Οι προτεραιότητές μας μετά τη συνθηκολόγηση με την Τρόικα


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ*

Η Ευρώπη των στυγνών εκβιαστών μας συμπεριφέρθηκε με βάναυσο τρόπο αδιαφορώντας για τη δυστυχία που θα προκαλούσε στο λαό μας.

Βέβαια την ίδια στιγμή οι, κατά τ’ άλλα «εταίροι» μας, βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Κύπρο για να προωθήσουν τις καταστροφικές τους «λύσεις». Η ανικανότητα της προηγούμενης Κυβέρνησης και των τραπεζών μας έβαλαν τη θηλιά στο λαιμό και ο ερασιτεχνισμός της σημερινής Κυβέρνησης μας άνοιξε την καταπακτή.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για τα τραγικά λάθη των κυβερνώντων, τέως και νυν, και των τραπεζών. Το κακό, όμως, έγινε και είναι καλύτερα να αφιερώνουμε φαιά ουσία και χρόνο για το σχεδιασμό των προτεραιοτήτων μας της επόμενης μέρας.

Πρώτη προτεραιότητά μας. Η ενότητα. Η ευθύνη βαραίνει κυρίως την Κυβέρνηση και τα κόμματα των δύο άκρων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, των οποίων οι ηγεσίες έχουν αρχίσει ήδη μια αλληλοεπίρριψη ευθυνών παρά να προχωρήσουν προς μια αυτοκριτική. Η ενότητα θα καλλιεργηθεί μόνο αν οι ηγεσίες των δύο αυτών κομμάτων σταματήσουν να σκέφτονται μικροκομματικά.

Δεύτερη προτεραιότητά μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη. η απόφαση του Eurogroup θα προκαλέσει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Προς αντιμετώπιση της δύσκολης θέσης που θα βρεθούν πολλοί συμπολίτες μας, θα πρέπει να δείξουμε σαν κοινωνία ότι παραμένουμε άνθρωποι. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας, απλούς πολίτες, πολιτικά κόμματα, σωματεία, φορείς, Εκκλησία.

Τρίτη μας προτεραιότητα. Η τιμωρία των ενόχων. Η ατιμωρησία προκαλεί το αίσθημα του λαού και αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων εγκλημάτων κατά καιρούς, κατά του λαού μας. Κι αν είναι να αρχίσουμε να αποδίδουμε δικαιοσύνη, ας δούμε και παλαιότερα εγκλήματα. Οικονομική κρίση, Μαρί, Ήλιος, χρηματιστήριο ακόμα και πραξικόπημα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επικαλούμαστε την ενότητα για να «κουκουλώσουμε» εγκλήματα. Η απόδοση δικαιοσύνης αποτελεί στοιχείο που θα καλλιεργήσει την ενότητα και όχι το αντίθετο.

Τέταρτη μας προτεραιότητα. Ο σχεδιασμός για γρήγορη απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Η Τρόικα αποδείχτηκε αναξιόπιστη, αφερέγγυα, καταστροφική και απάνθρωπη. Όσο το γρηγορότερο απεγκλωβιστούμε από τις πολιτικές της τόσο γρηγορότερα θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη, στην οικονομική ανεξαρτησία και στη διασφάλιση εθνικής μας κυριαρχίας με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Πέμπτη μας προτεραιότητα. Η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση του Φυσικού μας Αερίου. Η διαχείριση του εθνικού μας πλούτου με ενότητα, διαφάνεια, επαγγελματισμό και σωστές συμμαχίες θα συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που θα προκύψουν όσο και στον απεγκλωβισμό μας από την Τρόικα.

Έκτη και πιο σημαντική προτεραιότητά μας. Η διασφάλιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την έξοδό μας από την κρίση και για βγούμε κερδισμένοι από τη μάχη αυτή. Η εθνική μας κυριαρχία θα πρέπει να διασφαλιστεί για να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο, να απεγκλωβιστούμε από το Μνημόνιο και να αντιμετωπίσουμε τυχόν νέες προσπάθειες να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο.  

*Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










209