Πανεπ. UCLan Cyprus: Πραγματοποιήθηκε το 1ο Συμπόσιο Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού


 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 28 Μάϊου 2019 το 1ο Συμπόσιο Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ), με την υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και χορηγό επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).

Το συμπόσιο απευθύνθηκε σε ακαδημαϊκούς, παιδαγωγούς, φοιτητές/τριες, αθλητές/τριες και βασικούς φορείς της πολιτείας που συνδέονται άμεσα με τον αθλητισμό. Περιελάβανε ομιλίες, ανταλλαγή ιδεών και συζήτηση σε θέματα που αφορούν την σύγχρονη κοινωνία, τον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα, με στόχο την ενημέρωση των συμμετεχόντων επί των θεμάτων, αλλά και τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ της επιστημονικής ερευνητικής κοινότητας και των παραγόντων του αθλητισμού.

Ο Δρ. Ευστάθιος Χριστοδουλίδης στο καλωσόρισμα του δήλωσε ότι το συμπόσιο στόχευε στο διάλογο, τη συζήτηση και τον κριτικό αναστοχασμό καίριων θεωρητικών, επιστημολογικών, ηθικών, δεοντολογικών και μεθοδολογικών ζητημάτων που αφορούν το ρόλο που διαδραματίζει ο αθλητισμός στη σύγχρονη κοινωνία. Επίσης, δήλωσε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εντοπισμού, ως επαγγελματίες, ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης σε θέματα κοινωνιολογίας του αθλητισμού και αντίστοιχους δυνητικούς τομείς δράσης, μέσω συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ φορέων και οργανισμών σε εθνικό επίπεδο.  Τέλος, ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για την εκπόνηση παρόμοιων και πιο εξειδικευμένων συμποσίων και συνεδρίων στο μέλλον.

Η Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) κ. Καίτη Λουκαΐδου – Χατζήκυριακου,  στο χαιρετισμό της ανέφερε ότι τέτοιου είδους διοργανώσεις αποτελούν καινοτομία για την Κύπρο και ότι ο ΚΟΑ στηρίζει και επικροτεί αυτές τις πρωτοβουλίες, καθώς αναγνωρίζει ότι ο αθλητισμός πέραν της αγωνιστικής δραστηριότητας, του θεάματος, και της ψυχαγωγίας, αποτελεί ολόκληρη επιστήμη. Επιστήμη που επηρεάζει την ανθρωπότητα στο σύνολό της, με αντίκτυπο στην κοινωνία, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία. Επιπρόσθετα, η κ. Καίτη Λουκαΐδου – Χατζήκυριακου τόνισε ότι οι προσπάθειες του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, καθώς και όλων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που ασχολούνται με την Αθλητική Επιστήμη έχουν αναβαθμίσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά το επίπεδο της χώρας μας σε όλο το φάσμα του αθλητικού οικοδομήματος.

Το συμπόσιο αποτελούνταν από σύντομες παρουσιάσεις και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος του συμποσίου απαρτιζόταν από παρουσιάσεις που περιλάμβαναν θέματα συνδεδεμένα με την κοινωνία και τον αθλητισμό όπως: έρευνα, αντί-ντόπινγκ, αξίες,

 

 

 

 

αντιπαραθέσεις, σωματικό εγγραματισμό και κουλτούρα. Το δεύτερο μέρος του συμποσίου περιελάβανε ομιλίες και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ανάπτυξη θεμάτων συνυφασμένων με την κοινωνία και των αθλητισμό όπως:  πολιτική, ανταγωνισμό και συναγωνισμό, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ευημερία αθλητών και ζητήματα κοινωνικού φύλου. Επιδίωξη του συμποσίου ήταν ο εποικοδομητικός διάλογος και οι συνέργειες.

Η ποικίλη θεματολογία ήταν χαρακτηριστικό του συμποσίου και έδρασε θετικά ως προς την μελλοντική στοχοθέτηση θεμάτων προς συζήτηση με σκοπό την εις βάθος ανάπτυξη και κατανόησή τους.

Η ομάδα των ομιλητών απαρτιζόταν από τους Δρ. Ευστάθιο Χριστοδουλίδη (Λέκτορα στις Επιστήμες του Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus), κ. Καίτη Λουκαΐδου – Χατζήκυριακου (Αντιπρόεδρο του ΚΟΑ και Πρόεδρο της Επιτροπής ‘Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό’), κ. Γιώργο Θωμά (Κοινωνιολόγο Υποψήφιο Διδάκτορα, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus), Δρ. Αντώνη Αλεξόπουλο (Πρόεδρο ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ), Δρ. Μιχάλη Πέτρου (Πρόεδρο Κυπριακής Αρχής Αντί-Nτόπινγκ), Δρα. Κλέα Χατζηστεφάνου – Παπαέλληνα (πρώην Πρόεδρο του ΚΟΑ και Διδακτικό Προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου), Δρ. Νίκο Περιστιάνη (Πρόεδρο του Universitas Foundation), κ. Ντίνο Φοινικαρίδη (Δημοσιογράφο του ΡΙΚ), Δρ. Φοίβη Κωνσταντίνου (Καθηγήτρια στο University of Ithaka, Nέα Υόρκη), κ. Μικαέλλο Παπαδάκης (Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου), Δρ. Μαρία Παπαευσταθίου (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Μέλος της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης) και κ. Στέφανη Γουήλερ (Λειτουργό της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στον Αθλητισμό).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










271