ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία:  Ώρα δυναμικής αντίδρασης

ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία: Ώρα δυναμικής αντίδρασης

Απουσιάζει η ουσιαστική στήριξη του ΥΠΑΝ για το νέο σχέδιο αξιολόγησης και υπάρχει ασυνέπεια στις δεσμεύσεις.

- Όταν το ΥΠΑΝ αδυνατεί να στηρίξει – ο εκπαιδευτικός κόσμος οφείλει να αντιδράσει.

--Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής προχωρά και με τροποποιήσεις αλλάζει το Σχέδιο προς το χειρότερο.

Η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, ανακοινώνει ότι «με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τη δημόσια εκπαίδευση, κρίνει αναγκαίο να τοποθετηθεί για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το νέο Σύστημα Αξιολόγησης.

Παρά τις τεκμηριωμένες θέσεις της ΠΟΕΔ, το ΥΠΑΝ επέλεξε, με μονομερείς ενέργειες και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, να προχωρήσει στην προώθηση στη Βουλή ενός νομοθετήματος, που δεν αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Ως ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία,  ήμασταν πρωτεργάτες στην προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης, ώστε να υπάρξει κοινή φωνή και κοινή διεκδίκηση. Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή  (πχ συμμετοχή όχι μόνο του Διευθυντή αλλά και του Βοηθού Διευθυντή στην αριθμητική αξιολόγηση) δικαίωσαν την ανησυχία μας ότι το τελικό νομοσχέδιο απομακρύνεται από βασικές και τεκμηριωμένες εισηγήσεις της ΠΟΕΔ.

Ως ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία,, από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσαμε με συνέπεια την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης οποιουδήποτε νέου Σχεδίου Αξιολόγησης έρθει ενώπιόν μας. Δυστυχώς, στην πορεία των τελευταίων μηνών, έχει καταστεί σαφές ότι το ΥΠΑΝ αδυνατεί να παρουσιάσει έμπρακτη και ξεκάθαρη στήριξη. Αντί για συγκεκριμένα μέτρα, επικαλείται αόριστες μελλοντικές Επιτροπές Παρακολούθησης, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς δεσμεύσεις.

Ακόμη και στην τελευταία επίσημη συνάντηση, το ΥΠΑΝ δεν προσκόμισε συγκεκριμένο πλάνο.  Αρχικά εισηγήθηκε περιορισμένες ελαφρύνσεις για Διευθυντές και Ανώτερους Εκπαιδευτικούς, τις οποίες στη συνέχεια απέσυρε, επανεμφανίζοντάς τις αργότερα ως «τελική θέση». Μια θέση που απέχει πολύ από τις ομόφωνες αποφάσεις της ΠΟΕΔ και τις πάγιες, διαχρονικές διεκδικήσεις μας.

Ακόμη και πολιτικοί φορείς, έμειναν εκτεθειμένοι λόγω της ασυνέπειας του ΥΠΑΝ. Οι διαβεβαιώσεις της Υπουργού ότι θα ανακοινώσει ένα σαφές πλάνο στήριξης,  δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Ως μέτρο πρώτης αντίδρασης λοιπόν, μιας και η καλή θέληση της Οργάνωσης για μετακίνηση της εξαγγελθείσας απεργίας την περασμένη εβδομάδα δεν εκτιμήθηκε και δεν αξιοποιήθηκε από την Υπουργό Παιδείας, η ΠΟΕΔ αποφάσισε στάση εργασίας η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, 18/12/25 , από τις 07:30 έως τις 09:05.

Για την ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, τα απεργιακά μέτρα δεν αποτελούν πρώτη επιλογή, είναι το έσχατο μέτρο μπροστά σε μονομερείς αποφάσεις που φορτώνουν επιπρόσθετο εργασιακό φόρτο και άγχος χωρίς καμία στήριξη και που σε καμία περίπτωση δε βελτιώνουν το δημόσιο σχολείο.

Οι θέσεις αρχών και οι ανάγκες του κλάδου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση ούτε και μπορούν να υποβαθμιστούν. Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν το παιδαγωγικό έργο, τη σχολική πραγματικότητα και την επαγγελματική αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

Ως ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, στεκόμαστε μπροστάρηδες και σε αυτήν τη διεκδίκηση, όπως πάντα, με καθαρότητα και αποφασιστικότητα.

Ζητούμε τη μαζική και δυναμική στήριξη του εκπαιδευτικού κόσμου”.

Παράλληλα, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να μη θεσμοθετηθεί ένα Σχέδιο Αξιολόγησης που δεν είναι λειτουργικό.

Ολόκληρος ο εκπαιδευτικός κόσμος ενωμένος θα δώσει αυτό τον αγώνα ξεκινώντας από τη δίωρη απεργία της Πέμπτης. Αναμένουμε τόσο το ΥΠΑΝ όσο και η πολιτεία, έστω και την υστάτη, να αφουγκραστούν τις ανησυχίες του εκπαιδευτικού κόσμου με ουσιαστική παρέμβαση αλλιώς ο αγώνας αυτός θα κορυφωθεί».

Tags ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ,

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.