Οι Κύπριοι επιλέγουν δύσκολους κλάδους στα πανεπιστήμια της Αμερικής


Στο σημερινή μας συνομιλία ο κ. Χατζηττοφής μας εξηγεί τα κριτήρια με τα οποία παραχωρούνται οι υποτροφίες από το Fulbright στην Κύπρο, γιατί υπήρξε μια πτώση στον αριθμό των Κυπρίων που προτιμούσαν την Αμερική για τις σπουδές τους και γιατί σήμερα παρουσιάζεται αυξητική τάση, καθώς και τους κλάδους που οι Κύπριοι προτιμούν για να σπουδάσουν σε αμερικάνικα πανεπιστήμια.  

Το κόστος των σπουδών

ΕΡ: Πόσο κοστίζουν σε κάποιο φοιτητή οι σπουδές στην Αμερική;

ΑΠ: Σε ιδιωτικά πανεπιστήμια το κόστος σπουδών, κατά μέσο όρο, είναι γύρω στις 19.200 ευρώ. Επειδή η ζωή στην Αμερική είναι πολύ πιο φθηνή από την Αγγλία, θα υπολογίσουμε το πολύ, άλλα 9.000 ευρώ, για τα υπόλοιπα έξοδα, περιλαμβανομένων και των αεροπορικών εισιτηρίων. Σύνολο δηλαδή γύρω στις 28.000 ευρώ.

Στα κρατικά Πανεπιστήμια τα δίδακτρα κυμαίνονται γύρω στις 14.000 ευρώ. Για τα υπόλοιπα έξοδα, για να ζεις αρκετά καλά, μπορείς να υπολογίσεις 1000 δολάρια το μήνα. Αν υπολογίσουμε 1000 ευρώ το μήνα, τότε αυτά, είναι αρκετά για να πληρώνει ο φοιτητής και τα αεροπορικά εισιτήριά του, να πάει Αμερική και να επιστρέψει στην Κύπρο μια φορά το χρόνο. Δηλαδή κατά μέσο όρο, οι σπουδές σε κρατικό πανεπιστήμιο της Αμερικής κοστίζουν στο φοιτητή της Κύπρου 23.000 ευρώ το χρόνο.    

ΕΡ: Δημοσιεύετε τις ανακοινώσεις για υποτροφίες του Fulbright. Με ποια κριτήρια προσφέρονται;

ΑΠ: Έχουμε διάφορες υποτροφίες. Δίνονται με κριτήρια τόσο οικονομικά όσο και ακαδημαϊκά (πάρα πολύ καλός).
Οι υποτροφίες του Fulbright για μεταπτυχιακά, δίνονται μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια. Εξαρτάται πόσο καλός είσαι. Υπάρχουν και άλλα είδη υποτροφιών. Για παράδειγμα, στέλνουμε ένα γιατρό για να εξειδικευτεί σε μια νέα μέθοδο εγχείρισης καρδιάς με αναίμακτο τρόπο. Ή αν έχουμε απώλεια νερού από τους φράκτες μας, στέλνουμε κάποιο μηχανολόγο να μάθει πως να επιδιορθώνει το πρόβλημα. Αυτές οι υποτροφίες είναι βραχυπρόθεσμες και δίνονται βάσει αναγκών και προσόντων των ενδιαφερομένων.

ΕΡ: Πόσες υποτροφίες δίνετε κάθε χρόνο;

ΑΠ: Για πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς δίνουμε γύρω στις 20. Εάν ένας φοιτητής είναι πολύ καλός και δεν πάρει υποτροφία από το Fulbright το βοηθούμε να βρει πανεπιστήμιο που θα του δώσει απευθείας υποτροφία. Αν είναι κάποιος Κύπριος καλός, δεν θα χαθεί.

 

Τάση επιστροφής στην Αμερική

ΕΡ: Υπάρχει αύξηση ή μείωση των Κυπρίων που σπουδάζουν στην Αμερική σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία;

ΑΠ: Υπήρχε μια πτώση μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά των δίδυμων πύργων. Αυτή η πτώση συνεχίστηκε λόγω του γεγονότος ότι ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε φτηνίσει αρκετά η εκπαίδευση στη Μεγάλη Βρετανία. Τώρα άρχισε η τάση για επιστροφή στην Αμερική. Βλέπουμε περισσότερο κόσμο που ενδιαφέρεται να έλθει κοντά μας για σπουδές και περισσότερο ενδιαφέρον για τις αιτήσεις που υποβάλλουν για υποτροφίες.

 

Τι κλάδους επιλέγουν οι Κύπριοι

ΕΡ: Έχετε εικόνα για τους ποιους κλάδους επιλέγουν οι Κύπριοι;

ΑΠ: Οι Κύπριοι επιλέγουν κλάδους που θεωρούνται δύσκολοι. Φυσική, Βιολογία Χημεία, Οικονομικά, Διεύθυνση Επιχειρήσεων μερικοί τώρα θέλουν και Ψυχολογία. Έχουμε επίσης εξαιρετικά ταλέντα στη μουσική που προτιμούν τις Ηνωμένες πολιτείες για τις σπουδές τους.

ΕΡ: Ιατρική;

ΑΠ: Έχουμε ένα πρόβλημα με την Ιατρική λόγω κόστους και δύσκολης εισδοχής σε αυτές τις σχολές από ξένους φοιτητές. Πρέπει πρώτα κάποιος να κάνει προϊατρική που είναι τέσσερα χρόνια. Μετά μπαίνει σε ιατρική σχολή. Συνήθως, στην ιατρική στην Αμερική κερδίζουν θέση λιγότερο από το 4% των ξένων φοιτητών, το πολύ. Είναι πολύ δύσκολη. Για να είμαι δίκαιος, δεν θα συνιστούσα σε ένα Κύπριο, φοιτητή να πάει στην Αμερική σαν πτυχιακός φοιτητής, με σκοπό στο μέλλον να γίνει δεκτός σε από μια από τις ιατρικές σχολές της χώρας.

Έχουμε όμως γιατρούς που σπούδασαν εκεί και είναι εξαιρετικοί. Η Αμερική έχει την καλύτερη ιατρική του κόσμου. Θα συνιστούσα σε κάποιο Κύπριο, να πάει πρώτα στην Ελλάδα ή στην Αγγλία να πάρει το πρώτο του δίπλωμα και μετά να κάνει την ειδίκευσή του στην Αμερική.

 

700 Κύπριοι

ΕΡ: Υπολογίζετε πόσοι Κύπριοι φοιτητές σπουδάζουν σήμερα στην Αμερική;

ΑΠ: Πριν από την τρομοκρατική επίθεση είχαμε 3.000, τώρα γύρω στους 700. Αλλά, όπως είπα, η τάση είναι αυξητική.                            

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


602