Νεολαία ΕΥΡΩΚΟ: Ναι στην ολοκλήρωση των πτυχιακών σπουδών σε τρία χρόνια


Η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Κόμματος με ανακοίνωσή της τάσσεται υπέρ της πρότασης του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας Γ.  Τάσου για να  δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών πτυχιακού επιπέδου στα τρία χρόνια. Η Νεολαία του ΕΥΡΩΚΟ στηρίζει  τη θέση της στους εξής λόγους:

«- Η μείωση οικονομικού κόστους για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους οι οποίοι θα επιβαρύνονται με λιγότερα έξοδα εάν επιλέξουν να συμπληρώσουν τη φοίτηση τους στα τρία χρόνια (σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις).

- Το κράτος θα εξοικονομήσει σημαντικό ποσό από το κόστος της ετήσιας φοιτητικής χορηγίας που δίνει για τα προπτυχιακά δίδακτρα των φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και από τις φοιτητικές χορηγίες που παρέχονται στις οικογένειες των φοιτητών.

- Δίνεται επιπλέον κίνητρο στους Κύπριους φοιτητές να επιλέξουν την Κύπρο για τις σπουδές τους με όλα τα συνεπαγόμενα οφέλη.

-Επιπλέον η Κύπρος αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο προσελκύοντας φοιτητές από το εξωτερικό οι οποίοι αυτή τη στιγμή προτιμούν να σπουδάσουν σε χώρες οι οποίες προσφέρουν τριετή προγράμματα πτυχιακού επιπέδου.

Με την εν λόγω δυνατότητα να θυμίσουμε ότι δεν μειώνονται οι πιστωτικές μονάδες, αλλά παραμένουν στις 240 ECTS.

Αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς, βουλευτές και άλλες οργανώσεις νεολαίας οι οποίοι στηριζόμενοι στη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης αν εφαρμοστεί η εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει να βασίζονται σε τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Εξάλλου η ποιότητα δεν καθορίζεται μόνο από το χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών αλλά και από το διδακτικό προσωπικό, τα συγγράμματα του κάθε κλάδου σπουδών ,τις εγκαταστάσεις, το πρόγραμμα και άλλες παραμέτρους οι οποίες πρέπει να εξεταστούν αυστηρότερα από το Υπουργείο Παιδείας.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο απαιτούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της παιδείας και όλοι οφείλουμε να μελετήσουμε το ζήτημα σοβαρά πριν παρθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










165