Οι τρεις νικητές του Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2013


Ανακοινώθηκαν οι νικητές του Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία για το 2013, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν στις 7 Μαΐου. Πρώτος νικητής αναδείχθηκε το "EuropeonTrack" από την Ισπανία. Δεύτερο αναδείχθηκε το "DiscoverEurope" από την Πολωνία και τρίτο το "TheStoryofMyLife" από την Εσθονία.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Martin Schulz, δήλωσε: «Το ισπανικό σχέδιο αποσκοπεί σε εποικοδομητικές λύσεις στα σημερινά προβλήματα, την απώλεια της εμπιστοσύνης στην ΕΕ και το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων σε πολλά κράτη μέλη».

To "Europe on Track" συνδέει τους νέους σε όλη την Ευρώπη, τόσο offline όσο και online, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και κάνοντας μια πρωτότυπη συμβολή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ιδίως στην ανάπτυξη ενός αισθήματος των νέων ότι «εμείς είμαστε η Ευρώπη».

To "Europe on Track" επινοήθηκε από τα μέλη του Φόρουμ Ευρωπαίων Φοιτητών" AEGEE-Europe ως απάντηση στην απώλεια της πίστης στην ευρωπαϊκή ιδέα στην τρέχουσα χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Στόχος του είναι να συλλάβει το όραμα των νέων για την Ευρώπη το 2020, μέσω βίντεο, φωτογραφιών, συνεντεύξεων και blogs, και να καταρτίσει ένα σύντομο ντοκιμαντέρ που να παρουσιάζει τις απόψεις τους.

To "Europe on Track" δίνει στους νέους μια πλατφόρμα για να μοιραστούν τις ιδέες τους και να παρουσιάσουν τα πρόσωπα πίσω από την έρευνα για τη νεολαία, καθώς και στατιστικά δεδομένα. Στην πρώτη έκδοση του 2012, έξι πρεσβευτές ταξίδεψαν σχεδόν 10.000 χιλιόμετρα με το τρένο σε ένα μήνα, θέτοντας σε περισσότερους από 400 νέους τα ακόλουθα ερωτήματα: Πού βαδίζει η Ευρώπη; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το παρόν μας και να προστατέψουμε το μέλλον μας; Τι αναμένουν οι νέοι από την Ευρώπη του αύριο;

Στην ομιλία του για τον δεύτερο νικητή, το "Discover Europe" από την Πολωνία, o Γερμανός ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans-Gert Pöttering, δήλωσε: «Με το "Discover Europe"  μπορείς να επικεντρωθείς στη νεανική δημιουργικότητα και τη φαντασία στην ενωμένη Ευρώπη μας. Η  Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζεται ως το σπίτι μας και διαφαίνεται ότι μέσα στη διαφορετικότητα, είναι αξίες αυτές που μας ενώνουν».

Το  "Discover Europe" είναι η 10η έκδοση του φωτογραφικού διαγωνισμού που έχει ως στόχο να επιλεχθούν οι καλύτερες φωτογραφίες που υποβάλλονται από σπουδαστές από χώρες της Ευρώπης. Η κύρια ιδέα του διαγωνισμού είναι να δείξει, μέσω της φωτογραφίας, την ομορφιά της Ευρώπης, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τους πολίτες.

Το "The Story of My Life", το  οποίο κέρδισε το τρίτο βραβείο, ξεκίνησε ως εορτασμός  και υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργής Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Έφερε νέους από την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία και τη Γερμανία, κοντά με ενεργούς ηλικιωμένους ανθρώπους από δύο κινήματα βάσης στην Εσθονία.

Στην απονομή του τρίτου βραβείου, ο Δήμαρχος του Άαχεν, Marcel Philipp, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες "έχουν αναπτύξει μια βαθύτερη κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών και ομοιοτήτων στην Ευρώπη, και έχουν μάθει να ξεπερνούν τις προκαταλήψεις,  προς άλλες γενιές και προς άλλους λαούς και πολιτισμούς.

Τα τρία βραβευμένα έργα θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 5.000 €, € 3.000 και € 2.000 αντίστοιχα. Οι εκπρόσωποί τους θα προσκληθούν επίσης να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους προσεχείς μήνες.

Εκπρόσωποι από τα 27 έργα που έλαβαν μέρος προσκλήθηκαν στην τελετή απονομής των βραβείων της 7ης Μαΐου στο Άαχεν και τους απονεμήθηκε δίπλωμα και μετάλλιο.

Η τελετή απονομής των βραβείων διοργανώθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Aachen.

Κεντρικές ομιλίες δόθηκαν από τον Πρόεδρο του ΕΚ Martin Schulz, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου Michael Jansen και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Aachen Ernst Schmachtenberg.

Tο Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία απευθύνεται σε νέους που έχουν εμπλακεί σε προγράμματα που προάγουν την κατανόηση μεταξύ των λαών των Ευρωπαϊκών κρατών.  Διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν, χορηγείται σε προγράμματα ή έργα που πραγματοποιούνται από άτομα μεταξύ 16 και 30 ετών. Τα βραβευμένα προγράμματα ή έργα θα πρέπει να χρησιμεύουν ως πρότυπα για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη και προσφέρουν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μία κοινότητα. Δραστηριότητες  που έχουν σχέση με ανταλλαγές νέων, καλλιτεχνικά ή διαδικτυακά έργα με Ευρωπαϊκή διάσταση είναι μεταξύ των προγραμμάτων που επιλέγονται.

Ο Πρόεδρος Schulz προκηρύσσοντας το Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2013 δήλωσε: "Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεολαίας Καρλομάγνος είναι η ευκαιρία σας για να παρουσιάσετε τη δική σας ιδέα για την Ευρώπη, να συνεισφέρετε στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση... Πάρτε μέρος στη διαμόρφωση της Ευρώπης με τον τρόπο που εσείς θέλετε!».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










156