Πανεπιστήμιο Κύπρου: Στο ψηλότερο σημείο οκτώμισι ετών το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο


Στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώμισι χρόνων ανήλθε ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) τον Αύγουστο, φτάνοντας στις 115 μονάδες, και καταγράφοντας βελτίωση 5,5 μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Όπως αναφέρει το Κέντρο Οικονομικό Μελετών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, η μεγάλη άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες οφείλεται σε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη ζήτηση των επιχειρήσεων το επόμενο τρίμηνο και σε θετικότερες αξιολογήσεις για την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτησή τους το τελευταίο τρίμηνο.
«Η τιμή του ΔΟΣ που καταγράφηκε τον Αύγουστο είναι η ψηλότερη των τελευταίων 8½ ετών», αναφέρει το ΚΟΕ, προσθέτοντας πως γενικότερα, ο ΔΟΣ τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σταθερά πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, «διαγράφοντας ευνοϊκές οικονομικές προοπτικές τα επόμενα τρίμηνα».
Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα καλυτέρευσε λόγω βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.
Συγκριτικά με τον Ιούλιο, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν θετικά την οικονομική κατάσταση και τη ζήτηση της επιχείρησής τους το τελευταίο τρίμηνο. Παράλληλα οι απαντήσεις τους για τον κύκλο εργασιών τους επόμενο τους τρεις μήνες ήταν σαφώς πιο αισιόδοξες.
Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, πολύ λιγότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες. Σύμφωνα με το ΚΟΕ, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν τα τρέχοντα αποθέματά τους ως αυξημένα, όμως, οι εκτιμήσεις τους για τις αναμενόμενες πωλήσεις και τις αναμενόμενες παραγγελίες σε προμηθευτές τους επόμενους τρεις μήνες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση.
Αντίθετα, στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Σε σχέση με τον Ιούλιο, οι αξιολογήσεις για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν οριακά πιο αισιόδοξες, ενώ ταυτόχρονα, οι απαντήσεις τους αναφορικά με τα υπό εξέλιξη έργα (current overall order books) ήταν πιο αρνητικές.
Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, ελαφρώς περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι σχεδιάζουν μείωση του αριθμού των εργαζομένων και ταυτόχρονα, περισσότερες απάντησαν ότι σχεδιάζουν αυξήσεις στις τιμές πώλησης το επόμενο τρίμηνο.
Βελτίωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα τον Αύγουστο και στην μεταποίηση λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Στην υπό αναφορά περίοδο, οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή τους τελευταίους τρεις μήνες επιδεινώθηκαν, ενώ οι απαντήσεις τους για τις τρέχουσες συνολικές παραγγελίες και τις τρέχουσες παραγγελίες για εξαγωγές καταγράφηκαν πιο αισιόδοξες.
Τέλος, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές τον Αύγουστο κατέγραψε οριακή επιδείνωση συγκριτικά με τον Ιούλιο, με τους καταναλωτές ωστόσο να δίνουν πιο αισιόδοξες απαντήσεις για την οικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών τους όσο και της Κύπρου για τους επόμενους 12 μήνες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










146