Όταν όλοι έδειχναν το φεγγάρι, η μίζερη ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ κοίταζε το δάκτυλο


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*  

Στην συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Αναστασιάδης τους υπέδειξε ότι δεν πρέπει να τους δει έξω από το Προεδρικό με τους αντιμνημονιακούς το Σάββατο, 14 του Δεκέμβρη.  Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους λένε ότι το έλεγε στ’ αστεία (καλαμπούρι), άλλοι ότι ήτανε μεταξύ σοβαρού και αστείου και άλλοι πάλι ότι σοβαρομιλούσε.  Όπως και να έχουν τα πράγματα, δυο μέρες μετά, στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΟΕΛΜΕΚ 12/12/13, ο Πρόεδρος της ΑΛΛΑΓΗΣ (και Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ) ζήτησε έκτακτο Κ.Δ.Σ. όπου εισηγήθηκε ν’ αποχωρήσει η ΟΕΛΜΕΚ από την Οργανωτική Επιτροπή και να μη συμμετάσχει στην εκδήλωση κατά της λιτότητας και της Τρόικας.  Οι λόγοι ήταν δυο: Πρώτο ότι  «η εκδήλωση καπελώθηκε.  Απόδειξη τούτου, τα λεωφορεία της ΠΕΟ που θα έρχονταν από τη Λεμεσό, θα ξεκινούσαν από τις Λαϊκές Οργανώσεις».  Αλήθεια από πού έπρεπε να φύγουν τα λεωφορεία της ΠΕΟ, από τα οικήματα της ΣΕΚ;  Και τα λεωφορεία της ΟΕΛΜΕΚ, από πού κανόνισε ο κ. Ταλιαδώρος να φύγουν;  Ρωτήθηκε αλλά δεν απάντησε.  Βλέπετε η κομματική ντιρεκτίβα και η εντολή Αναστασιάδη δεν επιδέχονταν παρερμηνείες και ολιγωρία.  Και ο δεύτερος λόγος, ότι τάχα «η ΠΟΕΔ αποφάσισε να φύγει από την εκδήλωση.  Και ως εκ τούτου τίθεται θέμα και για την ΟΕΛΜΕΚ».  Ψέμα ασύστολο.  Εξάλλου η ΠΟΕΔ θα αποφάσιζε την άλλη μέρα οριστικά.  Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και στο διάλειμμα της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Με τις ψήφους λοιπόν της ΑΛΛΑΓΗΣ (ΔΗΣΥ) και της ΔΗΚΙ (ΔΗΚΟ), πήραν 11 ψήφους έναντι 8 ψήφων της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ( ο Πρόεδρος Θέμης Πολυβίου τήρησε αποχή), πάρθηκε η απόφαση για αποχώρηση από την εκδήλωση, 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση της, αφήνοντας την ΟΕΛΜΕΚ ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη και το κύρος και την αξιοπιστία της κλονισμένα και ενώ είχε συμφωνήσει σε όλα, προσυπογράφοντας μάλιστα και την κοινή διακήρυξη.

Στην ίδια Παγκύπρια Συνδιάσκεψη συνέβησαν και άλλα.

Εγκαταλείφθηκαν οι συμβασιούχοι, αφού χωρίς να υπάρχει καμιά θετική εξέλιξη στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα, μένοντας μόνο στη φραστική υποστήριξη.  Αρνήθηκαν ακόμα να ψηφίσουν και τα μέτρα που οι ίδιοι πήραν και θα εισηγούντο στο Κ.Δ.Σ., πριν ο κ. Αναστασιάδης τους καλέσει στο Προεδρικό.   Η παραπομπή σε διάλογο, από τον κ. Αναστασιάδη, και όχι η ικανοποίηση του αιτήματος των συμβασιούχων που ήταν η εξαίρεσή τους από το καταστροφικό γι’ αυτούς σχέδιο του Υπουργού, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ικανοποιητική εξέλιξη.  Εξάλλου, ο Υπουργός ήταν κάθετος και στις μετέπειτα δηλώσεις του: «κανείς δεν εξαιρείται».

Δυστυχώς, τη στιγμή που σωρεία προβλημάτων ταλανίζουν την εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας εδώ και δυο μήνες ασχολείται μόνο με το σχέδιο του, σε μια άκαιρη στιγμή, όπου, όχι μόνο διορισμοί δε γίνονται αλλά εκπαιδευτικοί μένουν αδιόριστοι ενώ η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εγκαταλείπεται και μαζί το δημόσιο σχολείο.

Η ατυχής συγκυρία, ενός πολιτικού προϊστάμενου χωρίς όραμα, που βρέθηκε στο πηδάλιο της εκπαίδευσης μετά από κομματικό αλίς – βερίσι και μιας ανίκανης να χειριστεί τα εκπαιδευτικά ζητήματα ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την εκπαίδευση του τόπου σε περιπέτειες και τον εκπαιδευτικό κόσμο στην απαξίωση και ταυτόχρονα σε συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων του.

Η μεγαλειώδης εκδήλωση του Σαββάτου (14/12/13) απέδειξε ότι οι εκπαιδευτικοί ξεπέρασαν τις ηγεσίες τους.  Παρά την περιστασιακή πλειοψηφία των κινήσεων που πρόσκεινται στα συγκυβερνώντα κόμματα, οι καθηγητές ήταν εκεί!  Και θα είναι εκεί και την επόμενη και την μεθεπόμενη φορά, γιατί η εκδήλωση του Σαββάτου δεν ήταν το τέλος.  Είναι η αρχή ενός δυναμικού αγώνα που θα στηρίζεται από ένα κοινωνικό κίνημα που συνεχώς θα ογκούται, για ν’ αντισταθεί στην όποια προσπάθεια επιβολής αυστηρής λιτότητας και ωμής επίθεσης κατά των εργαζομένων.  Κάποιοι με την απουσία τους και τα ψευδοεπιχειρήματά τους προσπάθησαν να προσδώσουν χρώμα κομματικό στην εκδήλωση. Την απάντηση την έδωσαν οι ίδιοι οι διαδηλωτές, ενώ αυτοί έμειναν μόνοι στη μιζέρια τους.  Προσπάθησαν να δώσουν χρώμα και στα προβλήματα, τα οποία, δυστυχώς, είναι μόνο μαύρα.

Μετά και την τελευταία στάση της ΟΕΛΜΕΚ, που ουσιαστικά ξεγέλασε τον κλάδο τασσόμενη ενάντια στη θέλησή του και στα αισθήματά του, επιστρατεύοντας το ψέμα, το δόλο, την απάτη, νιώθει πλέον προδομένος και έντονα ανασφαλής, ιδιαίτερα οι συμβασιούχοι, με τον τρόπο που χειρίστηκε και συνεχίζει να χειρίζεται τα προβλήματά τους.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπίζεται τον εκπαιδευτικό και το δικαίωμά του στην εργασία, μπαίνοντας τροχοπέδη σε όσους επιδιώκουν να τον μετατρέψουν σε άβουλο υποχείριο.  Γι’ αυτό δηλώνουμε παρόν σε όλους τους αγώνες, μέσα από τις γραμμές ενός υγιούς συνδικαλιστικού κινήματος.

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










159