Παν. Frederick: Το μόνο αξιολογημένο-αναγνωρισμένο προπτυχιακό Μηχανικής Υδρογονανθράκων στην Κύπρο


TOY ΣTAMATH ΡΩΣΣΙΔΗ*

Το Πανεπιστήμιο Frederick, επιδιώκοντας τη συνεχή αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρει, ανακοινώνει τη δημιουργία μιας νέας κατεύθυνσης στο πρόγραμμα σπουδών για την απόκτηση του Πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού. Οι φοιτητές του προγράμματος θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την νέα κατεύθυνση της Μηχανικής Υδρογονανθράκων. Ο σχεδιασμός της νέας αυτής κατεύθυνσης έγινε με γνώμονα την προαγωγή έγκυρης και επίκαιρης γνώσης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις στη σημερινή εποχή της αναδυόμενης βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος Μηχανολόγου Μηχανικού της κατεύθυνσης της Μηχανικής Υδρογονανθράκων θα εφοδιαστούν με γνώσεις και δεξιότητες που σχετίζονται με τόσο με τον εντοπισμό και την εξόρυξη των Υδρογονανθράκων (upstream), όσο και με την διαχείριση, χρήση, διανομή και κατεργασία των Υδρογονανθράκων (downstream). Οι απόφοιτοι αυτοί θα είναι εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά και την τεχνογνωσία ώστε να λειτουργήσουν ως επαγγελματίες σε διεπιστημονικές ομάδες με βασικό πεδίο δράσης τις γεωτρήσεις και τον χαρακτηρισμό αποθεμάτων Υδρογονανθράκων, την ανάλυση και το σχεδιασμό συστημάτων αγωγών μεταφοράς Υδρογονανθράκων, καθώς και τη βιομηχανική κατεργασία Υδρογονανθράκων για παραγωγή καυσίμων και πετροχημικών προϊόντων.

Η κατεύθυνση στη Μηχανική Υδρογονανθράκων υλοποιήθηκε μέσα από συντονισμένες προσπάθειες των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών σε συνεργασία με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που προέρχονται από τη βιομηχανία Υδρογονανθράκων, καθώς και με διεθνούς φήμης Επισκέπτες Καθηγητές με τους οποίους ήδη υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία στον τομέα της διδασκαλίας στα πρωτοπόρα υφιστάμενα Μεταπτυχιακά Προγράμματα επιπέδου Μάστερ στη Μηχανική Υδρογονανθράκων και Υπεράκτιων Κατασκευών (MSc in Oil and Gas Engineering and Offshore Structures) και στα Ενεργειακά Συστήματα και το Δομημένο Περιβάλλον (MSc in Energy Systems and Built Environment).

Το πρόγραμμα Μηχανολόγου Μηχανικού με κατεύθυνση στη Μηχανική Υδρογονανθράκων αποτελεί το μόνο αξιολογημένο, εγκεκριμένο και αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών στην Κύπρο, καθώς φέρει τη σφραγίδα της Επιτροπής Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ), η οποία με βάση τον περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Ίδρυση, Λειτουργία και Έλεγχο) Νόμο 109 (1) του 2005 αποτελεί την κρατική αρχή διασφάλισης ποιότητας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου. Το γεγονός αυτό κατοχυρώνει και την επαγγελματική αναγνώριση των αποφοίτων από το αρμόδιο επαγγελματικό σώμα της Κύπρου, το ΕΤΕΚ.

Το πρόγραμμα Μηχανολόγου Μηχανικού στο Πανεπιστήμιο Frederick είναι τετραετούς διάρκειας, κατά τη διάρκεια του οποίο οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν την κατεύθυνση στη Μηχανική Υδρογονανθράκων. Στους φοιτητές απονέμεται ο τίτλος του Μηχανολόγου Μηχανικού εφόσον συμπληρώσουν επιτυχώς 240 μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS). Η κατεύθυνση στη Μηχανική Υδρογονανθράκων αποτελείται από έντεκα εξειδικευμένα μαθήματα που αντιστοιχούν σε 60 ECTS. Τα μαθήματα της κατεύθυνσης στη Μηχανική Υδρογονανθράκων είναι εξίσου κατανεμημένα στα οκτώ εξάμηνα φοίτησης του προγράμματος σπουδών και περιλαμβάνουν:

  • Χημεία Υδρογονανθράκων
  • Γεωλογία και Ταμιευτήρες Υδρογονανθράκων
  • Ισοζύγια Ενέργειας και Μάζας
  • Στοιχεία Μηχανών και Μηχανές στη Βιομηχανία Υδρογονανθράκων
  • Εντοπισμός, Διεργασίες και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων
  • Τεχνολογίες Εντοπισμού και Εξόρυξης Υδρογονανθράκων
  • Παραγωγή, Αποθήκευση, Μεταφορά και Χρήση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου
  • Αρχές Σχεδιασμού Συστημάτων Αγωγών Μεταφοράς Υδρογονανθράκων
  • Βιομηχανικές Διεργασίες
  • Μοντελοποίηση και Προσομοίωση Βιομηχανικών Διεργασιών και
  • Διπλωματική Εργασία στη Μηχανική Υδρογονανθράκων.

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αναμένεται να κατακτήσουν οι απόφοιτοι του προγράμματος αποτελούν για αυτούς σημαντικό εφόδιο για είσοδο στην απαιτητική αγορά εργασίας του τομέα αυτού ή για περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές στην Μηχανική Υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα της κατεύθυνσης στη Μηχανική Υδρογονανθράκων είναι όπως οι απόφοιτοι του προγράμματος καταστούν ικανοί να:

  • περιγράφουν τις γεωλογικές και κατασκευαστικές διεργασίες οι οποίες διέπουν την ανάπτυξη ταμιευτήρων Υδρογονανθράκων.
  • ερμηνεύουν και να αξιολογούν δεδομένα για το χαρακτηρισμό ταμιευτήρων.
  • περιγράφουν τεχνολογίες γεωτρήσεων, εντοπισμού και εξόρυξης  Υδρογονανθράκων.
  • περιγράφουν τεχνολογίες διαχείρισης, χρήσης, διανομής και κατεργασίας των Υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των διεργασιών πετροχημικών προϊόντων.
  • περιγράφουν το συνολικό κύκλο διεργασιών Υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG), των διεργασιών μετατροπής αερίων σε υγρά καύσιμα και της βιομηχανικής παραγωγής υδρογόνου, αμμωνίας και μεθανόλης από Υδρογονάνθρακες.
  • επιλύουν μαθηματικά μοντέλα για την προσομοίωση και έλεγχο διεργασιών Υδρογονανθράκων.
  • αξιολογούν τεχνικοοικονομικά ζητήματα στην βιομηχανία διεργασιών.
  • σχεδιάζουν συστήματα αγωγών μεταφοράς Υδρογονανθράκων.
  • συνθέτουν και να αξιολογούν κριτικά σχετικές πληροφορίες στη Μηχανική Υδρογονανθράκων έτσι ώστε να μπορούν να παραθέτουν επαρκή μηχανολογικά επιχειρήματα.

Λεπτομέρειες για τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών που προσφέρονται για το Πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού στην Γενική Μηχανολογία και για την κατεύθυνση στη Μηχανική Υδρογονανθράκων βρίσκονται στην ιστοσελίδα:

http://www.frederick.ac.cy/DME/index.php?option=com_content&view=article&id=41&Itemid=115

*Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Frederick




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










163