Παρουσίαση νέου βιβλίου: Το Αρχαίο Θέατρο και η Κύπρος


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο: Το Αρχαίο Θέατρο και η Κύπρος (επιμέλεια: Άντρη Χ. Κωνσταντίνου και Ιωάννα Χατζηκωστή την  Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014, στις 19:30 στην Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου Ομιλητής: Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής Θεατρολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τίτλος εισήγησης: "Μια αποκαλυπτική διαδρομή: το αρχαίο θέατρο στην Κύπρο"

Ο τόμος αποτελεί μια από τις πλέον συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν έως σήμερα για να μελετηθούν πτυχές της θεατρικής δραστηριότητας στην αρχαία Κύπρο αλλά και η πρόσληψη του αρχαίου δράματος στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία. Ανάμεσα στους συγγραφείς συγκαταλέγονται διακεκριμένοι ειδικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, πανεπιστημιακοί καθηγητές αλλά και άνθρωποι του θεάτρου, οι οποίοι αναλύουν ζητήματα θεατρικής αρχαιολογίας, φιλολογίας και θεατρολογίας.  Ειδικότερα, οι συγγραφείς εξετάζουν θέματα σχετικά με τους Κύπριους δραματικούς συγγραφείς της αρχαιότητας και άλλους διονυσιακούς τεχνίτες, τη χρήση και κατασκευή των αρχαίων θεάτρων στην Κύπρο καθώς και ζητήματα που αφορούν στη σύγχρονη πρόσληψη του αρχαίου θεάτρου στο νησί, όπως η παρουσίαση έργων για ένα σύγχρονο κοινό, η συμβολή της Κύπρου στην παρουσίαση των έργων και η ανάδειξη των λιγότερο γνωστών, αναγνώσεις και παραστάσεις επηρεασμένες από τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και άλλα. Περιλαμβάνονται ανακοινώσεις των RichardGreen (στην αγγλική), Αντώνη Τσακμάκη, Σοφίας Ανεζίρη, Καίτης Διαμαντάκου-Αγάθου, Σταυρούλας Κυρίτση (στην αγγλική), Άντρης Χ. Κωνσταντίνου, Αντώνη Κ. Πετρίδη, Κατερίνας Γκότση, Ιωάννας Χατζηκωστή και Αιμίλιου Χαραλαμπίδη. Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη συζήτηση με τίτλο «Η συμβολή των κυπριακών παραστάσεων στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος» με ομιλητές τους Χριστάκη Γεωργίου, Βαρνάβα Κυριαζή, Νίκο Χαραλάμπους, ΆντηΠαρτζίλη. Το βιβλίο συμπληρώνουν περιλήψεις των άρθρων στην αγγλική.

Σχετικά με τον ομιλητή: Ο Σάββας Πατσαλίδης είναι καθηγητής Θεατρολογίας στο Τμήμα Αγγλικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι επίσης τακτικός συνεργάτης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.Χώρο έρευνας και διδασκαλίας του αποτελούν η ιστορία του δυτικού θεάτρου και η θεωρία του.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία

Τηλ: 22128157, Φαξ: 22662898
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


133