Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Καθηγητές διεθνούς φήμης και εμβέλειας ηγούνται στην Ιατρική Σχολή


Η προσθήκη νέων ιατρικών προγραμμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των φοιτητών, ώθησε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να δημιουργήσει από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά νέα οργανωτική δομή αποτελούμενη από πέντε Τμήματα και δύο Κέντρα. Η νέα δομή εξασφαλίζει καλύτερη επικοινωνία και οργάνωση ανάμεσα στα τρία προσφερόμενα προγράμματα (πτυχίο ιατρικής του StGeorge’s, UniversityofLondon (MBBS), πτυχίο ιατρικής (MD)και μεταπτυχιακό οικογενειακής ιατρικής (MSc)του Πανεπιστημίου Λευκωσίας) αλλά και τα συνεργαζόμενα Νοσοκομεία για την κλινική κατάρτιση των φοιτητών στην Κύπρο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.  Με τη νέα διοικητική δομή αναμένεται να ενισχυθεί η ερευνητική συνεργασία και η ανταλλαγή ακαδημαϊκών μεταξύ της Ιατρικής Σχολής και των Νοσοκομειακών Κέντρων. 

Πρόεδρος του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας έχει αναλάβει ο ΚαθηγητήςSir Sabaratnam Arulkumaran, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικολογίας και Μαιευτικής (FIGO)  και πρώην Πρόεδρος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου. Ο Καθηγητής Arulkumaran εξάσκησε το ιατρικό επάγγελμα για 37 χρόνια ενώ τα τελευταία 25 χρόνια υπηρετεί τον ακαδημαϊκό /ερευνητικό τομέα.  Έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα 24 βιβλία, 240 επιστημονικά άρθρα και 150 κεφάλαια σε βιβλία.  Από το 1998 κατέχει τη θέση του αρχισυντάκτη στο επιστημονικό περιοδικό ‘Best Practices and Research in Clinical Obstetrics and Gynaecology’. Το 2009, ως ένδειξη αναγνώρισης των υπηρεσιών του στην ιατρική επιστήμη, το Αγγλικό Βασιλικό Στέμμα του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη.

Πρόεδρος του Κέντρου Γενικής Ιατρικής και Πληθυσμιακής Υγείας ανέλαβε ο Καθηγητής SeanHilton, ομότιμος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής στο StGeorge’s, UniversityofLondonόπου για πολλά χρόνια ηγήθηκε εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων από τις θέσεις του Κοσμήτορα Εκπαίδευσης και του Αντιπρύτανη Εκπαίδευσης και Διδασκαλίας.  Επιπλέον, διετέλεσε για 15 χρόνια μέλος της ομάδας για διασφάλιση της ποιότητας της ιατρικής εκπαίδευσης στο Βρετανικό Γενικό Ιατρικού Συμβούλιο (GMC) και τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας (QAA).  Ο Δρ Hilton έχει πάνω από 150 δημοσιεύσεις στους τομείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της ιατρικής εκπαίδευσης.
Πρόεδρος του Κέντρου Ιατρικής Εκπαίδευσης ανέλαβε ο Καθηγητής Peter McCrorie που κατέχει και τη θέση Κοσμήτορα Ιατρικής Εκπαίδευσης.  Ο Καθηγητής McCrorie, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό ιατρικών ακαδημαϊκών προγραμμάτων, ανέλαβε το 2000 το σχεδιασμό και την εισαγωγή του πρωτοποριακού τετραετούς προγράμματος ιατρικής στο StGeorge’s, University of London (το πρώτο του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο), πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε να προσφέρει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας το 2011.

Τη θέση του Προέδρου του Τμήματος Παιδιατρικής ανέλαβε ο Δρ Joseph Laufer, επικεφαλής τηςΠαιδονεφρολογικής Μονάδας και του Τμήματος Παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ.  Ο Δρ Laufer ηγείται της κλινικής εκπαίδευσης (στον τομέα της Παιδιατρικής) των φοιτητών της Ιατρικής  Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που βρίσκονται στο Ιατρικό Κέντρο Sheba. 

Το Τμήμα Ψυχιατρικής ανέλαβε ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Παύλος Κυμίσης.  Είναι ταυτόχρονα Διευθυντής της Ψυχιατρικής Πτέρυγας του Children’s Village στη Νέα Υόρκη και διατηρεί θέση Καθηγητή Ψυχιατρικής στο New York Medical College. Διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ελληνικού Συνδέσμου Βιοϊατρικής και είναι  Επίτιμος Πρόεδρος της Ψυχιατρικής ΕταιρείαςΚύπρου. Ο Δρ Κυμίσης έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. 

Την προεδρία του Τμήματος Παθολογίας ανέλαβε ο Καθηγητής Ευθύβουλος Αναστασιάδης. Εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία και Νεφρολογία σε διάφορα Νοσοκομεία  του Ηνωμένου Βασιλείου και υπηρέτησε ως σύμβουλος Νεφρολογίας στο King’s College Hospital στο Λονδίνο  πριν επιστρέψει στην Κύπρο και ηγηθεί του Νεφρολογικού Τμήματοςτου Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Τώρα εργάζεται στο Αρεταίειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία, το οποίο υπηρέτησε για αρκετά χρόνια από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. 
Tο Τμήμα Χειρουργικής ανέλαβε ο Αναπληρωτής ΚαθηγητήςΚαρδιοχειρουργικής Γιώργος Κανελλόπουλος.  Ο Δρ Κανελλόπουλος είναι ο Συντονιστής για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών της Σχολής στην Κύπρο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.  Εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε σε Αθήνα, Άμπερντην, StLouis (ΗΠΑ) και Όσλο πριν μετακινηθεί στην Κύπρο και  στο Αρεταίειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










979