Οι 4 Κύπριοι χάλκινοι νικητές της Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας Νέων μιλούν στο Paideia-News


Οι τέσσερις μαθητές που τίμησαν την Κύπρο στη 17ης Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων που έγινε στην Αττάλεια στην Τουρκίας κερδίζοντας χάλκινο μετάλλιο περιγράφουν στο Paideia-News την ευχάριστη εμπειρία τους και στέλνουν μηνύματα  Συνοδοί της κυπριακής αποστολής ήταν εκπρόσωποι της Μαθηματικής Εταιρείας, με αρχηγό τον Θεόκλητο Παραγιού και αναπληρωτή αρχηγό τον Χαράλαμπο Καττιμέρη. Η Μαθηματική Εταιρεία προετοιμάζει τους μαθητές ενόψει των διεθνών συναντήσεων.  

Οι χάλκινοι νικητές της κυπριακής αποστολής ήταν:

Στυλιανού Στέλιος      Γ’ Γυμνασίου       Γυμνάσιο Καθολικής Λεμεσός

Άσσου Αριάδνη           Γ’ Γυμνασίου       Γυμνάσιο Απ. Παύλου Πάφος

Οικονόμου Ανδρέας    Γ’ Γυμνασίου        Αγγλική Σχολή Λευκωσίας

Θεοχάρους Αντρέας    Γ’ Γυμνασίου        Θέκλειο Γυμνάσιο Λεμεσός

Επίσης στην αποστολή συμμετείχαν οι μαθητές Πελεκάνος Άγγελος και Αναστασίου Κωνσταντίνος

Ακολουθεί η ενδιαφέρουσα συνομιλία μας με τους νικητές:

ΕΡ: Ποια συναισθήματα νιώσατε όταν μάθατε ότι κερδίσατε το χάλκινο μετάλλιο στη 17η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων μέσα στην Τουρκία;

Στυλιανού Στέλιος: Ένιωσα πολύ περήφανος που κέρδισα ένα μετάλλιο και για μένα και για τη χώρα μας. Ήμουν πολύ χαρούμενος όπως και όλα τα άλλα παιδιά. Δεν το περίμενα αλλά ήλπιζα σε μια διάκριση. Το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ήταν στην Τουρκία δεν είχε τόση σημασία γιατί για μένα, δεν άλλαζε κάτι.

Άσσου Αριάδνη: Ένιωσα πάρα πολύ ευχαριστημένη με τον εαυτό μου, ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι και οι θυσίες που έκανα, παρόλον ότι έχασα πολύ ελεύθερο χρόνο. Χάρηκα πάρα πολύ και ενθουσιάστηκα. Ήταν μεγάλη μου επιθυμία και ήθελα πάρα πολύ ένα μετάλλιο, αν και ήξερα ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο για να τα καταφέρω. Γι’ αυτό ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.

Οικονόμου Ανδρέας: Ήταν μεγάλη η χαρά που ένιωσα, πρώτ’ απ’ όλα γιατί εκπροσώπησα επάξια τη χώρα μου σε μια ξένη χώρα, και ιδιαίτερα στην Τουρκία, αλλά και διότι οι κόποι μας και ιδιαίτερα οι κόποι των καθηγητών της Μαθηματικής Εταιρείας, που μας έκαναν μαθήματα συστηματικά γι’ αυτούς τους διαγωνισμούς, απέδωσαν καρπούς.

Θεοχάρους Ανδρέας: Σίγουρα ένιωσα κάποια ικανοποίηση γιατί ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Υπήρχε μεγάλη χαρά γιατί το ήθελα αυτό το μετάλλιο, αλλά δεν το περίμενα ότι θα τα καταφέρω. Το ότι το πήρα μέσα στην Τουρκία, σίγουρα είναι αναγνώριση της Κύπρου και η Τουρκία δεν μπορεί να απορρίπτει την Κύπρο σε τέτοιους διαγωνισμούς.

ΕΡ: Πως βιώσατε την εμπειρία της συμμετοχής στο διαγωνισμό;

Στυλιανού Στέλιος: Ήταν μια ωραία εμπειρία και είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε πολλούς φίλους, όχι μόνο από την κυπριακή αποστολή, αλλά και από άλλες χώρες. Ένας τέτοιος διαγωνισμός σε προετοιμάζει για το μέλλον και για άλλες συμμετοχές τέτοιου επιπέδου, αλλά σε φέρνει κοντά με άλλα παιδιά που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα, περνώντας ταυτόχρονα κάποιες όμορφες στιγμές.

Άσσου Αριάδνη: Το ταξίδι μπορεί να ήταν λίγο κουραστικό, αλλά ήταν πολύ όμορφη εμπειρία. Στο ξενοδοχείο περάσαμε υπέροχα. Το ταξίδι μας διήρκεσε συνολικά έξι μέρες και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε μία μέρα και είχε διάρκεια τεσσερισήμισι ώρες. Κέρδισα πολλά με τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό. Γνωριστήκαμε με παιδιά από άλλες χώρες, γίναμε φίλοι και δεθήκαμε με κάποια από αυτά. Επίσης έγιναν κάποια όνειρά μας πραγματικότητα για τα μαθηματικά. Νιώσαμε μεγάλη ευχαρίστηση και ικανοποίηση που καταφέραμε κάτι τόσο σημαντικό, γιατί γνωρίζαμε ότι ήταν κάτι πολύ δύσκολο, ειδικά σε διαγωνισμό Βαλκανιάδας, που επιλέγουν τους καλύτερους από κάθε χώρα, γι’ αυτό θέλαμε να βάλουμε τα δυνατά μας.

