- ΠΟΕΔ
- 12 Δεκ 2025 - 09:43
Οι Γονείς Δημοτικής «δεν προτίθενται να γίνουν πιόνια σε ετσιθελικές και μονομερείς πρωτοβουλίες»
«Όσο και αν μια μερίδα μελών της ΠΟΕΔ προσπαθεί να ασκήσει πίεση και να χρησιμοποιήσει τους γονείς ως «όχημα» για την επίτευξη των στόχων της, δεν θα τα καταφέρει»
Με ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής αναφέρει:
«Με την ολοκλήρωση της συζήτησης κατά άρθρο του Νομοσχεδίου το οποίο προωθήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση και της νέας ανακοίνωσης της ΠΟΕΔ για προκηρυχθείσα απεργία, κρίνεται επιβεβλημένη η τοποθέτηση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Μετά την συνάντηση της ΠΟΕΔ με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης του Νομοσχεδίου κατά Άρθρο, βλέπουμε μια επανάληψη της στάσης που είχε και μετά τις συναντήσεις με το ΥΠΑΝ. Αυτό δημιουργεί την απορία: Μήπως η ΠΟΕΔ θέλει ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι μια παραλλαγή του υφιστάμενου; Τελικά το υφιστάμενο σχέδιο βολεύει την ΠΟΕΔ και οι προσπάθειες γίνονται για να ναυαγήσει το νέο σχέδιο Αξιολόγησης; Συγκριτικά με τα σχέδια αξιολόγησης στον ιδιωτικό τομέα, το υφιστάμενο σχέδιο, μαζί και με το νέο προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης, ίσως να είναι μια χαρά υπό τις περιστάσεις.
Σεβόμαστε απολύτως το συνταγματικό δικαίωμα των εκπαιδευτικών στην απεργία, πράγμα το οποίο δηλώσαμε και στηρίξαμε στο παρελθόν, όμως εξίσου σεβόμαστε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση και των γονέων στην ομαλή καθημερινότητα. Κάθε προσπάθεια να αντιστραφούν αυτοί οι κανόνες θα βρει απέναντί της γονείς, μαθητές και κοινωνία, οι οποίοι δεν προτίθενται να γίνουν πιόνια σε ετσιθελικές και μονομερείς πρωτοβουλίες.
Επιθυμούμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι, όσο και αν μια μερίδα μελών της ΠΟΕΔ προσπαθεί να ασκήσει πίεση και να χρησιμοποιήσει τους γονείς ως «όχημα» για την επίτευξη των στόχων της, δεν θα τα καταφέρει. Η εκπαίδευση των παιδιών μας δεν αποτελεί διαπραγματεύσιμο μέσο πίεσης, ούτε τα παιδιά μας μπορούν να γίνουν όμηροι συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τη συνδικαλιστική ηγεσία να σταθούν με υπευθυνότητα και να σεβαστούν τα παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται από τέτοιες πρωτοβουλίες. Υπάρχουν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν υιοθετούν πρακτικές απεργιών και διαχωρίζουν τη θέση τους, καταγράφοντας έτσι τη διαφωνία τους με αυτή την προσέγγιση. Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ετοιμότητα να συμβάλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης. Η συνεργασία και η εποικοδομητική επικοινωνία δεν μπορούν να ενισχυθούν όταν παίρνονται αποφάσεις που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών.
Καταλήγοντας, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρία της Κεντρικής Γραμματείας στις 11/12/2025 όπως ζητήσει άμεση συνάντηση με την Υπουργό για κατάθεση των αποφάσεων και προτάσεών της, όσον αφορά την εξαγγελία της ΠΟΕΔ για απεργία, αλλά και γενικότερα για το επίπεδο εκμάθησης και διαπαιδαγώγησης που λαμβάνουν τα παιδιά μας. Προς επίρρωση των πιο πάνω, είναι και η ενδεικτική αξιολόγηση της PISA όπου η Κύπρος μας, δεν έλαβε και πολύ τιμητική θέση».
Comments (0)
This thread has been closed from taking new comments.

