προγράμματος «Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου πλεονεκτούν έναντι αποφοίτων άλλων πανεπιστημίων τόσο ως προς την κατάρτισή τους όσο και ως προς τις προοπτικές απασχόλησης».
Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του ο δρ. Γιώργος Παναγιώτου καθηγητής του προγράμματος «Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο δρ. Παναγιώτου αναλύει στη συνέχεια όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα.   

Σε ποιους απευθύνεται

-          Ποίες ανάγκες ικανοποιεί το νέο πρόγραμμα που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου «Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή»;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου,συμμεριζόμενο την ιδιαίτερη σημασία την οποία έχει η άσκηση στη ψυχοσωματική διαμόρφωση και υγεία του ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία, θέτει σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο του 2014,καινοτόμο βασικό πρόγραμμα σπουδών (BSc) στην «Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με ενδιαφέρον στην ενασχόληση με τη διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Αθλητικής Επιστήμης στην προπόνηση διαφόρων αγωνισμάτων και αθλημάτων στον ΑγωνιστικόΑθλητισμόείτεστην προαγωγή και εδραίωση της υγείας και ευρωστίας στο γενικότερο πληθυσμόμέσω της άσκησης και της φυσικής δραστηριότητας.

Μέσω του διεπιστημονικού του χαρακτήρα και επιστρατεύοντας τις πλέον σύγχρονεςπρακτικές και προσεγγίσειςστην Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή, το πρόγραμμα καλύπτει ανάγκες προηγμένης κατάρτισης και, κυρίως εξειδίκευσης σε άτομα τα οποία ανεξαρτήτως τους προηγούμενου βαθμού αθλητικής ή αγωνιστικής ενασχόλησης και εμπειρίας προσδοκούν να αξιοποιήσουν τι πολλαπλές ευκαιρίες απασχόλησης και κοινωνικής συνεισφοράς οι οποίες παρέχονται στον τομέα του Αθλητισμού.

Δύο βασικές δομές και επιμέρους εξειδικεύσεις

-          Το πρόγραμμα «Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή» προσφέρει κατευθύνσεις;

Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε δύο βασικές δομές και επιμέρους εξειδικεύσεις. Η πρώτη αφορά στο γενικό μέρος, όπου μέσω προσεγμένης διαβάθμισης της διάρθρωσής του ανάμεσα στα πρώτα τρία έτη φοίτησης, παρέχει στο σπουδαστή την απαραίτητη γνώση για κατανόηση της ανθρώπινης δομής, λειτουργίας και συμπεριφοράς σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων και ικανοτήτων για σχεδιασμό και ανάπτυξη προγραμμάτων φυσικής αγωγής σε κάθε αναπτυξιακή φάση και βαθμίδα στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.

Η δεύτερη δομή η οποία καθιστά το πρόγραμμα ιδιαίτερα καινοτόμο, αφορά στην επιλογή από τους σπουδαστές στο τελευταίο έτος φοίτησης τους της ιδιαίτερης κατεύθυνσης η οποία τους ενδιαφέρει αναλόγως του αν επιθυμούν να ασχοληθούν με τον Αγωνιστικό Αθλητισμό ή με την Υγεία, Ευρωστία και Αναψυχή. Η κατεύθυνση του Αγωνιστικού Αθλητισμού αφορά στην κατάρτιση των ενδιαφερομένων στο άθλημα των οποίο θα επιλέξουν να εξειδικευτούν σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τον προσδιορισμό των ιδιαίτερων ικανοτήτων και αναγκών του κάθε αθλητή και την εφαρμογή ομαδικών ή/ και ατομικών προγραμμάτων προπόνησης με στόχο την επίτευξη υψηλής απόδοσης.

Η κατεύθυνση της Υγείας, αφορά στην κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμούγια φυσική δραστηριότητα και αναψυχή μέσω σύγχρονων και εναλλακτικών μορφών άσκησης με στόχο τηνπρόληψη έναντι του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων ή της αντιμετώπισης των συνεπειών η οποία επέρχεται λόγω της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού και των συνεπειών που επιφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Πλεονεκτήματα

-          Ποία πλεονεκτήματα θα έχει ο μελλοντικός κάτοχος του συγκεκριμένου τίτλου σπουδών;

Οι απόφοιτοι του προγράμματος «Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου πλεονεκτούν έναντι αποφοίτων άλλων πανεπιστημίων τόσο ως προς την κατάρτισή τους όσο και ως προς τις προοπτικές απασχόλησης. Η δομή του προγράμματος, έχει μια ξεκάθαρη φοιτητοκεντρική προσέγγιση η οποία είναι σαφώς προσανατολισμένη και εστιασμένη στην απόκτηση από τον αυριανό αθλητικό επιστήμονα, πολύπλευρης και εις βάθος γνώσης και εμπειρίας προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστικός ως επαγγελματίας σε διεθνές επίπεδο.

