Πανεπιστημιακές σπουδές στη Διατροφολογία – Διαιτολογία στοΕυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου


«Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών στη Διατροφολογία-Διαιτολογία, που συνδυάζει τόσο θεωρητικές γνώσεις αλλά και πρακτική άσκηση. Πέραν της ακαδημαϊκής αναγνώρισης το πρόγραμμα έχει και επαγγελματική αναγνώριση, αφού οι απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων και Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου».

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή της στο Paideia-News η Λέκτορας Διατροφής/ Διαιτολόγιας δρ. Χριστιάνα Φιλίππου.  Η κ. Φιλίππου  επισημαίνει ότι  το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέλος του μεγαλύτερου διεθνούς δικτύου πανεπιστημίων, Laureate International Universities στο οποίο συμμετέχουν 75 Πανεπιστήμια σε 30 χώρες με σύνολο 800χιλ φοιτητών, που εξασφαλίζει μια άλλη διάσταση στην κινητικότητα των φοιτητών, μέσω διαφόρων προγραμμάτων ανταλλαγής.  Στην καρδιά της πρωτεύουσας της Κύπρου, τη Λευκωσία, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αποτελεί την πρώτη προτίμηση φοιτητών από την Ελλάδα, προσθέτει .

ΕΡ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για την αναγνώριση του προγράμματος- πτυχίου;

ΑΠ: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι αναγνωρισμένο από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέχει πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών. Είναι το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα από το ΔΟΑΤΑΠ.  Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο υπέγραψε πληθώρα μνημονίων συνεργασίας με όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και αλλά και του εξωτερικού. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα στο οποίο έχει απονεμηθεί η ανώτατη διάκριση ECTS Label από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΕΡ: Γιατί κάποιος να επιλέξει διατροφολογία-διαιτολογία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ;

ΑΠ: Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου συμβαδίζει με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής κοινωνίας σε θέματα διατροφής-διαιτολογίας (δημόσια υγεία, βιομηχανία τροφίμων, αθλητισμός κλπ). Η ακαδημαϊκή και πρακτική εκπαίδευση είναι βασισμένη σε παρόμοια, διεθνή αναγνωρισμένα προγράμματα και πληροί τις απαιτήσεις των επαγγελματικών σωμάτων του εξωτερικού όπως το Ευρωπαϊκό το  European Federation of the Association of  Dietitian (EFAD), το Academy of Νutrition and Dietetics και το Health and Care Professions Council (HCPC) του Ηνωμένου Βασιλείου.  Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εργοδοτηθούν τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Το διδακτικό προσωπικό και φοιτητές συμμετέχουν σε επιχορηγημένα ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες έρευνες. Το Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο είναι περήφανο ως Ίδρυμα καθώς πρόσφερε το πρώτο πανεπιστημιακό πτυχίο Διατροφής – Διαιτολογίας στην Κύπρο, στην ελληνική γλώσσα. Διαθέτουμε υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και εμπειρία στην οργάνωση και διαχείριση προγραμμάτων σπουδών τα οποία πέραν της θεωρητικής και εργαστηριακής διδασκαλίας διαθέτουν και πρακτική εξάσκηση. Το συγκεκριμένο στοιχείο θεωρούμε ότι αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την άρτια ολοκλήρωση των αποφοίτων του προγράμματος Διατροφολογία-Διαιτολογία, αλλά και την μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση τους.

ΕΡ: Υπάρχουν διαφορές του Πανεπιστημίου σας, σε σχέση με τα αντίστοιχα στην Ελλάδα;

ΑΠ: Με την ολοκλήρωση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, οι απόφοιτοι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Διαιτολόγου/Διατροφολόγου  σε διάφορους τομείς, όπως στη βιομηχανία, σε  κοινότητα, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα και άλλα.

Στις πλείστες των περιπτώσεων αυτό εξασφαλίζεται μόνο όταν οι υποψήφιοι αποκτήσουν και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών συνεπώς αυτό παρέχει ένα προβάδισμα στους αποφοίτους μας. Επιπρόσθετα, το πανεπιστήμιο μας έχει καθιερώσει το θεσμό του προσωπικού συμβούλου, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να προσφέρουν συνεχή στήριξη στους φοιτητές μας. Είναι σημαντικό βέβαια να τονίσουμε ότι το πτυχίο μας έχει ακαδημαϊκή αναγνώριση, όπως π.χ. το αντίστοιχο πτυχίο από το οποίο προσφέρεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ενώ το πτυχίο του Διαιτολόγου από τα ΤΕΙ θεωρείται περισσότερο τεχνολογικού χαρακτήρα.

ΕΡ: Τι  μαθήματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

ΑΠ: Προσφέρουμε ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει μαθήματα όπως για παράδειγμα «Διατροφική Αξιολόγηση», «Διατροφή, Άσκηση και Αθλητισμός», «Χημεία Τροφίμων», «Επίκαιρα Θέματα Διατροφής», «Διατροφική Αγωγή». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου μας, για μια ολοκληρωμένη εικόνα του προγράμματος.

  -ΕΡ: Ποια είναι τα επαγγελματικά πεδία απασχόλησης για ένα πτυχιούχο διατροφολόγο-διαιτολόγο;

ΑΠ: Στρατηγικός στόχος της Laureate – στο δίκτυο της οποίας ανήκει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι η σύνδεση ενός ισχυρού πανεπιστημιακού πτυχίου με την αγορά εργασίας. Οι πτυχιούχοι του κλάδου μπορούν να απασχοληθούν επαγγελματικά: στη δημόσια και ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά Ιατρεία), σε κοινότητες (παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ιατρικά κέντρα Δήμων, κατασκηνώσεις), σε αθλητικές ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια, στη Βιομηχανία (βιομηχανίες τροφίμων, σκευασμάτων τροφίμων), σε μονάδες μαζικής εστίασης, στη Δημοτική, Μέση και Ανώτατη εκπαίδευση, σε ερευνητικά κέντρα και ερευνητικά ινστιτούτα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ή μισθωτοί (διαιτολογικά γραφεία, διαιτητικά κέντρα, ινστιτούτα).

ΕΡ: Υπάρχουν ευκαιρίες εργοδότησης;  

ΑΠ: Η απόκτηση ακαδημαϊκών προσόντων αποτελούν από κάθε άποψη μια «καλή επένδυση», ιδιαίτερα όταν οι σπουδές δημιουργούν πολλές ευκαιρίες εργοδότησης όπως συμβαίνει με τη Διαιτολογία-Διατροφολογία, αφού οδηγούν σε επαγγελματική αποκατάσταση και σε συνέργειες με άλλα συναφή επαγγέλματα.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










617