Ντάισελμπλουμ: Η συμφωνία για την Κύπρο βάζει τέλος στις αβεβαιότητες


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ  Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη» εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές -την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ» προσέθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την πολιτική βούληση από πλευράς ευρωζώνης να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Κύπρου. Όπως τόνισε, η συμφωνία συνιστά καλύτερη λύση για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, διότι επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα στις δύο προβληματικές τράπεζες, τη Λαϊκή και την Κύπρου.
Όπως διευκρίνισε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, η Λαϊκή Τράπεζα θα εκκαθαριστεί αμέσως και θα χωριστεί σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα, ενώ όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ) της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην τράπεζα Κύπρου.
Επιπλέον, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι με τη νέα συμφωνία διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ δεν επιβάλλεται εισφορά από μέρους των καταθετών στα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην περίπτωση της τράπεζας Κύπρου το κούρεμα των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 40%, ενώ στην περίπτωση της Λαϊκής θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές της Λαϊκής και της τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, η δήλωση της Ευρωομάδας αναφέρει: «Το Eurogroup καλεί για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η τελική συμφωνία επί του θέματος θα υπογραφεί εντός της ημέρας.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το συνολικό ποσό της βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ παραμένει στα 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα συνοδεύεται από τη λήψη «φιλόδοξων μέτρων» στα δημόσια οικονομικά, από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.
Επίσης, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup, η συμφωνία διατηρεί το στόχο για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως το 2018.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος διευκρινίζοντας ότι από τις ρωσικές αρχές υπάρχουν θετικές ενδείξεις σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ρωσικών δανείων προς την Κύπρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τις ρωσικές αρχές.

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


37