Για την ανάπτυξη και στελέχωση του προγράμματος, έχει αξιοποιηθεί η πολύχρονη εμπειρία του Ιδρύματος στην εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνική προσφορά γύρω από το ευρύτερο φάσμα του αθλητισμού,ενώ έχουν αξιοποιηθεί κορυφαίοι στο είδος τους Κύπριοι και Ελλαδίτες ακαδημαϊκοί διεθνούς εμβέλειας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει φροντίσει όπως οι φοιτητές του προγράμματος λάβουν εκπαίδευση σε άρτιες από κάθε άποψη υποδομές είτε αυτές αφορούν σε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας είτε σε χώρους διεξαγωγής αθλημάτων ενώ προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες διεθνούς κινητικότητας τόσο εντός του διεθνούς δικτύου των πανεπιστημίων της LaureateInternationalUniversitiesστο οποίο ανήκει καθώς επίσης και με άλλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό.

Τέλος, έχει ληφθεί ιδιαίτερη πρόνοια όπως μέσω της οργάνωσης της πρακτικής άσκησης των φοιτητών στο τελευταίο έτος σπουδών, διασφαλισθεί η επάρκεια τους για εφαρμογή των γνώσεων τις οποίες θα αποκομίσουν κατά την προηγούμενη φοίτησή τους σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον στην εκπαίδευση, στον αγωνιστικό αθλητισμό και στον αθλητισμό για υγεία, ευεξία και αναψυχή προκειμένου να αποκομίσουν την απαραίτητη εμπειρία και ικανότητα για άμεση και επιτυχή απασχόληση τους με το πέρας των σπουδών του.

Προοπτικές εργοδότησης

-          Ποίες είναι οι προοπτικές εργοδότησης σε αυτό τον τομέα;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει φροντίσει όπως προσδώσει ένα πολυποίκιλο και διεθνή χαρακτήρα στις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του στην Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή.Ο κάθε απόφοιτος του προγράμματος ανεξαρτήτως κατεύθυνσης και ειδικότητας την οποία θα επιλέξει θα μπορεί να εργοδοτηθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο αντικείμενο της διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής στην Κύπρο και Ελλάδα καθώς επίσης στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Επιπλέον, οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης του «Αγωνιστικού Αθλητισμού» θα μπορούν να εργαστούν σε αθλητικά κέντρα, σωματεία και ομίλους καθώς επίσης και με μεμονομένους αθλητές και αθλουμένους ως προπονητές και γυμναστές υπό την ευρεία χρήση του όρου. Αναλόγως, οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης «Άσκηση και Υγεία», θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με άτομα από την παιδική μέχρι την τρίτη ηλικία σε εφαρμογές μαζικής ή/ και εξατομικευμένης άσκησης είτε σε οργανωμένα κέντρα άθλησης, σε επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν χώρους άθλησης προσωπικού, κατ’ οίκον ή ακόμη και στη φύση, αξιοποιώντας τις εναλλακτικές και σύγχρονες μεθόδους άσκησης και φυσικής δραστηριότητας στις οποίες θα καταρτισθούν. Υπάρχει, επίσης η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε υψηλότερο επίπεδο προκειμένου να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή η/ και ερευνητική καριέρα.

Το κόστος σπουδών και διαβίωσης

-          Πώς απαντάτε στις ανησυχίες για το κόστος σπουδών και διαβίωσης;

Το κόστος σπουδών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του κόστους διαμονής αντιστοιχεί περίπου στο ποσότο οποίο απαιτείταιμόνο για τα έξοδα φοίτησής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκριτικό, επίσης, πλεονέκτημα για σπουδές στην Κύπρο αποτελεί η γλώσσα διδασκαλίας η οποία είναι η Ελληνική, γεγονός το οποίο διευκολύνει τη φοίτηση ατόμων από την Κύπρο και την Ελλάδα δεδομένης και της γεωγραφικής εγγύτητας μεταξύ των δυο χωρών. Πέραν του προσιτού κόστους σπουδών, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο φοιτητής θα είναι βέβαιος για την υψηλή ποιότητα και απρόσκοπτη από εξωγενείς παράγοντες φοίτηση την οποία θα λάβει σε ένα κορυφαίο κυπριακό πανεπιστήμιο το οποίο έχει επιλεγεί να αποτελέσει ένα από τα 79 πανεπιστήμια μέληπροερχόμενα από 29 διαφορετικές χώρες του διεθνούς δικτύου πανεπιστημίων της LaureateInternationalUniversitiesτο οποίο τυγχάνει της εμπιστοσύνης πέραν των 800.000 φοιτητών παγκοσμίως.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.euc.ac.cy Για κάθε απορία, στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357-22713000 ή email: c.yerolemou@euc.ac.cy.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










397