Οι εργασίες των πέντε δημοτικών σχολείων που διακρίθηκαν στον τομέα της Αγωγής Υγείας


Το Δημοτικό Παλώδιας στα πλαίσια του υπό έμφαση στόχου που έχει καθοριστεί από το ΥΠΠ «Η Κύπρος στην Ευρώπη» προτείνει ένα εγχειρίδιο με τίτλο «Τα παιδιά της Κύπρου δημιουργούν πολιτισμό στην αγκαλιά της Ευρώπης» και καλεί τα παιδιά της Ε’ τάξης να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να γίνουν γλύπτες και μέσα από τη κατασκευή και δημιουργία έργων τέχνης να γνωρίσουν τους εαυτούς τους, να αναπτύξουν τις προσωπικότητές τους, να αναρωτηθούν, να συνεργαστούν, να συνυπάρξουν.

Το Δ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΑ) εισηγείται μια διαθεματική εργασία-project για τα παιδιά της Γ’ τάξης που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων της Αγωγής Υγείας και καλεί τα παιδιά ανάμεσα σε άλλα να «γυρίσουν τον τροχό της ανάπτυξης», να χρησιμοποιήσουν «το μοντέλο του κρεμυδιού» για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους, να μετατραπούν σε ορνιθολόγους για να εξετάσουν θέματα ποικιλομορφίας και διαφορετικότητας.

Το ΙΒ’ Δημοτικό Πάφου μας προτείνει «Ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα». Συντροφιά με τον Σίμπα, τον Τίμον, τη Μόνα Λίζα, τον Γιούρι ή την Καρολίνα τα παιδιά της Γ’ τάξης καλούνται να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται συναισθήματα όπως την αγάπη, το φόβο, την απογοήτευση, τη λύπη ή το θυμό.

Το Δημοτικό Φρενάρου φοράει το κράνος του και μας παροτρύνει να «Κάνουμε το ποδήλατο φίλο μας». Μέσα από το εγχειρίδιο, τα παιδιά της Δ’ τάξης γίνονται ποδηλατοερευνητές, συζητούν, συγκρίνουν, αναζητούν, συνεργάζονται και συνειδητοποιούν πως... «μια ορθοπεταλιά την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Τέλος, τι λέτε «να τα συζητήσουμε αντί να τα ψιθυρίζουμε;». Το Ελένειον Δημοτικό Σχολείο μέσα από μια διαθεματική εργασία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών υποενοτήτων του προγράμματος Σπουδών Αγωγής Υγείας προκαλεί ανάμεσα σε άλλα τα παιδιά της Στ’ τάξης να προβληματιστούν για θέματα που απασχολούν την κρίσιμη ηλικία της προεφηβείας και εφηβείας στην οποία βρίσκονται. Όπως για παράδειγμα πόσο κοντά είναι στην αλήθεια η δήλωσή τους «Δεν με νοιάζει που δεν έχω φίλους» ή σε θέματα ενεργού πολίτη «Μήπως τελικά η εφαρμογή και τήρηση κανόνων δεν μοιάζει με τη γεύση ενός πικρού σιροπιού για το βήχα;»

  • Στα πλαίσια της ανάδειξης καλών πρακτικών προώθησης της Αγωγής Υγείας υποβλήθηκαν και άλλες αξιόλογες εργασίες από διάφορα σχολεία. Πρόθεση του Γραφείου Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας είναι η αξιοποίηση του υλικού αυτού, τόσο με τη μορφή έντυπης έκδοσης όσο και ηλεκτρονικά.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










168