PISA 2015: Η Κύπρος δεν κατάφερε να κάνει βήμα προόδου


Είναι τελευταία στον πίνακα από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2015 με την Κύπρο να μην καταφέρνει να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2012. Στην έρευνα έλαβαν μέρος στη συντριπτική τους πλειοψηφία (άνω του 90%) μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και μαθητές της Α΄ Λυκείου (15 ετών) Αντίθετα, με νέες ελαφρές απώλειες βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στον πίνακα των χωρών που έλαβαν μέρος. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα αποτελέσματα του 2015 η Κύπρος απώλεσε στις Φυσικές Επιστήμες 5 μονάδες και έχει 433, στο Κείμενο Κατανόησης -6 και έχει 443 μονάδες και στα Μαθηματικά  -3  και έχει 437 μονάδες.

Απογοήτευση παρουσιάζει και ο πίνακας της αριστείας. Στα ψηλά  επίπεδα 5 και 6 όπου ο μέσος όρος επιτυχίας είναι  15.3 των μαθητών η Κύπρος έχει το φτωχό 5.6%. Απογοητευτικό είναι το ποσοστό των μαθητών που είναι κάτω του επιπέδου 2. Με μέσο όρο 13% η Κύπρος παρουσιάζει το διπλάσιο ποσοστό 26.1%. Δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της μάζας των μαθητών μας βρίσκονται κοντά στο όρια του αναλφαβητισμού (κάτω από το επίπεδο 2).

Πηγές του υπουργείου Παιδείας  δήλωσαν στο Paideia-News  ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μάλλον μια στασιμότητα επειδή οι απώλειες των μονάδων – όπως υποστηρίζουν είναι κοντά στα όρια του στατιστικού λάθους. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι η Κύπρος πρέπει να κάνει το βήμα προς τα μπροστά και να ξεφύγει από τη στασιμότητα.     

Αξιοσημείωτη από το διεθνή χώρο είναι η πτώση της Φινλανδίας  στις Φυσικές Επιστήμες με -11 μονάδες, στο Κείμενο Κατανόησης -5 και στα Μαθηματικά  -10.

Ο πίνακας κατάταξης με τις βαθμολογίες των χωρών στο πιο κάτω έγγραφο:




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










253