Οικονόμου Ανδρέας: Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία διότι μπορέσαμε, εκτός από το διαγωνισμό και τα μαθηματικά, να συναναστραφούμε και παιδιά από διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς, να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής άλλων λαών και να δημιουργήσουμε νέες φιλίες.

Θεοχάρους Ανδρέας: Γενικά το ταξίδι ήταν λίγο δύσκολο, επειδή δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε απευθείας από Κύπρο, λόγω του κυπριακού, αλλά σαν εμπειρία ήταν πολύ ωραία. Είχαμε καλή αντιμετώπιση μπορώ να πω. Κάθε ομάδα είχε από έναν οδηγό, ο οποίος ήταν Τούρκος, αλλά μιλούσε τη γλώσσα μας, οπόταν υπήρχε και η συνεννόηση μεταξύ μας. Το ξενοδοχείο μας ήταν πολύ μεγάλο, είχε αμφιθέατρο και αίθουσα συνεδριάσεων, οπόταν και ο διαγωνισμός και η τελετή έναρξης και λήξης έγιναν εκεί. Το μόνο μειονέκτημα πιστεύω ήταν ότι δεν μας ξενάγησαν μέσα στην πόλη, διότι ήμασταν όλη μέρα στο ξενοδοχείο. Κατά τ’ άλλα σαν εμπειρία ήταν πάρα πολύ ωραία. Τα οφέλη από έναν τέτοιο διαγωνισμό είναι να αντέχεις την πίεση, όταν ξέρεις ότι συναγωνίζεσαι με ανθρώπους από χώρες όπως η Ρουμανία και η Τουρκία, όπου έχουν ειδικά μαθηματικά σχολεία, τα οποία είναι ολοήμερα και τους προπονούν καθημερινά. Χωρίς να λέω ότι αυτό είναι το καλύτερο, αλλά έχουν σίγουρα καλύτερη κατάρτιση από μας. Όταν καταφέρνεις υπό αυτές τις συνθήκες να πάρεις το μετάλλιο είναι σπουδαίο. Το όφελος είναι επιπλέον ότι όσο περισσότερους διαγωνισμούς κάνεις και όσο πιο ψηλό επίπεδο είναι, τόσο λιγότερο άγχος έχεις και τόσο πιο πολύ καταφέρνεις να συγκεντρώνεσαι και να έχεις καθαρό μυαλό για να πετυχαίνεις τους στόχους σου.

ΕΡ: Ποιο ήταν το δικό σας μυστικό της επιτυχίας;

Στυλιανού Στέλιος: Χρειαζόταν αρκετή δουλειά. Έπρεπε να προετοιμαστούμε λύνοντας κάποιες ασκήσεις προηγουμένως για να είμαστε προετοιμασμένοι. Περάσαμε ολόχρονα από διάφορους διαγωνισμούς, που διοργάνωσε η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία, και κάθε φορά κάναμε και μαθήματα που διοργανώνονταν από την Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία, προετοιμάζοντάς μας έτσι για τους διαγωνισμούς. Επιπλέον προετοιμαζόμασταν και από μόνοι μας στο σπίτι.

Άσσου Αριάδνη: Ήταν η σκληρή δουλειά, αρκετό διάβασμα, μπορεί να θυσιάσαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο, αλλά στο τέλος νιώθεις ότι δίκαια οι κόποι σου ανταμείβονται. Πρέπει να έχεις υπομονή και να αγωνίζεσαι μέχρι τέλους.

Οικονόμου Ανδρέας: Για να πω την αλήθεια, για να νικήσεις σε έναν τέτοιο διαγωνισμό χρειάζεται δουλειά, αρκετό διάβασμα, αλλά και σωστή καθοδήγηση. Τα μαθήματα που κάναμε με τη Μαθηματική Εταιρεία ήταν πολύ σημαντικά γιατί μας έδωσαν τις κατάλληλες γνώσεις για να αποδώσουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό.

Θεοχάρους Ανδρέας: Η σκληρή δουλειά και οι εμπειρίες που έχουμε, διότι η διαδικασία για να φτάσουμε και να επιλεχτούμε εμείς οι έξι ήταν μεγάλη. Περάσαμε από τον επαρχιακό, από τον παγκύπριο και τέσσερις διαγωνισμούς, μαζί με τα μαθήματα που μας πρόσφερε η Μαθηματική Εταιρεία. Οπότε όλα αυτά μαζί με την προσωπική δουλειά με βοήθησαν. Επίσης το γεγονός ότι δεν αγχώνομαι πολύ εύκολα με βοήθησε στο να είμαι αρκετά συγκεντρωμένος στο διαγωνισμό.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










196